Wie is een beschermde afnemer?

Orin
Orin Koeteeuw
donderdag 19 januari 2017, Geschatte leestijd 1min

Wanneer u zich oriënteert op de premie mogelijkheden in Vlaanderen, dan zal het u niet ontgaan zijn dat de Vlaamse overheid onderscheid maakt tussen beschermde en niet-beschermde afnemers. Naar aanleiding van mijn blogpost over isolatiepremies in 2017, kregen we een vraag van een klant die zich afvroeg wat beschermde afnemers zijn, omdat deze groep namelijk recht heeft op hogere premies voor duurzame ingrepen die het huis verbeteren. In dit blog probeer ik zo eenvoudig mogelijk uit te leggen wat een beschermde afnemer is, omdat ik me kan voorstellen dat het niet meteen voor iedereen duidelijk is.

De beschermde afnemer

Natuurlijk bestaat er een officiële definitie van een beschermde afnemer. Die staat opgenomen in artikel 1.1.1 van het Energiebesluit. Het is een juridische definitie, wat betekent dat hij zonder twijfel juist is, maar misschien niet echt toegankelijk om te lezen.

De website van de Vlaamse overheid definieert beschermde afnemers een pak simpeler. 

Beschermde afnemers zijn personen die sociale maximumprijzen betalen voor aardgas en elektriciteit.

Sociale maximumprijzen zijn sterk verlaagde prijzen en gelden alleen in specifiek omschreven situaties. Over het algemeen moet u een uitkering of tegemoetkoming krijgen van het OCMW, de FOD of de Federale Pensioendienst. Voldoet u aan een van de omschreven situaties, houd dan ook rekening met de uitzonderingen. Wanneer een uitzondering op u van toepassing is, dan wordt u niet gezien als beschermde afnemer. Dat betekent ook dat u dan geen aanspraak kunt maken op hogere premies.

Premiebedragen voor beschermde afnemers

Wanneer u een beschermde afnemer bent, dan liggen de premies iets hoger. Ik lijst ze hieronder op.

Premie dakisolatie of zoldervloerisolatie voor beschermde afnemers

10,50€ per vierkante meter wanneer een aannemer de isolatie aanbrengt. Brengt u zelf de isolatie aan, dan ontvangt u 5,25€ per vierkante meter.

Benieuwd naar wat de mogelijkheden voor dakisolatie voor u zijn? Wij brengen u graag in contact met Vlaamse specialisten bij u uit de regio om gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken.

Vergelijk gratis offertes voor dak- of zoldervloerisolatie »

Premie spouwmuurisolatie voor beschermde afnemers

9,00€ per vierkante meter isolatie, maar alleen wanneer de einddatum van de factuur ligt in de jaren 2017 en 2018.

Zijn uw spouwmuren niet of slecht geïsoleerd? Dan brengen wij u graag in contact met isolatiespecialisten!

Ontvang gratis offertes voor spouwmuurisolatie »

Premie buitenmuurisolatie voor beschermde afnemers

De premie per vierkante meter wordt voor beschermde afnemers met 50% verhoogd. Dat betekent dat zij een premie kunnen krijgen van 22,50€ per vierkante geïsoleerde meter muuroppervlakte.

Wilt u graag de buitenmuren laten isoleren zodat de temperatuur in huis goed blijft? Vergelijk dan gratis offertes en maak de juiste keuze voor uw situatie.

Vraag gratis offertes aan voor buitengevelisolatie »

Premie vloerisolatie of kelderisolatie voor beschermde afnemers

Ook de premie voor vloer- en (kruip)kelderisolatie wordt voor beschermde afnemers met 50% verhoogd. Het premiebedrag is dan 9,00€ per geïsoleerde vierkante meter.

Vergelijk gratis offertes voor vloer- of kelderisolatie »

Premie zonneboiler voor beschermde afnemers

Beschermde afnemers kunnen rekenen op een premieverhoging van 20% als de datum op de eindfactuur in 2017 of 2018 is genoteerd. Dat betekent dat zij een premie van 660€ per vierkante meter van de zonneboiler ontvangen.

Vraag gratis offertes aan voor een zonneboiler »

Premie warmtepomp voor beschermde afnemers

Wanneer een beschermde afnemer een warmtepomp aanschaft, dan ontvangt hij 50% meer premie. Vanaf 2017 ontvangen zij:

  • 6000€ voor een geothermische warmtepomp;

  • 2250€ voor een lucht-waterwarmtepomp

  • 1200€ voor een hybride lucht-waterwarmtepomp

  • 450€ voor een lucht-luchtwarmtepomp.

Daarbij geldt ook dat de premies maximaal 90% van de eindfactuur mogen bedragen. Beschermde afnemers betalen dus een klein gedeelte van de totale aankoop zelf.

Naast de premie ook graag besparen op de factuur voor het laten uitvoeren van een warmtepomp? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Ontvang gratis offertes voor een warmtepomp »

De Vlaamse overheid kent dus hogere premies toe aan kwetsbaardere groepen. Dat is vanuit sociaal oogpunt wenselijk, omdat zo iedere Vlaming zijn best kan doen om België een pak duurzamer te maken tegen 2020.Gerelateerde artikelen