Last van huiszwam?

Een bekende schimmel waar veel mensen mee te maken krijgen is de serpula lacrymans, oftewel de huiszwam. Je kan de huiszwam herkennen aan een bruin rode substantie (vruchtlichaam) met witte randen. Hoe ontstaat deze vorm van schimmel en wat kan je er tegen doen?”

Hoe ontstaat huiszwam?

Huiszwam ontstaat doordat je door een combinatie van oorzaken. Zo spelen isolatie, ventilatie en vochtproblemen een grote rol. Sporen van de huiszwam worden gevoed door hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. De sporen onttrekken vocht en voeding uit vochtig hout en verspreiden zich steeds verder doordat er schimmeldraden ontstaan. Het ‘lichaam’ van de huiszwam, oftewel het vruchtlichaam, kan zich al op hout ontwikkelen dat op zijn minst 20 procent vocht bevat. Dit vruchtlichaam wordt doorlopend gevoed door de schimmeldraden die zijn ontstaan. De vruchtlichamen produceren nieuwe sporen, waardoor de huiszwam steeds groter wordt.

Huiszwam

Wat zijn de gevolgen van huiszwam?

Intussen gaat de kwaliteit van het aangetaste hout hard achteruit. De huiszwam kan ernstige schade toebrengen aan de structuur van gebouwen, maar is ook slecht voor je gezondheid.

Huiszwam onttrekt vocht en cellulose (voeding van de huiszwam) uit hout en dat veroorzaakt bruinrot in jouw woning. Hierdoor kan je hout verkleuren, rotten en zelfs verpulveren. Niet alleen je houten vloer kan overgenomen worden door een huiszwam. Ook jouw houten draagbalken, muren en zelfs meubelen zijn een goede broedplek voor een huiszwam.

Naast dat huiszwam schade aanbrengt aan je woning, is het ook nog eens erg slecht voor je gezondheid. Zo kan je door het inademen van sporen van huiszwam longproblemen oplopen zoals astma. Meer over de invloed van schimmels zoals huiszwam op je gezondheid lees je op onze pagina over gezondheid.

Huiszwam bestrijden

Het verwijderen van het vruchtlichaam is niet genoeg om deze schimmel te bestrijden. Zo moeten de sporen en draden van deze schimmel ook bestreden worden, om te voorkomen dat de huiszwam verder uit blijft groeien. Het zelf bestrijden van huiszwam is niet aan te raden, omdat men grove maatregelen moet inzetten op deze hardnekkige plaag te bestrijden. Zo moet niet alleen het vruchtlichaam worden verwijderd, maar ook de schimmeldraden, sporen. Tevens is het belangrijk om de oorzaak van de zwammenplaag aan te pakken. Door een vochtbestrijder in te schakelen zorg jij ervoor dat de huiszwam uit je woning verdwijnt, en nog belangrijker, niet terug kan komen.

 Offertes ontvangen? Vul hier je gegevens in.

Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat. De bij Solvari aangesloten specialisten bellen je voor het maken van een afspraak. Na de inspectie door de vochtspecialist ontvang je direct een offerte.

  • 1
  • 2
  • 3

Adresgegevens


Opdrachtomschrijving


Contactgegevens

+32
+32
Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden

Meer informatie

Deel deze pagina