Vochtbestrijding: oplossingen voor de verschillende soorten vochtproblemen en prijzen

 1. Bescherm je woning en gezin
 2. Voorkom gezondheidsrisico's
 3. Vergelijk gratis prijsopgaven en bespaar

Vochtbestrijding: oplossingen voor de verschillende soorten vochtproblemen en prijzen

 1. Bescherm je woning en gezin
 2. Voorkom gezondheidsrisico's
 3. Vergelijk gratis prijsopgaven en bespaar

Ontvang gratis offertes

Ruim 3.219.694 mensen gingen je voor!

De voordelen van vochtbestrijding

Zit er te veel vocht in je woning? Een vochtbestrijder kan dit voor je controleren en verhelpen. Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent, want te veel vocht is schadelijk voor jouw woning en je gezondheid. Benieuwd wat vochtbestrijding voor jouw huis betekent?

Ontvang gratis advies en offertes


Lagere energierekening

Vochtige muren isoleren slecht. Hierdoor gaat er ongemerkt veel warmte in je woning verloren, waardoor je meer gaat stoken en je energierekening stijgt. Zonde! Met vochtbestrijding valt dit probleem namelijk te voorkomen en zorg je juist voor een lagere energierekening. 

Aangename woonomgeving

Vocht kan onherstelbare schade toebrengen aan je woning. Een te vochtig klimaat zorgt voor een muffe lucht in huis. Daarnaast voorkom je met vochtbestrijding ook andere problemen, zoals gevaarlijke schimmels, loslatend behang en stucwerk en vlekken op de muren. 

Voorkom gezondheidsklachten

Minder vocht in je woning remt de groei van schimmels. Dat is een goed teken, want het inademen van de sporen die ze achterlaten is erg slecht voor de gezondheid. Ze verhogen de kans op luchtwegklachten en luchtweginfecties zoals astma.


Vergelijk de prijzen van verschillende specialisten met elkaar en bespaar tot 40%!

Vind via Solvari een vochtbestrijder die jou kan helpen

Soorten vocht 

Vochtproblemen kan je op verschillende manieren herkennen. Bijvoorbeeld doordat er schimmels op de muren zichtbaar zijn, de muren vochtig aanvoelen of doordat er vochtplekken verschijnen. Het staat als een paal boven water dat je vochtproblemen hebt als er plassen in je kelder liggen. U kunt ook een vochtprobleem ontdekken doordat u last krijgt van de luchtvochtigheid. Elk vochtprobleem heeft een passende bestrijding. Hieronder staan de drie meestvoorkomende vochtproblemen beschreven. 

Opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht trekt grondwater in de muren, vaak begint het probleem vanuit de kelder. Bij opstijgend vocht ontbreekt in veel gevallen een waterkering. Dit is een vochtwerende laag van kunststof of roofing in je muren. Je kan opstijgend vocht in je huis herkennen doordat het hoge luchtvochtigheid met zich meebrengt. In de meeste gevallen komt hier ook een muffe geur bij kijken, dit is zeer schadelijk voor je gezondheid. Ook is het te herkennen aan afbladerend verf of stucwerk, loskomend behang en vocht en schimmelplekken laag op de muur. Passende bestrijdingsmethoden van opstijgend vocht zijn muren injecteren of het afdichten van de kelder.

Doorslaand vocht 

Doorslaand vocht ontstaat doordat neerslag door de gevel dringt. Dit vochtprobleem bevindt zich hoger op de muur, doordat het probleem zich altijd boven grondwater niveau afspeelt. Doorslaand vocht is altijd als eerste zichtbaar op je buitenmuur aan de regenzijde, als het vocht binnendringt is het pas te zien op de binnenmuur. Doorslaand vocht kan je herkennen door vochtige plekken op de muren, losgelaten voegwerk of barstende en scheurende stenen of schimmel aan de binnenkant van je muur. Laat de gevel impregneren om doorslaand vocht te bestrijden.

