1046

Verschillende soorten zonnepanelen

Als je buiten kijkt, zie je steeds meer verschillende soorten zonnepanelen op de daken liggen. Zonnepanelen zien er niet overal hetzelfde uit. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waarin je kan investeren. Welke soort zonnepanelen geschikt is voor jou hangt af van je eigen wensen en behoeften. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten zonnepanelen. 

Welke soort zonnepanelen je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw wensen, je budget , de grootte van je dak (en daktype). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de panelen, de prijs en het te behalen rendement op jaarbasis.

Monokristallijn

Vandaag de dag geven veel Vlamingen de voorkeur aan monokristallijn-zonnepanelen, die ook bekend staan als ‘zwarte’ panelen. Monokristallijn-zonnepanelen hebben een vermogen van 280 tot 360 wp en hebben een zwarte afwerking. Van de verschillende soorten zonnepanelen heeft dit type het grootste vermogen. 

De zonnecellen van een monokristallijnpaneel bestaan uit één kristal. Daarmee zijn ze de beste keus als je maximaal rendement uit je investering wilt halen. Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen, zo’n 10%. 

Monokristallijn-panelen zijn dan wel het duurst in aankoop, maar als je streeft naar een zo hoog mogelijk rendement en als de ruimte op je dak beperkt is, dan raden we wel aan om dit type te overwegen.

Polykristallijn

In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van polykristallijn-zonnepanelen uit meerdere kristallen. Polykristallijn-zonnepanelen worden uit hetzelfde materiaal gemaakt als monokristallijn-zonnepanelen. Het uiteindelijke verschil zit in het stollingsproces. Bij polykristallijn-zonnepanelen stollen de kristallijne cellen gewoon, bij monokristallijn-zonnepanelen worden ze echter rechtgetrokken in dezelfde richting, waardoor alle cellen in dezelfde richting komen te liggen.

Polykristallijn-zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 310 wp en hebben een blauw tot donkerblauwe afwerking. Als je over genoeg ruimte beschikt op je dak, kan je snel een redelijk hoog rendement behalen, aangezien de panelen over het algemeen een voordelige prijs hebben.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Amorf (dunne film)

Amorfe zonnecellen bevatten geen kristallen, waardoor de platen buigbaar zijn. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag aangebracht wordt. Amorfe zonnepanelen hebben een vermogen van 120 tot 150 wp, en een donkergrijze tot zwarte afwerking. 

Van de verschillende zonnepanelen zijn amorfe zonnepanelen het minst rendabel, maar als je over voldoende dakruimte beschikt, dan kun je het rendement verhogen tot de opbrengst van polykristallijn. Afhankelijk van je omstandigheden en energiebehoefte, kan dit een aantrekkelijke optie zijn, aangezien amorfe zonnepanelen de goedkoopste soort van zonnepanelen zijn. Bovendien werken amorfe zonnepanelen ook beter bij hoge temperaturen dan mono- en polykristallijn-zonnepanelen. 

soorten zonnepanelen

Kleuren van zonnepanelen

Er is keuze tussen drie kleuren van zonnepanelen: blauw, donkergrijs en zwart. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen van het zonnepaneel. Zonnepanelen in andere kleuren, zoals rood of groen, bestaan ook, net als (deels) transparante zonnepanelen. 

Maar deze kleuren hebben tot nu toe een groot nadeel: de kleur gaat ten koste van de opbrengst. Wanneer de doeltreffendheid van zonnepanelen omhoog gaat, zal je ook zonnepanelen in andere kleuren kunnen kopen, zonder dat het onverstandig is.

Kost soorten zonnepanelen

De verschillende soorten van zonnepanelen hebben ook andere prijzen. De kost voor monokristallijn-zonnepanelen ligt het hoogst, terwijl de kosten voor amorfe zonnepanelen het laagst zijn.  

Aangezien de kost van de verschillende soorten van zonnepanelen zelf ongeveer de helft uitmaakt van de totale kostprijs, is het belangrijk om goed na te gaan waar je precies voor betaalt. Lees hier meer over op onze pagina over de kost van zonnepanelen.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina