Vochtige kelder onder je woning

1076

Je kan veel last ondervinden van een vochtige kelder, ondanks dat het de kelder is en je daar waarschijnlijk niet heel vaak bent. Vaak trekt er een muffe geur door de hele woning en ruik je het in ieder geval in de gang en in de living. De stank is niet alleen hinderlijk; het kan ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid. 

Oorzaak vochtige kelder

Vochtige kelders kunnen ontstaan door een aantal oorzaken. Een kelderruimte heeft meestal geen ramen of deuren die naar buiten leiden, waardoor de ruimte minder wordt geventileerd. Er vormt hierdoor een tekort aan frisse lucht in de kelder. 

Vocht in de kelder kan ook binnendringen door grondvocht. De muren staan direct in contact met de grond en het water kan via zwakke plekken in de wanden en vloeren trekken of zelfs via de wanden binnenkomen.

Kelders krijgen daarnaast meer te maken met een overvloed aan regenwater door een heftige en langdurige regenval. In kelders kunnen scheuren in de muren of vloer ontstaan waardoor grondvocht makkelijk naar binnen kan komen. Als laatste kan er een lekkage zijn bij het doorvoeren van leidingen of aansluiting tussen de wand en vloer. Maar hoe is een vochtige kelder nou te herkennen?

Hoe herken je een vochtige kelder?

Vochtige kelder

Misschien maak je niet vaak gebruik van je kelder en vergeet je dat hij überhaupt bestaat. Vaak is het niet moeilijk te ontdekken of er een vochtprobleem is in de kelder. Kelders zijn vochtige ruimtes, doordat ze omgeven zijn door grond en sijpelwater eenvoudig binnendringt. Je kan een vochtige kelder herkennen aan onder andere:

  • De muurverf dat schilfert of afbladdert
  • Afwerklagen loslaten (pleister of stucwerk)
  • De lucht welke vochtig is in de kelder
  • Ringvormige vlekken op de muren
  • Hout dat gaat rotten
  • Vorming van zwammen en schimmels
  • Waterplassen op de vloer
  • Een muffe geur

Als je een van deze symptomen herkent in jouw mogelijke vochtige kelder is het verstandig om bestrijding te overwegen. Des te langer er wordt gewacht met bestrijden, des te meer symptomen zich gaan voordoen en de situatie verslechtert.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Gevaar van vocht in de kelder

Aangezien vocht negen van de tien keer de oorzaak is van vocht in kelder, gaan we daar hier ook even vanuit. Te veel vocht in je kelder en uiteindelijk de rest van je woning, zorgt voor onder andere hoesten en aanhoudende verkoudheidsklachten. 

Daarnaast kan je last ondervinden in je woning van opbollende vloeren, loslatend behang, afbladderende verf en stucwerk, aangetaste meubels, schimmels en bijbehorende gezondheidsgevaren. Het is om deze reden belangrijk om vocht in je kelder zo snel mogelijk te bestrijden. 

Naast dat een humide kelder slecht is voor je woning is het erg slecht voor je gezondheid. Ondanks dat je vaak weinig in je kelder komt, kan je er enorm last van krijgen. 

Vocht in kelder kan zorgen voor vochtplekken in je huis door opstijgend vocht. Vocht kan namelijk via de grond en muren omhoog trekken en zorgen voor schimmels in je woonruimte. 

In dit geval is het erg slecht voor je gezondheid. Meer over de gevaren van een vochtige kelder lees je op onze pagina over gezondheid

Vochtige kelder verhelpen

Natuurlijk is het mogelijk aan de gang te gaan met (natuurlijke) luchtverfrissers, zoals een bakje water met rozemarijn, citroen en vanille of een bak baking soda. Beter is het om de oorzaak van een vochtige kelder aan te pakken met kelderdichting en niet alleen de symptomen te bestrijden.

Vocht maakt woningen in sommige gevallen zelfs volledig onbewoonbaar, dus is het verstandig om snel te handelen en een expert in te schakelen als je vochtproblemen vermoedt.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's