Voordelen van zonnepanelen

1046

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het wellicht fijn om alle voordelen duidelijk op een rijtje te hebben. Benieuwd naar de voordelen van zonnepanelen? Lees hier dan verder.

Bijdragen aan een duurzame wereld

De term 'groene stroom' klinkt wellicht bekend. Minder energie verbruiken: niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Bovendien is het investeren in duurzame maatregelen vaak gunstiger dan een bedrag op de spaarrekening. 

Benieuwd hoe jij verder kunt bijdragen aan een gezond milieu? Lees het hier.

Salderingsregeling zonnepanelen

Laag btw-tarief

Op dit moment zijn er van de Vlaamse overheid geen beschikbare premies voor het aanschaffen van zonnepanelen. Toch zijn er ook andere manieren om het aanschaffen van zonnepanelen voordeliger te maken. Waar er vroeger een btw-tarief van 21% gold, is dat nu teruggebracht naar 6%. 

Bovendien kun je tot en met 31 december 2020 nog profiteren van de terugdraaiende teller. Meer informatie over de terugdraaiende teller vind je hier.

Besparen op de energierekening

Het investeren in duurzame maatregelen is vaak gunstiger dan een bedrag op de spaarrekening. Bovendien wek je met zonnepanelen eigen energie op, waardoor je geen last heb van stijgende energieprijzen.

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt bedraagt gemiddeld 7-10 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de hoeveelheid zonlicht per jaar, de schaduwval, de hellingshoek van de panelen, de oriëntatie van het dak en de energieprijzen een belangrijke rol in de uiteindelijke terugverdientijd.

Een zonnepanelenspecialist helpt graag om een goede inschatting te maken van de terugverdientijd in jouw situatie. Tips nodig voor het effectief vergelijken van offertes? Hier lees je hoe je de beste offerte en specialist kunt kiezen in 6 stappen.

Woningwaarde stijgt

Het laten installeren van zonnepanelen op het dak betekent dat ook de woningwaarde stijgt. Met zonnepanelen is er sprake van een beter energielabel en bovendien profiteer je van lagere maandlasten.

Wist je dat een woning gemiddeld met 5.000€ in waarde stijgt bij de aanwezigheid van zonnepanelen? Bovendien geeft 44% van de woningzoekenden aan dat ze liever een huis kopen mét zonnepanelen. Ook mooi meegenomen: bij veel banken kunnen kopers van een woning met zonnepanelen een hogere hypotheek krijgen.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk

Als je investeert in zonnepanelen, wil je natuurlijk ook dat ze lang zullen meegaan. Gelukkig zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk en is het raadzaam om de panelen één keer per jaar te laten reinigen. Het laten onderhouden van zonnepanelen is extra belangrijk bij strenge weersinvloeden of een locatie die vervuiling en stof kan veroorzaken. 

Het is sterk aan te raden het onderhoud van zonnepanelen te laten uitvoeren door een specialist. Het is namelijk belangrijk dat er geen schoonmaakmiddelen of schurende borstels worden gebruikt. Dit kan de zonnepanelen blijvend beschadigen, waardoor de opbrengst zal afnemen. 

Meer weten over het onderhouden van zonnepanelen? Lees hier dan verder.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's