Last van vocht in je woning?

1076

Naast vocht in je woonkamer kan vocht in je woning op veel meer verschillende plekken voorkomen zoals badkamers, slaapkamers en jouw kelder. Vaak is vocht zichtbaar als condens of vochtplekken op de muren.


Oorzaak van vocht in de badkamer

Douchen of naar bad geeft condens welke vervolgens neerslaat op het plafond en tegen de muren. Op het moment dat de ruimte niet. Slechte ventilatie voorkomt afvoer van vochtige lucht, deze blijft in dat geval op de badkamer hangen. 

Hierdoor ontstaan vlekken op de muur en als er niet tijdig iets mee gedaan is kan dit tot schimmelvorming leiden. Simpelweg worden de meeste vochtproblemen op de badkamer veroorzaakt door slechte ventilatie en dit is relatief makkelijk te verhelpen.

Vochtige badkamer herkennen

Vocht in je woning dat zich in jouw badkamer heeft gevestigd is erg vervelend en slecht voor je gezondheid en je woning. Een vochtige badkamer kan je aan de volgende dingen herkennen:

 • regelmatig condens op de ramen
 • de radiator is aangetast door roest
 • zwarte plekken op het plafond en muren
 • vochtplekken of druppels op het plafond en muren
 • zwarte plekken op het plafond en muren
 • verf- of stucwerk dat loslaat of gaat scheuren
 • muffige geur
Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Bestrijden van vocht in badkamer

Om vocht in badkamer te bestrijden is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Na het douchen of badderen kan je het raam enkele uren open laten, om zo de badkamer te verluchten en overtollige waterdamp af te voeren. Vaak vergeten mensen om een raam open te zetten of is het niet mogelijk om een raam te openen, zeker in de koude wintermaanden. 

Om een goede verluchting te garanderen kan je het beste een afzuigsysteem plaatsen. Het afzuigsysteem kan je enkele uren per dag aanzetten om de vochtige lucht af te voeren.

Vocht in huis gevestigd in slaapkamer

Oorzaak van vocht in de slaapkamer

Merk je dat er vochtplekken op de muren verschijnen, ruikt jouw slaapkamer muf of vormen er druppels op de ramen? Dan heb je waarschijnlijk last van vocht in je slaapkamer. Vocht in jouw slaapkamer kan worden veroorzaakt door transparantie en een mogelijke 'al' vochtige buitenmuur. Daarnaast produceert ieder mens elke nacht met zijn of haar ademhaling ongeveer 1 a 2 liter waterdamp, wat de oorzaak kan zijn van vocht in de slaapkamer.  

Vochtproblemen in de slaapkamer hoeven niet altijd van binnenuit te ontstaan zoals een slechte ventilatie. Het kan ook via buiten ontstaan. Wanneer je gevel bijvoorbeeld is beschadigd, kan het doorslaand vocht veroorzaken. Als deze niet goed is afgedekt kan het vocht hierin trekken en verspreid zich op die manier door de muur heen. Er ontstaan hierbij ook vochtplekken. 

Gevolgen van vocht in slaapkamer

Vocht dat zich in jouw slaapkamer heeft gevestigd, kan je het beste zo snel mogelijk oplossen, om verdere schade te voorkomen. Zo kan het vocht schade toebrengen aan jouw woning en verschillende ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral vocht in jouw slaapkamer is slecht voor je gezondheid, aangezien je hier elke dag slaapt. 

Gezondheidsklachten

Vochtproblemen in de slaapkamer zijn erg slecht voor je gezondheid. Een vochtige slaapomgeving is de ultieme broedplaats voor schimmels. Materialen die blootgesteld zijn aan nattigheid kunnen ook bronchitis, verkoudheid en astma veroorzaken. Wanneer de luchtwegen geïrriteerd zijn, kan dit je slaap verstoren.

Schade aan de woning

Duidelijke gevolgen van een vochtprobleem is schade in je woning door een vochtige slaapkamer. Hierbij kan je denken aan loskomend behang en schilderwerk. Daarnaast kan hout gaan rotten en de structuur van je woning beschadigen. 

