Doorslaand vocht

Heb je natte plekken op je muur? Doorslaand vocht is het eerst zichtbaar op de buitenmuur: je ziet daar natte vlekken. Na verloop van tijd is het ook zichtbaar op de binnenmuur; je probleem is dan al vergevorderd. Natte plekken op je muur voorspellen niet veel goeds. Hier lees je alles over natte plekken op je muur, wat waarschijnlijk doorslaand vocht is.

Natte plekken op je muur?

Natte plekken op je buitenmuur zijn eenvoudig te herkennen, maar dan moet het je wel net opvallen. Veel mensen doen er niets aan als ze natte plekken op hun buitenmuur zien, totdat de natte plekken zichtbaar zijn op de binnenmuur. De natte plekken bevinden zich hoger op de muur, in ieder geval boven grondniveau. Soms zie je zelfs schimmels, laat het voeg- of stucwerk los en komt het behang van de muur. Als je deze tekenen herkent, heb je last van doorslaand vocht. Maar wat veroorzaakt nou eigenlijk dit hardnekkig vochtprobleem?

Wat veroorzaakt doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is precies wat het zegt dat het is: vocht dat door je muur slaat. In Vlaanderen is regen niet vreemd. De regen slaat tegen de muur aan en als deze hier niet tegen opgewassen is met een goede, vochtwerende laag, dan dringt het erdoorheen. Veel Vlaamse muren zijn gemaakt van poreus gesteente of hebben een pleisterlaag die veel vocht opneemt. Soms zijn gevels dusdanig beschadigd, dat regenwater naar binnen sijpelt. Het kan dan zelfs gaan om kleine haarscheurtjes die grote problemen veroorzaken. Een verkeerd afgewerkte buitenmuur is ook funest; verf of bepleistering die niet ademt, zorgt voor vochtproblemen. Andere oorzaken van doorslaand vocht kunnen spleten tussen de gevel en ramen en deuren, ontbrekende lekdorpels bij ramen en deuren en doorhangende dakgoten zijn.

Doorslaand vocht

Hoe los je doorslaand vocht op?

Je verhelpt doorslaand vocht door de gevel te impregneren. In geval van beschadiging, moet een specialist de gevel eerst herstellen. Als je de gevel laat impregneren, is de muur voorstaan bestand tegen het doorslaan van vocht. Maar waarom moet je doorslaand vocht zo snel mogelijk verhelpen? Zeker als het doorslaande vocht aan de binnenkant van de muur zichtbaar is, is het probleem al langere tijd gaande en is het dus nog belangrijker een vochtbestrijder in te schakelen om problemen te vermijden, bijvoorbeeld voor de waarde van je woning en je gezondheid.

Gezondheidsrisico’s doorslaand vocht

Doorslaand vocht, en alle andere vochtproblemen, vormen een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het van belang het probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen. Als je vochtplekken weigert te verhelpen, kunnen de consequenties vervelender zijn dan je vooraf zou denken. Lees meer over de relatie tussen vochtproblemen en je gezondheid op onze pagina over gezondheid.

Dalende woningwaarde

Naast vervelende gezondheidsproblemen zorgt doorslaand vocht ook voor een dalende woningwaarde en een verslechterd wooncomfort. Vocht zorgt voor aantasting van je woning en dat gaat soms zo ver, dat je woning uiteindelijk onbewoonbaar is. Als je je woning wil verkopen, weten potentiële kopers dat je energiefactuur onnodig hoog is door het teveel aan vocht, dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn en het interieur eronder te lijden heeft.

 Offertes ontvangen? Vul hier je gegevens in.

Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat. De bij Solvari aangesloten specialisten bellen je voor het maken van een afspraak. Na de inspectie door de vochtspecialist ontvang je direct een offerte.

  • 1
  • 2
  • 3

Adresgegevens


Opdrachtomschrijving


Contactgegevens

+32
+32
Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden

Meer informatie

Deel deze pagina