Zonnepanelen premie 2021

1046

Vanaf 1 januari 2021 kom je in aanmerking voor een eenmalige premie tot €1.500 wanneer je zonnepanelen in dienst neemt. Het is al een tijdje bekend dat je na 31 december 2020 geen aanspraak meer kan maken op de terugdraaiende teller, de huidige regeling voor zonnepanelen. Gelukkig heeft de Vlaamse overheid nu een nieuwe regeling aangekondigd. Om in aanmerking te komen voor de nieuwe zonnepanelen premie dienen geplaatste zonnepanelen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Solvari vertelt je hier graag meer over!

Hoe hoog is de zonnepanelen premie?

De premie die is aangekondigd is flink en kan oplopen tot wel €1.500 in het jaar 2021. De datum waarop de zonnepanelen in dienst worden genomen, bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden. Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal kilowattpiek (kWp) dat de in dienst genomen zonnepanelen per jaar aan energie kunnen opleveren. 1 kWp komt overeen met 1.000 Wp. Zo zijn 12 zonnepanelen van 320 Wp per stuk (320/1.000 * 12) samen goed voor een vermogen van 3,84 kWp. 

Let op: kWp (piekvermogen) wordt vaak verward met kWh (energieopbrengst). Deze waardes zijn niet hetzelfde!

Jaar kWp/installatie Premiebedrag
2021 Tot max. 4 kWp €300/kWp
  4 kWp tot max. 6 kWp €150/kWp
  Maximale premie €1.500
2022 Tot max. 4 kWp €225/kWp
  4 kWp tot max. 6 kW €112,50/kWp
  Maximale premie €1.125
2023 Tot max. 4 kWp €150/kWp
  4 kWp tot max. 6 kW €75/kWp
  Maximale premie €750
2024 Tot max. 4 kWp €75/kWp
  4 kWp tot max. 6 kWp €37,50/kWp
  Maximale premie €375

Premie in 2021 het hoogst

De nieuwe premieregeling voor zonnepanelen gaat in op 1 januari 2021 en loopt tot 31 december 2024. In 2021 is de premie het hoogst, na dit jaar zakt het bedrag ieder jaar met €75 per kWp voor de eerste 4 kWp en met €37,50 per kWp tussen de 4 en 6 kWp. Je profiteert dus van de hoogste premie door in 2021 aanspraak te maken op de nieuwe zonnepanelen premie.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de eenmalige premie dienen jouw woning en de zonnepanelen die in dienst worden genomen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn terug te vinden op de officiële website van de Vlaamse overheid.

  • De premie geldt alleen voor bestaande huizen met een bouwplan van voor 2014. Je ontvangt dus geen premie voor nieuwbouwwoningen..
  • Je woning moet uiterlijk op 31-12-2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius.
  • De premie geldt voor kleine installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen.
  • De installatie mag een maximaal omvormer vermogen van 10 kVA hebben.
  • De zonnepanelen moeten door een aannemer op het dak worden geplaatst.
  • De zonnepanelen mogen gedurende een periode van minimaal 15 jaar niet worden verplaatst naar een andere woning/gebouw.
  • De premie wordt per woning/gebouw eenmalig toegekend. Dit geldt zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen.
  • De premie kan nooit hoger zijn dan 30% van de totale aanschafwaarde van de installatie.

Premiebedrag voor beschermde afnemers

Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit, aardgas en water. Als beschermde afnemer profiteer je van 20% extra premie bij de installatie van zonnepanelen. In 2021 loopt de maximale premie hierdoor op tot maximaal €1.800.

Zonnepanelen premie aanvragen

De volledige aanvraagprocedure voor de zonnepanelen premie is nog niet bekend. Wel is bekend dat de aanvraag, behandeling en uitbetaling via Fluvius verloopt.

Premie of terugdraaiende teller

Tot eind 2020 is het nog mogelijk om te profiteren van de terugdraaiende teller regeling. Woningeigenaren die in 2020 zonnepanelen aanschaffen, moeten kiezen of zij van de nieuwe premie of terugdraaiende teller willen profiteren.

Wat is een terugdraaiende teller?

Het kan gebeuren dat zonnepanelen op sommige momenten meer elektriciteit leveren dan nodig. In dat geval wordt de overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet gestuurd. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij het afnemen van stroom op donkere dagen. Een elektriciteitsmeter (injectiemeter) meet de stroom die van en naar het net beweegt. Een terugdraaiende teller beweegt in twee richtingen: de meterstand zal stijgen als er elektriciteit van het net wordt gebruikt én de meterstand daalt als er overtollige elektriciteit aan het net wordt teruggeleverd.

Welke keuze het voordeligst is, ligt volledig aan hoeveel en wanneer je energie verbruikt. Als je veel stroom terug kan leveren aan het net, kan het zo zijn dat een terugdraaiende teller voordeliger is. Het voordeel van de zonnepanelen premie is echter dat je het geld gelijk ontvangt, waardoor de aanschafprijs een minder grote investering is. Het is goed om je af te vragen welke situatie jouw voorkeur heeft.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Let op: de zonnepanelen premie 2021 is een aangekondigde maatregel die nog moet worden goedgekeurd door de Vlaamse regering.
Dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's