Schimmel en huiszwam in huis bestrijden

1076

Schimmel in huis komt vooral voor in vochtige, warme leefomgevingen. Is de ruimte daarnaast ook slecht geventileerd? Dan is het een perfect broeinest voor schimmel en bacteriën. Schimmel in huis kan leiden tot gezondheidsproblemen, wat je liever wilt vermijden.

Hoe komt schimmel in je woning?

1 op de 8 Belgen woont in een te vochtig en ongezond huis. En in veel meer gevallen kampen woningeigenaren met vochtproblemen en schimmel in huis. Ongeveer 1 op de 4 mensen die schimmel in huis hebben, krijgen daadwerkelijk gezondheidsproblemen. Schimmel ontstaat natuurlijk door te veel vocht en dat kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

Schimmel en de gevolgen voor je gezondheid

Schimmel in huis bij doorslaand vocht

Schimmel in huis veroorzaken niet alleen lelijke plekken op muren, plafonds en meubels. Het is ook gevaarlijk voor je gezondheid. Hieronder ontdek je de mogelijke gezondheidsklachten door schimmel in huis.

Gezondheidsklachten door schimmel

Ondanks dat er veel verschillende soorten schimmel zijn, zorgen ze bijna allemaal voor dezelfde mogelijke gezondheidsklachten. Met schimmel in je woning loop je risico last te krijgen van onderstaande symptomen.

 • Verkoudheidsklachten, zoals keelpijn, kriebelhoest, veel niezen, een loopneus of juist een verstopte neus
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid en ademhalingsproblemen
 • Huiduitslag en jeuk
 • Geïrriteerde ogen
 • Misselijkheid
Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Schimmel in je woning voorkomen

Het is verstandig om schimmel proberen te voorkomen. Om schimmel in je woning te voorkomen, tref je in ieder geval naast het eventueel inschakelen van een vochtbestrijder de volgende maatregelen:

 • Gebruik de dampkap tijdens het koken en kook het liefst met deksels op de pannen
 • Zorg voor goede afzuiging als je doucht en droog de badkamer als je klaar bent
 • Verzeker jezelf van een goede luchtvochtigheid, tussen 40 en 60 procent en laat vochtproblemen op tijd verhelpen
 • Hang de was niet binnen te drogen, maar buiten — of gebruik een wasdroger
 • Ventileer de woning 24 uur per dag en 7 dagen per week
 • Lekkages zo snel mogelijk oplossen

Schimmel bestrijden in huis

Vermoed je hardnekkige vochtproblemen, vochtplekken of vochtuitslag? Schimmel gaat meestal gelijk op met het bestrijden van jouw vochtprobleem. Wij raden aan om in dit geval direct actie te ondernemen en een vochtbestrijder in te schakelen. Met een vochtbestrijder zijn expertise en deskundigheid kan je jouw vochtproblemen, schimmels en in het ergste geval zelfs huiszwammen bestrijden! 

Huiszwammen zijn bekende schimmels waar veel mensen mee te maken krijgen, origineel genoemd de serpula lacrymans. Je kan de huiszwam herkennen aan een bruin rode substantie (vruchtlichaam) met witte randen. Hoe ontstaat deze vorm van schimmel en wat kan je er tegen doen?

Hoe ontstaat huiszwam?

Huiszwam

Huiszwam ontstaat doordat je door een combinatie van oorzaken. Zo spelen isolatie, ventilatie en vochtproblemen een grote rol. Sporen van de huiszwam worden gevoed door hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. De sporen onttrekken vocht en voeding uit vochtig hout en verspreiden zich steeds verder doordat er schimmeldraden ontstaan. 

Het ‘lichaam’ van de huiszwam, oftewel het vruchtlichaam, kan zich al op hout ontwikkelen dat op zijn minst 20 procent vocht bevat. Dit vruchtlichaam wordt doorlopend gevoed door de schimmeldraden die zijn ontstaan. De vruchtlichamen produceren nieuwe sporen, waardoor deze vorm van vochtuitslag steeds groter wordt.

Wat zijn de gevolgen van huiszwam?

Intussen gaat de kwaliteit van het aangetaste hout hard achteruit. De huiszwam kan ernstige schade toebrengen aan de structuur van gebouwen, maar is ook slecht voor je gezondheid.

Huiszwam onttrekt vocht en cellulose (voeding van de huiszwam) uit hout en dat veroorzaakt bruinrot in jouw woning. Hierdoor kan je hout verkleuren, rotten en zelfs verpulveren. Niet alleen je houten vloer kan overgenomen worden door een huiszwam. Ook jouw houten draagbalken, muren en zelfs meubelen zijn een goede broedplek voor een huiszwam.

Naast dat huiszwam schade aanbrengt aan je woning, is het ook nog eens erg slecht voor je gezondheid. Zo kan je door het inademen van sporen van huiszwam longproblemen oplopen zoals astma. Meer over de invloed van schimmels zoals huiszwam op je gezondheid lees je op onze pagina over gezondheid.

Huiszwam bestrijden in huis

Het verwijderen van het vruchtlichaam is niet genoeg om deze schimmel te bestrijden. Zo moeten de sporen en draden van deze schimmel ook bestreden worden, om te voorkomen dat de huiszwam verder uit blijft groeien. Het zelf bestrijden van huiszwam is niet aan te raden, omdat men grove maatregelen moet inzetten op deze hardnekkige plaag te bestrijden. Zo moet niet alleen het vruchtlichaam worden verwijderd, maar ook de schimmeldraden en sporen. 

Tevens is het belangrijk om de oorzaak van de (verschillende soorten) schimmels aan te pakken. Door een vochtbestrijder in te schakelen zorg jij ervoor dat de huiszwam en overige schimmels uit je woning verdwijnen, en nog belangrijker, niet terug kunnen komen.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's