Kelderdichting

Vanwege de ondergrondse ligging van de kelder is het een moeilijke ruimte om te ventileren. Met condensatie problemen als gevolg. Doordat de kelder omgeven is door grond, kan het er erg vochtig zijn. Sijpelwater kan eenvoudig binnendringen, maar ook kelderwater vindt zijn weg, omdat de muren niet waterafstotend genoeg zijn. Grondwater loopt makkelijk de kelder in omdat de kelder zich onder het grondwaterniveau bevind! Een passend bestrijdingsmethode voor dit probleem is kelderdichting.

Meer informatie ontvangen over verschillende vochtproblemen?

Renovatiepremie

Je kan een renovatiepremie aanvragen na de uitvoering van de werken en als je de nodige facturen hebt. Er geldt een maximum van 2 aanvragen in 10 jaar tijd. Dat kan met een tussenperiode van minimum 1 jaar en maximum 2 jaar. Een aanvraag kan slechts voor 2 categorieën tegelijkertijd. Voor elke categorie kan je maar 1 x een premieaanvraag doen. Als je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, dan kan in 1 keer een aanvraag doen voor 4 categorieën tegelijkertijd. Een tweede aanvraag is dan uitgesloten, dus denk goed na voor je een keuze maakt.

Bij een correcte aanvraag duurt het maximaal 8 maanden voordat de overheid een beslissing heeft genomen over de uitbetaling van de premie. Je ontvang de uitbetaling, mits deze correct is, maximaal 12 maanden na aanvraag.

Het premiebedrag 

Voor elke categorie binnen de Renovatiepremie geldt er een minimum factuurbedrag van 2500 euro, exclusief btw. Het premiebedrag kan hiervoor 20% of 30% zijn van het factuurbedrag, exclusief btw.

Bij 30% geldt een maximum premie van 3333€ per categorie. Voor de 20% berekening is dat een maximum van 2500€ per categorie. In totaal kan er nooit meer dan 10.000 euro worden toegekend voor alle categorieën samen.

Vochtbestrijdingswerken die in aanmerking komen

 • Behandeling van muren tegen optrekkend vocht
 • Behandeling van ondergrondse muren tegen optrekkend vocht
 • Behandeling van de muren tegen huiszwam 
 • Behandeling van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten
 • Aanbrengen van kalkbepleistering tegen de muur

Vlaamse verbeteringspremie voor vochtbestrijding

De Vlaamse verbeteringspremie wordt je aangeboden voor specifieke verbeteringswerken aan je woning. Binnen de verbeteringspremie geldt er enkel een premie voor optrekkend muurvocht binnen vochtbestrijding. In tegenstelling tot de Renovatiepremie is er per bouwonderdeel een vast premiebedrag en voor de behandeling van optrekkend vocht is dat 750 euro.

Wat kost vochtbestrijding? 

Het is lastig een prijs per meter te bepalen als er geen diagnose is. Elk vochtprobleem heeft een eigen oorzaak en vereist een andere aanpak. Een vochtbestrijder kost ongeveer €35 - €50 per uur. Reken er wel op dat je daar nog reiskosten bij moet betalen.De uiteindelijke prijs voor vochtbestrijding hangt van meerdere factoren af. Hoe hardnekkig is het probleem, hoe groot is de vochtschade, en wat moet er precies gebeuren? Moet de gevel opnieuw gedaan worden? We raden je aan altijd offertes te vergelijken voordat u met een vochtbestrijder in zee gaat, zodat u zich goed laat informeren en niet de hoofdprijs betaalt. 

Vergelijk eenvoudig kosten voor vochtbestrijding

Veelgestelde vragen over vochtbestrijding

Meestal ontstaan vochtproblemen op het punt van de muur waar warm en koud elkaar ontmoeten. Optrekkend vocht komt het meest voor en is een probleem dat veel voorkomt bij oudere huizen en constructies die verkeerd gebouwd werden. Regen- en grondwater trekt in het metselwerk en de fundering.. Doorslaand vocht is ook een veelvoorkomend probleem. In dit geval trekt regenwater in de muur. Onvoldoende ventilatie is vaak de reden voor vochtproblemen, dat geldt niet voor regenwater wat de muren kan intrekken. Daarnaast kunnen er ook vochtproblemen in de kelder ontstaan. Dit komt doordat het omgeven is met grond waardoor grondwater makkelijk de kelder in loopt.

