Vochtproblemen in je woning oplossen

1076

Vochtproblemen in je woning brengen schade toe aan je gezondheid en aan je woning. Om deze reden is het belangrijk snel in te grijpen, om verdere problemen te voorkomen. 

Hoe herken je vochtproblemen in je woning?

Een natte plek op de muur of loslatend behang herkent u uiteraard meteen en dit is meestal een indicatie van een mogelijk vochtprobleem. Dit zijn uiteraard niet de enige oorzaken van vochtproblemen, hieronder hebben wij er nog een paar op een rijtje gezet:

  • Condens aan de binnenkant van de ruiten
  • Vochtplek op je binnen- of buitenmuur
  • Loslatend behang of afbladderende verf
  • Gescheurde stenen
  • Stucwerk dat van je muur 
  • Voegwerk dat afbrokkelt
  • Vocht in de kelder 

Herken je een of meerdere van de bovenstaande oorzaken? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem in je woning. Naast het feit dat dit er niet fijn uitziet geven dergelijke vochtproblemen ook vaak schimmelgroei.

Schimmelgroei in je woning

Schimmels groeien graag in vochtige omgevingen. Binnen is het vaak lekker warm, waardoor ze enorm snel kunnen groeien. Zowel het vocht zelf als de groei van schimmels zijn uiteraard niet bevorderlijk voor zowel je gezondheid als dat van de medebewoners.

Schimmels verzwakken je immuunsysteem, waardoor je last kunt krijgen van allergieën, verkoudheidsklachten en ademhalingsproblemen. Daarnaast zorgen schimmels en een te veel aan vocht voor hoofdpijn, infecties en een geïrriteerde huid. Reden genoeg om direct in te grijpen als je vochtplekken in je woning ontdekt. 

De groei van schimmels is meestal te herleiden aan verkleuringen op bijvoorbeeld de muren en een muffe geur.

Een muffe geur in je woning

Als je ergens in je woning een muffe geur ruikt, dan is de kans groot dat je last hebt van een van de verschillende vochtproblemen. Te veel vochtplekken zorgen voor een wildgroei van schimmels en bacteriën en zij veroorzaken deze vochtige en muffe geur. 

Een muffe geur ruikt niet alleen vies, het is ook slecht voor je gezondheid en het vocht tast je woning aan. Zodanig dat je woning daalt in waarde of dat je woning straks onbewoonbaar wordt door aanhoudende vochtproblemen. 

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Oorzaak en oplossing van verschillende vochtproblemen 

Er zijn drie vervelende vochtproblemen waar je mee te maken kan hebben. Al deze vochtproblemen brengen ernstige risico's met zich mee. De gezondheid van je woning en vooral de gezondheid van jezelf en je gezin kunnen last ondervinden van het vocht.

Opstijgend vocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Opstijgend vocht is grondwater dat door de bakstenen omhoog trekt in je muren. Opstijgend vocht bevind zich altijd op de begane grond onder aan de muur bij (bij de plinten). 

De oplossing is het injecteren van je muren met een vochtwerende gel. Meer informatie over opstijgend vocht lees je op onze pagina over opstijgend vocht.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen die samenhangen met je buitenmuur, duiden naar alle waarschijnlijkheid op doorslaand vocht. Regen dat op je buitenmuur slaat zorgt ervoor dat vocht kan doorslaan naar de binnenmuur. Het resultaat zijn bijvoorbeeld kringen of schimmelvorming op de muur. Doorslaand vocht bevind zich altijd hoger op de muur.

De oplossing is het impregneren van de gevel. Lees op onze pagina doorslaand vocht meer over dit specifieke vochtprobleem, wat voor nare problemen kan zorgen.

Vocht in de kelder

Tot slot worden vochtproblemen in de kelder onderschat door veel Vlamingen. Een kelder is lastig te ventileren en het ligt ondergronds. Mogelijke oorzaken van een vochtige kelder zijn scheuren in de keldermuren en/of grondwater dat zich in jouw kelder ophoopt. Condensatieproblemen liggen op de loer, en zelfs opstijgend vocht in sommige gevallen. 

De oplossing tegen een vochtige kelder is het afdichten van de kelder. Meer informatie over vochtproblemen met betrekking tot je kelder kan je vinden op onze pagina over een vochtige kelder.

Vochtproblemen met schimmel

Vochtproblemen in je woning aanpakken?

Om vocht in je woning te verhelpen is het verstandig om een vochtbestrijder in te schakelen om zeker te zijn dat het vochtprobleem goed wordt aangepakt. Het is mogelijk om tot wel vier offertes op te vragen om deze naast elkaar te leggen. Op deze manier kan je zelf bepalen welke vakman aan jouw wensen voldoet.

Daarnaast is het vaak ook mogelijk om premies aan te vragen als je je vochtproblemen laat verhelpen. Deze premies zorgen ervoor dat de te maken kosten lager uitvallen dan normaal. De Vlaamse overheid vindt het namelijk ook belangrijk dat Vlamingen in een gezond woning moeten, willen of kunnen wonen en vocht in hun woning gaan bestrijden indien noodzakelijk.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's