Terugdraaiende teller zonnepanelen

1046

Bij het plaatsen van zonnepanelen kun je nog tot eind 2020 kiezen voor een terugdraaiende (digitale) teller. Dit is enkel voor particuliere zonnepaneel installaties met een omvormer onder de 10 kW. Maar wat houdt een terugdraaiende teller nou precies in?

Wat is een terugdraaiende teller?

Het kan voorkomen dat zonnepanelen op sommige momenten meer elektriciteit leveren dan nodig. In dat geval wordt de overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet gestuurd. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij het afnemen van stroom op donkere dagen. In dat geval neem je elektriciteit van het net af. 

De elektriciteitsmeter (of ''injectiemeter) meet de stroom die van en naar het net beweegt. Een terugdraaiende teller beweegt in twee richtingen: de meterstand zal stijgen als er elektriciteit van het net wordt gebruikt én de meterstand daalt als er overtollige elektriciteit op het net wordt geïnjecteerd. 

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt een terugdraaiende teller?

Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, draait de teller vooruit. Mocht je meer elektriciteit opwekken dan gebruiken, draait de teller juist achteruit. Op deze manier gebruik je de door jou opgewekte energie wanneer het goed uitkomt.

Goed om te weten: ook bij nulgebruik - zoals tijdens vakanties - betaal je kosten zoals meterhuur en een prosumententarief.

Terugdraaiende teller

Komst van nieuwe generatie meters

Sinds juli 2019 worden er in Vlaanderen digitale meters geplaatst. Ook in Brussel loopt er op dit moment een proefproject en Wallonië heeft ook de keuze gemaakt om oude meters te vervangen voor de slimme variant. Maar wat is nu juist een slimme meter?

De nieuwe generatie meters bieden meer mogelijkheden. Zo kan de meterstand bijvoorbeeld automatisch doorgestuurd worden naar de netwerkbeheerder. Ook afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk kan op afstand geregeld worden. Tot slot kun je bij het plaatsen van een digitale meter kiezen tussen enkelvoudig of tweevoudig tarief. Gedetailleerde informatie over de slimme meter vind je op de pagina van de Vlaamse Regering

Wat betekent dit voor mij?

Als je reeds zonnepanelen hebt of deze voor het einde van 2020 aanschaft, kun je kiezen tussen twee systemen. Zo kun je kiezen om het voordeel van een terugdraaiende meter te behouden tot 15 jaar na de plaatsing van zonnepanelen. 

Bij de nieuwe regeling worden er distributietarieven op basis van de bruto afname van stroom gerekend. Bij deze optie is het aan te raden om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit produceren. Hier geldt namelijk: hoe meer elektriciteit er meteen wordt verbruikt, hoe voordeliger het tarief wordt. Bij deze regeling valt het prosumententarief weg.

Voor huiseigenaren die na 1 januari 2021 zonnepanelen aanschaffen, zal de nieuwe regeling van kracht gaan.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's