Solvari brengt je graag in contact met maximaal vijf vochtbestrijders in je regio. De vochtbestrijders geven je graag gratis en vrijblijvend advies en de beste informatie. Je krijgt direct duidelijkheid over de ernst van de vochtproblemen en je krijgt prijsoverzichten op maat. We raden je aan altijd meerdere prijzen met elkaar te vergelijken, omdat dit soms tot een besparing van wel 40% kan leiden. 

Let op: als je het verhelpen van vochtproblemen te lang uitstelt, lopen de kosten enorm op. Vocht tast niet alleen je gezondheid, maar ook zelfs je meubels aan. Schakel dus op tijd een vochtbestrijder in.

Er kunnen verschillende vochtproblemen aanwezig zijn in je huis. Hierdoor zijn er ook verschillende manieren om vochtproblemen te herkennen in je huis. Hieronder vind je een lijstje met kenmerken van vochtproblemen:

 • een muffe geur in uw huis

 • condens op koude oppervlakten en ramen

 • behang of stucwerk dat loslaat

 • vochtplekken en schimmel vlekken

 • minder snel drogende was in huis

 • hogere energiefactuur

 • pissebedden of zilvervisjes

 • algen op de muur

Ja, er zijn een aantal dingen die je kan doen om vochtproblemen te voorkomen. Denk dan aan:

 • Ventileren: wat je kan doen om vochtproblemen te verminderen of te voorkomen is ventileren. Bij het douchen de afzuiging gebruiken en een raam openzetten zijn voorbeelden van ventileren. Dagelijks de slaapkamers en de woonkamer luchten is essentieel om vochtproblemen te voorkomen.

 • Isoleren: isoleren van uw woning helpt bij het verhelpen van vochtproblemen die u heeft. Als u vragen heeft over hoe u dit het beste kunt aanpakken, kunt u altijd gratis en vrijblijvende offertes aanvragen. De specialisten geven u dan passend advies.

 • Reguleren: De luchtvochtigheid is ideaal op 50 procent. Om een luchtvochtigheid van 50 procent te kunnen handhaven kunt u een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger aanschaffen. Een bevochtiger voegt vocht toe, terwijl een ontvochtiger juist vocht uit de ruimte onttrekt.

Heb je last van optrekkend vocht? Dan kan een specialist de muren injecteren met een vloeistof, waardoor vocht geen kans meer heeft. Bij doorslaand vocht kan een specialist de muren impregneren. We raden je aan altijd een specialist in te schakelen om de vochtproblemen te verhelpen, zodat het vakkundig gebeurt.

Om optrekkend vocht een halt toe te roepen, kan je de muur laten injecteren met een vochtwerende gel. Deze gel zorgt ervoor dat vocht niet meer in je muur kan trekken. 

Vochtproblemen veroorzaken een minder gezonde leefklimaat in huis. Te veel vocht is schadelijk voor uw huis en uw gezondheid. De gevolgen van vochtproblemen hebben een directe invloed op de ademhalingsorganen en longen.

We kunnen je geen exacte prijs geven voor het verhelpen van uw vochtprobleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen en ze ontstaan op verschillende plekken in huis. Per vochtprobleem is een passende behandeling met een eigen prijs. Om te ontdekken wat je precies betaalt voor het verhelpen van uw vochtproblemen, raden we je aan in contact te komen met specialisten. Wij helpen je daar graag bij. Gratis en vrijblijvend.

Behang dat loskomt kan het gevolg zijn van opstijgend vocht. Als er ook nog verkleuring onder het papier plaatsvindt dan is vocht de oorzaak. Voor de zekerheid kunnen we u altijd in contact brengen met de specialisten uit je regio.

Ja, de luchtvochtigheid in huis kunt u meten met een hygrometer. Tegenwoordig zijn deze meters zeer voordelig verkrijgbaar. Hiermee kunt u de luchtvochtigheid in huis vrij nauwkeurig opmeten. Weerstations zijn in de regel standaard uitgerust met een hygrometer. Een luchtvochtigheid van 50 procent is ideaal. Als de luchtvochtigheid onder de 40 of boven de 60 procent zit kunnen daar gezondheidsklachten van ontstaan.

vochtbestrijding

Ontvang gratis prijsopgaven en bespaar tot 40% op de kosten!