Doorslaand vocht in huis herkennen en oplossen

1076

Doorslaand vocht is zichtbaar op de buitenmuur in de vorm van natte vlekken. Na verloop van tijd is het ook zichtbaar op de binnenmuur; je probleem is dan al vergevorderd. Vocht dat doorslaat op je muur voorspelt niet veel goeds. Op deze pagina lees je alles over natte plekken op je muur, wat waarschijnlijk doorslaand vocht is.

Oorzaak doorslaand vocht

Doorslaand vocht is precies wat het zegt dat het is: vocht dat doorslaat op je muren. In Vlaanderen is regen niet vreemd. De regen slaat tegen de muur aan en als deze hier niet tegen opgewassen is met een goede, vochtwerende laag, dan dringt het erdoorheen. Veel Vlaamse muren zijn gemaakt van poreus gesteente of hebben een pleisterlaag die veel vocht opneemt. 

Soms zijn gevels dusdanig beschadigd, dat regenwater naar binnen sijpelt. Het kan dan zelfs gaan om kleine haarscheurtjes die grote problemen veroorzaken. Een verkeerd afgewerkte buitenmuur is ook funest; verf of bepleistering die niet ademt, zorgt voor vochtproblemen. 

Andere oorzaken van doorslaand vocht kunnen spleten tussen de gevel en ramen en deuren, ontbrekende lekdorpels bij ramen en deuren en doorhangende dakgoten zijn.

Hoe herken je doorslaand vocht?

Natte plekken op je buitenmuur zijn eenvoudig te herkennen, maar dan moet het je wel net opvallen. Veel mensen doen er niets aan als ze natte plekken op hun buitenmuur zien, totdat de natte plekken zichtbaar zijn op de binnenmuur. De natte plekken bevinden zich hoger op de muur, in ieder geval boven grondniveau. 

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Soms zie je zelfs schimmels, laat het voeg- of stucwerk los en komt het behang van de muur, wat ten koste gaat van jouw gezonde leefomgeving. Als je deze tekenen herkent, heb je last van doorslaand vocht. Het belang van een vochtwerende laag kan om deze reden niet worden onderschat. 

Hoe los je doorslaand vocht op?

Doorslaand vocht

Je verhelpt doorslaand vocht door de gevel te impregneren. Een vochtbestrijder met kennis en ervaring kan je hier het best bij helpen. Hij of zij kan de gevel impregneren, wat betekent dat een waterbestendige laag wordt aangebracht, waardoor vocht niet meer door de buitenmuren naar binnen kan dringen. 

In geval van beschadiging, moet de vochtbestrijder de gevel eerst herstellen. Als je de gevel laat impregneren, is de muur voortaan bestand tegen het doorslaan van vocht. Maar waarom moet je doorslaand vocht zo snel mogelijk verhelpen?

Als vocht dat doorslaat aan de binnenkant van de muur zichtbaar is, is het probleem al langere tijd gaande en is het dus nog belangrijker een vochtbestrijder in te schakelen om problemen te vermijden, bijvoorbeeld voor de waarde van je woning en je gezondheid.

Gezondheidsrisico’s doorslaand vocht

Doorslaand vocht, en alle andere vochtproblemen, vormen een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het van belang vocht dat je muren binnendringt zo snel mogelijk te laten verhelpen. 

Als je vochtplekken weigert te verhelpen, kunnen de consequenties vervelender zijn dan je vooraf zou denken. Lees meer over de relatie tussen vochtproblemen en je gezondheid op onze pagina over gezondheid.

Dalende woningwaarde door vocht dat doorslaat

Naast vervelende gezondheidsproblemen zorgt doorslaand vocht ook voor een dalende woningwaarde en een verslechterd wooncomfort. Vocht zorgt voor aantasting van je woning en dat gaat soms zo ver, dat je woning uiteindelijk onbewoonbaar is. 

Als je je woning wilt verkopen, weten potentiële kopers dat je energiefactuur onnodig hoog is door het teveel aan vocht, dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn en het interieur eronder te lijden heeft.

Vind dé beste vochtbestrijder en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's