Soorten zonnepanelen

1046

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waarin je kunt investeren. Welk soort zonnepaneel voor jou geschikt is, hangt af van een aantal factoren.

Het soort zonnepaneel dat bij jou past, is onder andere afhankelijk van het budget, de grootte van het dak en het daktype. Ook spelen je persoonlijke wensen een rol: de gewenste kwaliteit van de panelen, de prijs en het te behalen rendement op jaarbasis.

Monokristallijn

Veel huiseigenaren geven de voorkeur aan monokristallijn zonnepanelen, die ook wel bekend staan als zwarte panelen. Monokristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 280 tot 360 Wp en worden gekenmerkt door een zwarte afwerking. Van de verschillende soorten zonnepanelen heeft dit type het grootste vermogen.

De zonnecellen van een monokristallijnpaneel bestaan uit één kristal. Daarmee zijn ze de beste keuze als je maximaal rendement uit je investering wilt halen. Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze zo'n 10% duurder dan de andere varianten.

Polykristallijn

In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van polykristallijn zonnepanelen uit meerdere kristallen. Polykristallijn zonnepanelen worden uit hetzelfde materiaal gemaakt als monokristallijn zonnepanelen, maar verschillen in het stollingsproces. Bij polykristallijn stollen de cellen vanzelf, maar bij monokristallijn worden ze rechtgetrokken in dezelfde richting.

Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 310 Wp en hebben een blauw tot donkerblauwe afwerking. Met deze panelen kun je snel een redelijk rendement behalen, aangezien de panelen over het algemeen een voordelige prijs hebben.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Amorf (dunne film)

Amorfe zonnecellen bevatten geen kristallen, waardoor de platen buigbaar zijn. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Amorf zonnepanelen hebben een donkergrijze tot zwarte afwerking en een vermogen van 120 Wp tot 150 Wp.

Van de verschillende soorten zonnepanelen rendeert deze variant het minst, wat het onder huiseigenaren de minst populaire keuze maakt. Echter kan het, in het geval van slechte daken of daken die niet veel gewicht kunnen dragen, toch interessanter zijn dan helemaal geen zonnepanelen. Zodoende worden amorf zonnepanelen vaak overwogen bij projecten met een groot oppervlak.

soorten zonnepanelen

Kleuren van zonnepanelen

De meest voorkomende kleuren van zonnepanelen zijn blauw, donkergrijs en zwart. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen van het paneel.

Zonnepanelen in andere kleuren (zoals rood of groen) bestaan ook, net zoals (deels) transparante zonnepanelen. Deze kleuren hebben echter een groot nadeel: de kleur gaat ten koste van de opbrengst.

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan ongeveer 40 jaar mee en gemiddeld wordt er 25 jaar garantie gegeven op de volledige werking. De omvormer is vaak het eerste onderdeel wat na ongeveer 15 jaar aan vervanging toe is. Het positieve hieraan: de kosten van een omvormer zijn relatief laag.

Kosten zonnepanelen

De verschillende soorten zonnepanelen hebben elk een andere aanschafprijs. De kosten voor monokristallijn zonnepanelen liggen het hoogst, terwijl de kosten voor amorfe zonnepanelen het laagst zijn.

Aangezien de kosten van de verschillende soorten ongeveer de helft uitmaken van de totale investering, is het belangrijk om goed na te gaan waar je precies voor betaalt. Lees hier meer over op onze pagina kosten van zonnepanelen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's