Zonnepanelen:
bespaar met de zon

  1. Investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend
  2. Hoger rendement dan op een spaarrekening
  3. Vind eenvoudig en snel de beste vakman in jouw regio

Zonnepanelen:
bespaar met de zon

  1. Investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend
  2. Hoger rendement dan op een spaarrekening
  3. Vind eenvoudig en snel de beste vakman in jouw regio

Ontvang gratis offertes

Ruim 3.219.694 mensen gingen je voor!

Profiteer van de zon!

Net als veel andere Vlamingen ook duurzame energie opwekken? Je bent goed voor je eigen portemonnee en het milieu. De laatste jaren zijn zonnepanelen flink in prijs gedaald en zonne-energie raakt nooit op. Een ideale combinatie! Gemiddeld besparen Vlamingen namelijk 800€ tot 900€ per jaar met zonnepanelen. Dit wil jij toch ook?


De energieprijzen blijven stijgen

Met zonnepanelen heb je hier geen last van! Je wekt namelijk zelf je energie op. Hierdoor kan jij je energierekening naar 0€ brengen en honderden euro's per jaar besparen. Daarnaast ben je ook milieubewust bezig en stijgt de waarde van je woning door een groener energielabel. 

Meer rendement op zonnepanelen dan op je spaarrekening

Op zonnepanelen ontvang je gemiddeld 5% rendement per jaar, terwijl dit percentage op een spaarrekening rond de 1% ligt. Hierdoor is het dus een stuk aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen in plaats van je tegoed op een bankrekening te laten staan. Met zonnepanelen kan je in 20 jaar maar liefst 16.000€ besparen!

Zonnepanelen waren nog nooit zo voordelig

Doordat de technologie zich heeft ontwikkeld, wekken zonnepanelen een stuk meer energie op dan vroeger. Daarnaast is de aanschafprijs van zonnepanelen ook lager dan 10 jaar geleden. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je je investering op zonnepanelen al binnen 5 tot 10 jaar hebt terugverdiend! 

Goed voor jou én voor het milieu 

Door zonnepanelen te laten plaatsen, wek je duurzame energie op. Deze duurzame energie is uiteraard zonne-energie, in de vorm van warmte en licht. Aangezien de zon een onuitputtelijke bron is en zonne-energie schoon is, zijn wij groot voorstander van zonnepanelen.Als je gebruik maakt van zonne-energie, draag je een steentje bij aan een beter milieu. Zonne-energie zorgt ervoor dat de uitstoot van CO2 flink wordt beperkt. Je kan dus zorgen dat het milieu minder belast wordt en tegelijkertijd geld besparen op je energiefactuur. Zodra je zonnepanelen zonlicht opvangen, produceer je gelijk stroom. Een omvormer zorgt ervoor dat de stroom wordt omgezet naar wisselstroom, zodat je het kunt gebruiken voor je elektrische apparaten.

Benieuwd hoeveel jij bespaart met zonnepanelen? 

Ontdek het met de rekenhulp

Zonnepanelen en het prosumententarief 

Als je je eigen energie opwekt met een productie-installatie ben je een prosument. Als prosument dien je een prosumententarief te betalen. Dit is een vergoeding die eigenaren van zonnepanelen moeten betalen sinds 1 juli 2015. Het is een aanvullend capaciteitstarief die iedereen betaalt met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA. Je geïnstalleerde vermogen staat gelijk aan wat je omvormer aan kan. 

Waarom betaal je het prosumententarief?

Alle netgebruikers op de wereld betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De hoogte van deze bedragen zijn afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die er is afgenomen. Als prosument wek je een deel van je energie zelf op, daarbij beschik je over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Deze elektriciteitsmeter brengt de geïnjecteerde stroom in mindering met de afgenomen stroom. Dit betekent dat je geen netvergoeding betaalt op basis van je werkelijke stroomafname. Om die onrechtvaardigheid weg te werken betaal je een prosumententarief, dit tarief komt bij de elektriciteitsfactuur. De hoogte van het tarief verschilt per netbeheerder en is afhankelijk van het maximale vermogen van de installatie. 

Zonnepanelen ondanks prosumententarief nog steeds rendabel! 

Ondanks de invoering van het prosumententarief, is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds erg voordelig. Het blijft een mooie investering; elk kilowattuur die je zelf produceert hoef je immers niet te betalen. In nog geen 10 jaar tijd betaalt de investering in zonnepanelen zichzelf terug. Zo bespaart een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de €800 en €900 per jaar, hierbij is het bijbehorend gemiddelde prosumententarief er al vanaf gehaald wat betekent dat je dat mooie bedrag van €800 tot €900 aan volledig voor jezelf mag houden.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Kom in contact met een zonnepanelen specialist bij jou in de buurt 

Vind het bedrijf dat het beste bij jou past via Solvari

Soorten zonnepanelen

Er zijn drie soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken.

Monokristallijn 

De zonnecellen van een monokristallijnpaneel bestaan uit één kristal. Daarmee zijn ze de beste keus als je maximaal rendement uit je investering wil trekken. De aanschafprijs van monokristallijnpanelen is het hoogst, maar als u een beperkte ruimte op het dak heeft, dan het aan te raden om deze variant te overwegen.

Polykristallijn 

In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van een polykristallijnpaneel uit meerdere kristallen. Als u genoeg dakruimte heeft, dan kunt snel u een redelijk hoog rendement behalen, doordat de panelen over het algemeen gunstig geprijsd zijn.

Amorf (dunne film)

Amorfe zonnecellen bevatten geen kristallen, waardoor de platen buigbaar zijn. Ze renderen het minst, maar als u dakruimte in overvloed heeft, dan kunt u het rendement verhogen tot de opbrengst van polykristallijn. Dit kan, afhankelijk van uw omstandigheden en energiebehoefte, een aantrekkelijke optie zijn, omdat amorfe zonnepanelen het goedkoopst zijn.

Wat kosten zonnepanelen?

Vlamingen schatten de kostprijzen van zonnepanelen in Vlaanderen 35% te hoog in. Het investeren in zonnepanelen is dus minder prijzig dan men denkt. Wat je exact betaalt voor je zonnepanelen hangt van meerdere factoren af. Zo kijken de specialisten naar welke soort paneel het meeste rendement oplevert voor jouw situatie en, in overleg met jou, de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst zullen worden. Je kan ervan uitgaan dat een gemiddelde installatie tussen de 4.500€ en 8.000€ kost. 

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

vanaf 200 € per paneel

Polykristallijn

vanaf 190 € per paneel

Amorf (dunne film)

goedkoopste optie

Wil je gratis en vrijblijvend advies over zonnepanelen voor jouw situatie? 

De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Alle energie die jouw zonnepanelen opwekken, wordt door middel van een omvormer omgezet in stroom. De verdeelkast zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom direct kunt nuttigen.

Gelukkig wekken zonnepanelen ook energie op als het bewolkt weer is. Zo is het ook in België een groene optie voor energie. Vanzelfsprekend wekken zonnepanelen meer energie op onder de volle zon, maar in beide gevallen zijn zonnepanelen zeer rendabel.

Veel mensen maken zich zorgen om de digitale meters in combinatie met zonnepanelen. Het laatste nieuws van eind oktober 2018 is dat de digitale meter sowieso een half jaar later komt voor mensen met zonnepanelen. Volgens Bart Tommelein - Vlaams minister van Energie - redt het bedrijf waar de meters besteld zijn het niet om tijdig te leveren. Daarnaast geeft Tommelein aan dat mensen die nu al zonnepanelen hebben géén digitale meter krijgen, totdat er een oplossing is waarbij zij even goed af zijn als vandaag.

Op bijna elk dak kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zonnepanelen zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken. Platte daken hebben een extra voordeel, omdat de panelen in een specifieke hoek ten opzichte van de zon gezet kunnen worden. Daarnaast kunnen ze dichter op elkaar gezet worden, wat het rendement uiteindelijk maximaliseert.

Zonnepanelen blijven ongeveer 15 tot 30 jaar functioneren, dit hangt af van de kwaliteit van de panelen.

• Amorf zonnepanelen hebben ongeveer een levensduur van 15 jaar.
• Monokristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee.
• Polykristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar lang mee.

Een groot aantal zonnecellen vormen samen een zonnepaneel. Die zonnecel wordt ook wel fotovoltaïsche cel genoemd. Het wordt gemaakt van een laag van het materiaal silicium, waarbij aan de boven- en onderkant ook nog fosfor word toegevoegd zodat het een halfgeleider wordt. Rondom dit geheel komen twee transparante platen zodat een zonnepaneel ontstaat.

Tenzij er een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bestaat, is er een vrijstelling voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen nemen als bedrijf levert je een aanzienlijk rendement op. Je voorziet namelijk in je eigen energiebehoefte. Daarnaast krijgt je bedrijf ook nog eens een groener imago. Ook heb je recht op de subsidie voor PV-installaties die je krijgt als je meer dan 10 kW aan stroom opwekt.

Wil je nu weten wat je precies bespaart met zonnepanelen, dan kan je de rekenhulp voor de aanschaf van zonnepanelen gebruiken

Nee, wanneer de panelen op de juiste manier worden bevestigd, zijn ze bestand tegen alle weersomstandigheden. Dus ook sneeuw, hagel en storm.

Wij begrijpen dat het optimaal is wanneer een specialist je het werk uit handen neemt en daarom koppelen wij je graag aan de specialisten die je nodig hebt. Vraag hier de gratis offertes aan en vind de beste specialist bij jou in de buurt.

Zonnepanelen voor bedrijven 

Niet alleen in de particuliere, maar ook in de zakelijke sector worden zonnepanelen steeds populairder. Zonnepanelen laten plaatsen als bedrijf brengt voordelen met zich mee. 

Lagere energiekosten

Alle computers, verlichting en keukenapparatuur gebruiken het hele jaar door veel energie. Hierdoor kunnen de energiekosten enorm oplopen. Met zonnepanelen wek je zelf energie op waardoor de energiefactuur aan het einde van het jaar lager uitvalt. 

Groen imago 

Naast dat je bespaart op de energiekosten, is het plaatsen van zonnepanelen ook goed voor het groene imago van je bedrijf. Je laat namelijk zien dat je investeert in duurzaamheid. 

Vergelijk ook offertes voor zakelijke zonnepanelen