Vocht in huis gevestigd in badkamer

Tips om vocht in slaapkamer te voorkomen

Een goede vochtbalans is belangrijk voor je slaap. Daarom is het niet aan te raden om in een vochtige slaapkamer te slapen met een hoge luchtvochtigheid of met een te droge lucht. Hierbij enkele tips om de vochtigheid in je slaapkamer op peil te houden:

 • laat in de ochtend het raam gedurende 10-20 minuten open staan, voor voldoende verluchting
 • sluit overdag de slaapkamerdeuren, zo voorkom je warme lucht uit de badkamer of keuken naar de slaapkamer
 • laat geen was in de slaapkamer drogen
 • zorg voor een temperatuur van minstens 15 graden, zowel in de winter als in zomer
 • laat de slaapkamerdeur ‘s nachts op een kier staan, zo kan humide lucht weg dat je ‘s nachts produceert
 • schakel een vochtbestrijder in bij hardnekkige vochtproblemen/een vochtige slaapkamer.

Vocht in je woning beginnend bij kelder

Vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem. Waar veel mensen de gevaren onderschatten van vocht in hun kelder, is het belangrijk om vocht in de kelder te bestrijden, om te voorkomen dat de problemen zich gaan opstapelen. Daarnaast daalt de waarde van je woning en worden mogelijke kostbare spullen in je kelder door het vocht aangetast. 

Mogelijke oorzaken en oplossing van een vochtige kelder

Mogelijke oorzaken van een vochtige kelder zijn scheuren in de keldermuren en/of grondwater/condens dat zich in de kelder ophoopt. Aangezien de kelder in veel gevallen niet goed ventileert hoopt vocht zich snel op. 

De oplossing is het dichten van je kelder. Meer over een vochtige kelder en het afdichten van je kelder lees je op onze pagina over een vochtige kelder.

Oorzaak van vochtige muren

Vochtproblemen ontstaan vaak in oudere huizen, maar komen tegenwoordig zelfs bij nieuwbouwwoningen steeds vaker voor. Vochtige muren zijn een probleem dat huiseigenaren vaak ondervinden in hun woning. Een vochtige muur kan vochtplekken bevatten. Vochtplekken zitten vaak aan de onderkant van de muur en kan steeds verder intrekken in de muur, wat schimmels kan veroorzaken. 

Vochtige binnenmuren duiden al op een bestaand vochtprobleem. Hieronder hebben wij vier oorzaken van vochtige muren voor je op een rijtje gezet, te beginnen bij sterke condensatie van woonvocht, oftewel vocht dat wordt geproduceerd in je woning door alledaagse activiteiten zoals koken en douchen.

Sterke condensatie van woonvocht

De meeste vocht in woningen produceren we zelf. Problemen met woonvocht is dat de vochtige lucht onvoldoende wordt afgevoerd. Dit komt doordat de woning niet voldoende wordt geventileerd.

Opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht is de onderkant van de muren vochtig. Dit komt door het ontbreken van een goede waterkering. Een waterkering is een object dat ervoor zorgt dat water niet je muur in kan trekken. Meer over dit vochtprobleem lees je op onze pagina over opstijgend vocht.

Doorslaand vocht

Is een gevel van je woning aan de buitenkant beschadigd? Via de scheuren in het steen- of voegwerk kan het regenwater zich gemakkelijk een weg naar binnen vinden. Vocht zal op deze manier doorslaan naar de binnenmuren. Meer over dit vochtprobleem lees je op onze pagina over doorslaand vocht.

Lekkage

Soms ziet men dat lekkages van waterleidingen, dakgoten, afvoeren en CV leidingen een vochtprobleem veroorzaken. Bij een lekkage kan een enorme hoeveelheid vocht in muren trekken. Een lekkage kan verholpen worden indien nodig door een loodgieter.

Vochtige muren

Gevaar van vocht in muren

Een vochtprobleem dat lang aanhoudt in de muren, kan nadelig zijn voor de structuur van de woning. Behang en stucwerken laten los, houten balken die gaan rotten en metalen onderdelen kunnen gaan roesten.

Vochtige muren kunnen niet alleen schade toebrengen aan je woning, maar ook aan je gezondheid. Door een hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels. De geur die hier bij vrijkomt kan weer leiden tot ongedierte in je woning. Door de aanwezigheid van schimmels kan je last ondervinden van verschillende gezondheidsproblemen door deze schimmels.

Vochtige muren verhelpen

De kosten kunnen hoog oplopen om de schade te repareren. Door vochtige muren snel en grondig aan te pakken vermijd je deze hoge kosten. Een meest gekozen optie om vochtige muren te verhelpen is muren injecteren.

Als eerst wordt er een gaatje in de muur geboord. Door een gel in de muren te injecteren, wordt het waterafstotend gemaakt. Het opstijgende vocht kan niet meer binnendringen en niet meer langer vastgehouden. Het is aan te raden om een vochtbestrijder in te schakelen in plaats van zelf de muren te injecteren en vocht in je woning proberen te bestrijden.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's