1046

Werking en installatie van zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Hierdoor kan jij gebruik maken van duurzame en zelf opgewekte energie. Maar hoe werken zonnepanelen nou precies?

Werking van zonnepanelen

Een vraag die wij vaak krijgen is de vraag hoe zonnepanelen werken. De werking van zonnepanelen oogt simpel. Zonnepanelen zijn letterlijk panelen die zonlicht opvangen. Zonnepanelen hebben zonnecellen die meestal gemaakt zijn van silicium. 

Silicium bestaat uit twee lagen en als er zonlicht op de panelen valt, stroomt daar elektriciteit doorheen. Hier vindt een zogenaamde fotovoltaïsche reactie plaats. De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten, en creëren zo een elektrisch circuit. De stroom loopt in dit circuit altijd dezelfde kant op, namelijk van plus naar min.

Invloed van omvormer

Vervolgens gaat de geproduceerde elektriciteit naar een omvormer die is aangesloten op een stopcontact. De omvormer zorgt ervoor dat de spanning die is opgedaan door de zonnecellen, oftewel gelijkstroom (dc) wordt omgezet in wisselstroom (ac), en op juiste spanning wordt gebracht. Wisselstroom is stroom die geschikt is voor huishoudelijke apparaten.

Werking zonnepanelen

Werking van zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Een omvormer is zoals gezegd een elektronisch apparaat dat bepaalde spanning kan 'omvormen' naar een andere spanning. Een omvormer zorgt er dus eigenlijk voor dat de gelijkstroom (de stroom die jouw zonnepanelen opwekken) omgezet wordt naar wisselstroom (stroom wat je in het huishouden gebruikt). Zo kun je deze stroom gaan gebruiken in je huishouden of verkopen aan je stroomleverancier aan de hand van de terugdraaiende teller.

Een omvormer gaat ongeveer 8 tot 12 jaar mee. Daarnaast heb je garantie op de installatie, meestal is dit twee jaar. De garantie wordt gegeven door de installateur die de omvormer komt plaatsen. De omvormer wordt vaak zo dicht mogelijk bij de meterkast geplaatst, dit omdat wisselstroom sneller verloren gaat bij het transporteren via de kabels dan gelijkstroom. Een kleinere afstand van de omvormer naar de meterkast is dus beter.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

De werking van een omvormer

De werking van een omvormer kan in vijf simpele stappen worden omschreven.

Stap 1. De verbinding van de zonnepaneel naar de omvormer door middel van een kabel.
Stap 2. De gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken gaat met een kabel naar de omvormer.
Stap 3. De omvormer zet deze energie om naar wisselstroom.
Stap 4. Deze wisselstroom gaat met een kabel naar jouw meterkast.
Stap 5. Vanuit de meterkast wordt deze stroom verspreid over de hele woning.

Verschillende omvormers

Er zijn twee verschillende soorten omvormers. Zo heb je bijvoorbeeld de Netgekoppelde omvormer en de Stand-alone-omvormer. Als je een meterkast hebt betekent dit dat je een vaste aansluiting hebt. Met een vaste aansluiting gaat het om een gekoppeld systeem, bekend als een Netgekoppelde omvormer. 

De Netgekoppelde omvormer zorgt ervoor dat alle extra energie van je woning gesaldeerd wordt. Bij een Stand-alone-omvormer is er geen sprake van een vaste aansluiting, bijvoorbeeld op een groot grasveld, zonder vorm van enige elektriciteit. 

In dit geval wordt deze omvormer gebruikt, waarbij alle extra stroom opgeslagen wordt in batterijen of accu’s. Het nadeel van dit systeem is dat er maximaal vijf zonnepanelen op aangesloten kunnen worden.

omvormer

Duurzaam energie opwekken

Met zonnepanelen wek je duurzaam energie op uit een hernieuwbare bron, namelijk zonne-energie. Deze vorm van energie wordt gebracht via zonlicht en is samen met windenergie een van de bekendste vormen van duurzame energie. Duurzame energiebronnen gaan niet op.

Om echter zelf duurzame energie op te wekken moet je wel een duurzame investering uitvoeren. Meer hierover lees je op onze pagina over onder andere je terugverdientijd en het investeren in zonnepanelen.

Voordat je kan genieten van de werking van zonnepanelen, moeten deze wel eerst correct geïnstalleerd worden op je woning.

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren geplaatst worden, afhankelijk van de stand van het dak en de beschikbare ruimte. Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd zal tevens de omvormer geïnstalleerd worden en een elektrisch eendraadsschema voor je worden opgesteld.

Hoe groot moet je dak zijn voor zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen kan al op een schuin dak van ruim vijf vierkante meter. Een gemiddelde zonnepaneel is namelijk 99 centimeter breed en 165 cm lang. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak vergt een groter dakoppervlakte. 

De minimale grootte hangt af van de opstelling van de panelen. Een dak op het zuiden is ideaal, maar hangt tevens af van jouw wensen en behoeften. Zonnepanelen installeren kan zoals gezegd op zowel een hellend dak als een plat dak.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen installeren plat dak

Zonnepanelen installeren op een plat dak begint bij de montage van de panelen op de steunen. Vervolgens plaatsen de specialisten de panelen en de steunen in een geheel op het dak. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met de juiste hellingshoek en belasting van de wind. Daarom wordt er een ballast voorzien van 80 tot 100 kilogram per vierkante meter zonnepanelen. 

Houdt er rekening mee dat dit een extra belasting is voor jouw dak; het is dus goed om van te voren te kijken met de zonnepanelen expert of jouw dak dit aankan.

Zonnepanelen installeren hellend dak

Zonnepanelen installeren op een plat dak begint bij de montage van de panelen op het dakbedekking. Dit kan met geschroefde montage of het kliksysteem. Bij de geschroefde techniek worden er dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie geschroefd. 

Hieraan bevestigen de specialisten vervolgens de rails waaraan de zonnepanelen komen te hangen. Dit is de stabielste manier voor het aanbrengen van een zonnepaneel op een pannendak. Een geschroefde montage is wel duurder dan een kliksysteem, omdat het gewoonweg meer tijd in beslag neemt dan het kliksysteem. 

Bij het plaatsen van zonnepanelen met een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd. Zonnepanelen installeren met een kliksysteem gaat een stuk vlotter omdat er niks vastgeschroefd hoeft te worden. Dit betekent ook dat er meer besparing op de kosten in zit omdat je geen nieuwe panlatten nodig hebt. 

Het nadeel is wel dat er wat spanning op de dakpannen en panlatten komt te staan en niet alle daken zijn hierop gebouwd. Het is belangrijk dat dit kliksysteem op je juiste manier wordt gemonteerd door een ervaren specialist.

Installeren van zonnepanelen

Tip: De windrichting is van belang voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat je hierover goed informeren door een zonnepaneel expert.

Zonnepanelen en schaduw

Het is logisch dat jouw zonnepanelen het meest opleveren als er geen schaduw op je zonnepanelen valt. Houdt om deze reden rekening met bomen en dergelijke die zonlicht kunnen tegenhouden. Let op: als jouw panelen volledig in de schaduw liggen, daalt de productie van je hele systeem. 

Mocht een klein deel van een zonnepaneel in de schaduw liggen, zorgt een bypass systeem ervoor dat een slecht presterend paneel buiten spel wordt gezet. Zonnepanelen plaatsen laat je uitvoeren door een specialist, om complicaties of tegenslagen te voorkomen bij het plaatsen van zonnepanelen.

Tip: Zorg met regelmaat ervoor dat je zonnepanelen goed blijft reinigen om optimaal te profiteren van de werking van je zonnepanelen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina