Opstijgend vocht in huis herkennen en oplossen

1076

Opstijgend vocht trekt in je muren en baant zich een weg naar boven. Het probleem begint vaak in de kelder en kan voor vervelende problemen zorgen. Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem in België waar veel huiseigenaren last van ondervinden. Erg belangrijk dus om opstijgend vocht snel op te lossen.

Oorzaak opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondwater dat in de muren trekt. Zoals gezegd begint het probleem vaak in de kelder. Als een waterkering ontbreekt of het grondwaterpeil relatief hoog is en in contact kan komen met poreuze materialen, oftewel materialen die luchtbellen bevatten, ziet vocht de kans om zich te nestelen in de muren en op te stijgen.

Hoe hardnekkig opklimmend vocht in jouw woning is, is afhankelijk van de huidige stand van zaken, de grondwaterstand en de mate van poreusheid van de materialen in jouw muren.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Er zijn verschillende symptomen die aangeven dat jij te maken hebt met opstijgend vocht. Zo herken je stijgend vocht door de hoge luchtvochtigheid en muffe geur door vochtproblemen in jouw woning. Ook zie je mogelijk vochtplekken laag op de muur, bladderen verf en stucwerk af en komt behang los van je muur. Tot slot kunnen er ook schimmels ontstaan, die zorgen voor een ongezonde leefomgeving. 

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Ondanks dat je niet alle symptomen 1, 2, 3 herkent, kan je last hebben van (heftig) opstijgend vocht. Dit kan nare gevolgen opleveren.

Gevolgen van opstijgend vocht

Voorbeeld opstijgend vocht

Wanneer te maken hebt met opstijgend vocht, kan je te maken krijgen met vervelende gevolgen. De gevolgen van opstijgend vocht zijn drieledig. 

Het is slecht voor je woning 

Opstijgend vocht tast vrijwel alles in je woning aan. Je krijgt lelijke vlekken op je muren, stenen scheuren, je meubels voelen klam aan en soms ontstaat er zelfs schimmel op. In sommige gevallen zijn woningen zelfs onbewoonbaar door vocht. Des te langer opstijgend vocht niet bestrijdt wordt, des te meer jouw woning last gaat ondervinden.

Het tast je gezondheid aan 

Je kan door opstijgend vocht een te hoog vochtpeil in huis last krijgen van onder andere: allergieën, longontsteking en hoesten, een benauwd gevoel en ademhalingsproblemen, hoofdpijn en geïrriteerde huid en ogen.

Het resulteert in een onnodig hoge energiefactuur 

Je muren isoleren slechter door een teveel aan opstijgend vocht. Daarnaast wil je meer stoken om een behaaglijk gevoel te hebben in je woning. Dit zie je uiteraard terug op de energiefactuur en voel je in de portemonnee. Daarnaast kan je woningwaarde flink dalen, doordat potentiële kopers weten dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn, dat de energiefactuur onnodig hoog is en dat ze in een ongezond binnenklimaat terechtkomen.

Maar liefst 1 op de 8 Belgen woont in een ongezond en vaak vochtig huis. Te veel vocht in je woning is echter volkomen onnodig. Je moet alleen weten hoe je het bestrijdt. 

Verhelpen van opstijgend vocht

Het is erg belangrijk om opstijgend vocht te verhelpen, om (nieuwe) problemen te bestrijden of te vermijden. Een vochtbestrijder met een goede expertise en kennis van zaken kan je hier het beste mee helpen. Om opstijgend vocht te verhelpen, zal de vochtbestrijder jouw muren injecteren met een vochtwerend middel. 

Als opstijgend vocht bij jou daadwerkelijk begon in de kelder, is het ook een goed idee om je kelder af te laten dichten. Meer hierover lees je op de pagina over kelderdichting. Aangezien elke situatie anders is, zal een vochtbestrijder tijdens zijn inspectie informatie geven over de benodigde bestrijdingsmethoden om het gehele vochtprobleem te verhelpen. 

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's