1076

Vochtproblemen in huis oplossen

Vochtproblemen in huis brengen schade toe aan je gezondheid en aan je woning. Grote kans dat je gezondheidsklachten krijgt en dat je woning aanzienlijk daalt in waarde. Daarom is het belangrijk snel in te grijpen als je vochtplekken in huis ontdekt en je vochtproblemen te bestrijden.

Hierbij kan je denken aan bruine kringen op je muren, een stinkende kelder, een muf binnenklimaat of zelfs schimmels op de muur. Allemaal tekenen die wijzen op vochtproblemen, die direct je aandacht nodig hebben. Zelfs als de vochtplekken in huis lijken te verdwijnen als het buiten droog is. Vochtoverlast keert terug en zeg nou zelf: je wil toch niet in een ongezond huis wonen?

Hoe herken je vochtproblemen in huis?

Een natte plek op je muur, herken je natuurlijk direct. Maar ook loslatend behang, afbladderende verf of stucwerk dat van je muur komt, zijn signalen die duiden op vochtproblemen. Ook vochtige plekken op je buitenmuur, voegwerk dat afbrokkelt of gescheurde stenen zijn typische voorbeelden die horen bij vochtplekken in huis. Meestal heb je een vochtprobleem, maar in sommige gevallen gaat het om lekkage. In het laatste geval heb je geen vochtbestrijder nodig.

Vochtplekken in huis

Schimmels groeien graag in vochtige omgevingen. Binnen is het vaak lekker warm en dan groeien ze als kool. Schimmels, maar ook te veel vocht, zijn schadelijk voor je gezondheid. Schimmels verzwakken je immuunsysteem, waardoor je last krijgt van allergieën, verkoudheidsklachten en ademhalingsproblemen. Te veel vocht zorgt voor hoofdpijn, infecties en een geïrriteerde huid. Reden genoeg om direct in te grijpen als je vochtplekken in huis ontdekt.

Oorzaken van vochtproblemen (en de oplossing)

Over het algemeen heb je vier oorzaken van vochtplekken in huis: lekkages, opstijgend vocht, doorslaand vocht en grondwater in je kelder. In het eerste geval is het een kwestie van de lekkage verhelpen. In de andere drie gevallen heb je een vochtbestrijder nodig. Alle te benoemen vochtproblemen brengen ernstige risico's met zich mee. De gezondheid van je woning en vooral de gezondheid van jezelf en je gezin ondervinden hier last van.

Opstijgend vocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Opstijgend vocht is grondwater dat in je muren trekt. De oplossing is het injecteren van je muren met een vochtwerende gel. Meer informatie over opstijgend vocht lees je op onze pagina over opstijgend vocht.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen die samenhangen met je buitenmuur,  duiden naar alle waarschijnlijkheid op doorslaand vocht. Heb je natte plekken op je buitenmuur of zelfs al aan de binnenkant? Neerslag dringt dan door je gevel. De oplossing is het impregneren van de gevel. Lees op onze pagina doorslaand vocht meer over dit specifieke vochtprobleem, wat voor nare problemen kan zorgen.

Vocht in de kelder

Tot slot worden vochtproblemen in de kelder onderschat door veel Vlamingen. Een kelder is lastig te ventileren en het ligt ondergronds. Condensatieproblemen liggen op de loer, en zelfs opstijgend vocht in sommige gevallen. De oplossing is het afdichten van de kelder. Meer informatie over vochtproblemen met betrekking tot je kelder kan je vinden op onze pagina over een vochtige kelder.

Vochtproblemen met schimmel

Een muffe geur in huis

Loop jij een muffe geur in huis tegemoet als je de voordeur opent? Als je thuis altijd een muffe geur ruikt, dan is de kans groot dat je last hebt van een van de verschillende vochtproblemen. Te veel vochtplekken in huis zorgt voor een wildgroei van schimmels en bacteriën en zij veroorzaken deze vochtige en muffe geur. Dat ruikt niet alleen vies, het is ook slecht voor je gezondheid en het vocht tast je woning aan. Zodanig dat je woning daalt in waarde of dat je woning straks onbewoonbaar is met een muffe geur in huis.

Hoe voorkom je een muffe geur in je huis?

Het hangt natuurlijk af van of je vochtproblemen hebt en wat voor vochtprobleem precies, maar over het algemeen zijn er een aantal maatregelen die je zelf neemt om te veel vocht in je woning te voorkomen, dat zal resulteren in een muffe geur in huis. Zo kan je denken aan:

  • jouw woning 24 uur per dag goed ventileren (dus niet maar één raam openzetten, een uurtje per dag)
  • vochtige ruimtes altijd goed droog maken, bijvoorbeeld de keuken na het koken en de badkamer na het douchen en maak gebruik van afzuigers
  • laat was niet binnen drogen, maar buiten als dit kan en voorkom lekkages of los ze zo snel mogelijk op
  • maak voegen regelmatig goed schoon, om te voorkomen dat schimmels zich daar wel heel erg thuis voelen

Vochtproblemen in huis aanpakken?

Om vocht in huis op te lossen, schakel je een vochtbestrijder in. Vochtbestrijders met ervaring en kennis kunnen jou helpen je vochtproblemen in huis aan te pakken. Zij geven je passend advies en brengen graag kosteloos prijsopgaven uit, zodat jij zeker weet dat je niet te veel betaalt. Vocht bestrijden door vochtbestrijders wordt om deze reden aangeraden. 

Tip: je hebt waarschijnlijk recht op premies als je vochtproblemen laat verhelpen. Deze premies zorgen ervoor dat de te maken kosten lager uitvallen dan normaal. De Vlaamse overheid vindt het namelijk ook belangrijk dat Vlamingen in een gezond woning moeten, willen of kunnen wonen en hun vochtcomplicaties gaan bestrijden indien noodzakelijk.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.