Wat u moet weten over isoleren langs de buitenmuur

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 08 maart 2017, Geschatte leestijd 2min

U wilt energie besparen en uw woning een compleet nieuw uiterlijk geven? Buitenmuurisolatie biedt het antwoord op uw wens. In deze blog leg ik uit wanneer dat een interessante isolatie-optie is, wat de afwerkingsmogelijkheden zijn en probeer ik u een indruk te geven in hoe de prijs van de werkzaamheden is opgebouwd.

Wanneer is buitengevelisolatie interessant?

Isoleren langs de buitenmuur is vooral interessant wanneer uw gevel aan renovatie of restauratie toe is. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het sowieso het overwegen waard omdat een geïsoleerde buitenmuur de woning energiezuinig maakt. Daardoor houdt u jaarlijks geld over, wat een groot voordeel is.

Andere voordelen die u kunnen overtuigen om de buitengevel te isoleren, zijn deze:

  • Stabiele binnentemperatuur doordat het komaf maakt met tocht.
  • Meer rust in huis doordat buitengeluiden gedempt worden.
  • Drastisch lagere kans op vochtproblemen mits goed geventileerd.
  • De woning krijgt een geheel nieuwe, frisse uitstraling.

Afwerkingsmogelijkheden

Wanneer u kiest voor isolatie langs de buitenmuur, dan heeft u keuze uit verschillende afwerkingen. Crepi, steenstrips en het milieuvriendelijke spuitkurk zijn de meest gekozen varianten.

Crepi

Crepi is een veelgebruikt materiaal om de gevel mee af te werken. Het is een pleisterwerk dat relatief snel aangebracht kan worden en is daardoor minder arbeidsintensief als het gaat om het aantal arbeidsuren. Daarmee is crepi de vrijwel voordeligste manier om de gevel mee af te werken. Het resultaat is fantastisch en doet denken aan moderne woningen: strakke lijnen, perfect vlakke wanden in een effen kleur.

Steenstrips

Geeft u niet zozeer de voorkeur aan een moderne, maar eerder een rustieke uitstraling? Dan kunnen steenstrips een interessante optie zijn. Steenstrips zijn in feite smalle stroken die uit baksteen zijn gezaagd. Die stroken (of strips) worden als het ware tegen de gevel aangeplakt, waardoor het lijkt alsof de buitenmuur een echte bakstenen muur is. Steenstrips zijn een ideale oplossing omdat het geen extra fundering nodig heeft en een minimaal ruimteverlies heeft, in tegenstelling tot een losse bakstenen muur.

Spuitkurk

De Spaanse invloed reikt ver. Spuitkurk is een afwerkingsmethode die al vijftien jaar in Spanje succesvol wordt ingezet. Het materiaal bestaat uit kurkgranulaat en heeft acrylhars als bindmiddel. Van nature is kurk waterafstotend en heeft het van zichzelf een isolerende functie. Let op dat die isolerende werking niet te vergelijken is met isolatieplaten die u zou gebruiken bij crepi en steenstrips. Spuitkurk vlakt de warmte en koude schommelingen af. Daardoor blijft het binnen in de winter langer warm en in de zomer langer koel. Spuitkurk is een voordelige optie om de gevel mee te isoleren en is in allerlei kleuren aan te schaffen.

Geschatte kosten van buitengevelisolatie

Hoewel er pakketten te krijgen zijn waarmee u zelf de buitengevel kan isoleren, is het aan te raden deze werken door een vakman uit te laten voeren. Dat vertaalt zich ook in de kosten. Vanwege het arbeidsintensieve karakter liggen de kosten voor buitengevelisolatie sowieso hoger dan die van spouwmuurisolatie.

Gemiddeld gezien wordt er gerekend met een prijs van 100€ tot 150€ per vierkante meter muuroppervlak. Er zijn uitschieters bij. Zo is spuitkurk met ongeveer 80€ per m2 een vrij goedkope afwerking.

Welke factoren bepalen de prijs?

Toch zou ik u willen waarschuwen om deze prijzen als richtlijn aan te houden. De kosten voor buitengevelisolatie hangen namelijk van verschillende zaken af. Zo heeft de vakman te maken met de oppervlakte van de muur, de bereikbaarheid ervan (etages) en de mate waarin hij gespecialiseerd is en u dus zeker bent van een deugdelijk resultaat. Die factoren zullen uiteindelijk een rol spelen bij de prijs die u per offerte aangeboden krijgt.

Premiemogelijkheden

Klinken de prijzen per vierkante meter u wat hoog? Dan is het goed om te weten dat u 15€ premie per vierkante meter kunt ontvangen. Daaraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, dus lees u goed in of laat u hierover goed inlichten door een vakman. Zo moet bijvoorbeeld de muur een bestaande muur zijn en moet ook het isolatiemateriaal een bepaalde isolatiewaarde hebben.Gerelateerde artikelen