Vochtproblemen door isolatie? Zeker niet!

Maud
Maud Timmers
dinsdag 04 februari 2020, Geschatte leestijd 2min

Denk jij erover na om je huis te isoleren, maar hoor of lees je weleens over vochtproblemen door isolatie? Vooral spouwmuurisolatie en vochtproblemen worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet terecht!

Is je huis al geïsoleerd?

Door je woning goed te isoleren, profiteer je van veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn dat het isoleren van je woning zorgt voor een lagere energierekening, een hoger wooncomfort én het draagt bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende werkwijzen waarop je je woning kunt isoleren. Vooral spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn bekend, maar vergeet ook zeker de vloer niet! Het bouwjaar van je woning is belangrijke informatie om te achterhalen of je woning (goed) geïsoleerd is. Huizen die zijn gebouwd vóór 1976 zijn doorgaans niet of nauwelijks geïsoleerd en moeten er dus aan geloven. Huizen in de periode daarna, tot 1992, hebben vaak matige of incomplete isolatie. Tot slot zijn de huizen die gebouwd zijn na 1992 gewoonlijk goed geïsoleerd. Weet je niet wanneer je woning gebouwd is? Dit kun je eenvoudig met CadGIS checken.

De aanleiding van vochtproblemen

Toch zijn er ook verhalen van mensen die te maken hebben met vochtproblemen na muurisolatie. Maar zijn die problemen echt te wijten aan isolatie? Of zijn er toch andere oorzaken? Als je de spouwmuur laat vullen met isolatiemateriaal, wil dit namelijk zeker niet zeggen dat je vochtproblemen zal ondervinden! Spouwmuurisolatie gaat, doordat het de binnenmuur opwarmt, vocht juist tegen: zo heeft doorslaand vocht veel minder kans je huis binnen te komen. 

Het idee van de spouwmuren was dat stilstaande lucht in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) een isolerende werking zou hebben. Het tegenovergestelde bleek echter waar. Niet-geïsoleerde spouwmuren verslechteren met de tijd, waardoor vocht en kou je huis kunnen intrekken. Door het vocht is er ook de kans dat schimmel zich gaat nestelen op de spouwmuur. Als het tegenzit, gebeurt dit ook nog eens aan de binnenkant van je muur. Dit kan worden voorkomen met spouwmuurisolatie. Echter is de werking afhankelijk van de staat van het metselwerk van je woning én de plek waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Als één van de twee niet in orde is of tekortschiet, is de kans op vochtproblemen aanwezig. Het is daarom heel belangrijk om, voordat je begint met isoleren, een goede muur diagnose te laten uitvoeren.

Ventileren kun je leren!

Dé oplossing om vochtproblemen tegen te gaan is vrij simpel. Ventilatie! Door ervoor te zorgen dat je frisse lucht in je woning aanvoert, merk je dat het klimaat in je woning beter zal worden. Manieren om je woning op een natuurlijke manier te ventileren zijn bijvoorbeeld het openzetten van een ventilatierooster of raam. Door mechanische ventilatie zorg je er namelijk voor dat je woning 24/7 ventileert, waardoor er een ideale luchtvochtigheid behaald kan worden. Een beetje vocht in je huis is goed: een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent is het prettigst in huis. Het is daarom ook nooit verstandig om alle ventilatiekanalen af te sluiten, dit kan uiteindelijk dus leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming.

Tips om te ventileren

Hier wat belangrijke tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis:

  1. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht! Ramen en ventilatieroosters zorgen ervoor dat er frisse lucht je huis in kan stromen.

  2. Regent het niet? Droog je was dan buiten!

  3. Kook met het deksel op de pan.

  4. Droog je vloer na het dweilen.

  5. Met en ventilatierooster kun je het beste ventileren in de badkamer.

  6. Laat de temperatuur in je huis niet zakken tot minder dan 15 graden. 

Vochtproblemen door isolatie? Integendeel!

Vochtproblemen door isolatie? Zeker niet! De uitspraak: "Als je te veel isoleert, krijg je vochtproblemen”, is veel te kort door de bocht.

Heb jij toch last van vochtproblemen en kom je er niet vanaf? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor vochtbestrijding!



Gerelateerde artikelen