Spannend, zo'n spanplafond!

Orin
Orin Koeteeuw
woensdag 01 maart 2017, Geschatte leestijd 2min

Trendsetters opgelet. In 2017 zijn spanplafonds weer opkomend. Is het plafond van uw woning nog steeds een wit canvas? Een spanplafond geeft een moderne look aan uw interieur en biedt alle vrijheid om een nieuw verlichtingsplan te ontwerpen. Los van de esthetische overweging, bieden spanplafonds ook praktische voordelen die we niet in traditionele plafonds terugvinden. Verstandige keus, dus!

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een synthetische doek die stevig in een lijst tussen de muren wordt verwarmd en aangespannen. Dat zorgt voor een geweldig strakke afwerking. Met een gewicht van ongeveer 230 gram per vierkante meter zijn ze een lichtgewicht onder de plafondwerken en daarmee dus zeer geschikt voor instabiele constructies. Daardoor zijn spanplafonds zeer toegankelijk voor vrijwel alle huishoudens.

Praktische voordelen van spanplafonds

Zoals ik aan het begin al zei, zijn er ook een aantal geweldige voordelen te noemen voor spanplafonds. Er valt namelijk erg veel te wensen. 

Spanplafond mogelijkheden

Keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen

Afhankelijk van het materiaalsoort (PVC, polyester of een combinatie daarvan) kunt u spanplafonds in verschillende kleuren bestellen, zodat die perfect bij uw interieur aansluit. Bovendien kunt u kiezen voor een matte of glanzende afwerking en kunt u zelfs een geheel nieuw plan maken voor de verlichting. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen gleuf in het plafond te frasen en dicht te pleisteren, als u uw verlichtingspunten wil veranderen.

Kleurvast en afwasbaar

Dankzij het synthetische materiaal is het spanplafond kleurvast, wat betekent dat het plafond niet verkleurt bij blootstelling aan daglicht. Rokers die binnen graag een sigaret aansteken, moeten rekening houden met nicotineaanslag. Maar dat is een schijnprobleem. Spanplafonds zijn namelijk afwasbaar, waardoor u na verloop van tijd de verkleuring door nicotine teniet kunt doen.

Waterbestendig en schimmelvrij

Ten laatste is het niet onbelangrijk te vermelden dat een spanplafond waterbestendig is en ook schimmels zich er niet kunnen vormen. Dat maakt een spanplafond ook een verstandige keuze voor ruimtes met een hogere vochtigheid, bijvoorbeeld de badkamer.

Spanplafond in de woonkamer

Nadelen van spanplafonds

Natuurlijk moet u zich niet te snel laten leiden door de voordelen die spanplafonds bieden. Er zijn een paar serieuze punten die u ook moet overwegen. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om zaken op te hangen aan het plafond. Wanneer u bijvoorbeeld een hanglamp heeft met een enkel bevestigingspunt en u ziet over een half jaar een mooiere met twee bevestigingspunten, dan zal u het spanplafond moeten laten aanpassen of zelfs vervangen.

Daarnaast kan het doek kwetsbaar zijn voor scheurtjes. Pas op dat u het plafond niet raakt met bijvoorbeeld het verslepen of in elkaar zetten van meubels (boekenkasten). Een botsing kan ervoor zorgen dat het doek scheurt. Bedenk ook dat u aan de uitstraling van een spanplafond moet wennen. Kies liever voor een matte dan voor een glanzende afwerking als u een veilige keuze wil maken.

Conclusie: zeker doen!

Alles bij elkaar genomen lijken spanplafonds toch zeer aantrekkelijk als u uw plafond wil opknappen of uw woonruimte een nieuwe uitstraling wil geven. De nadelen zijn verwaarloosbaar als u een goed lichtplan maakt, uitkijkt met botsingen tegen het doek en geen schrik hebt van een moderne touch.

Als u gecharmeerd bent van een spanplafond, dan stuurt de beste vakman van Vlaanderen u graag een gratis offerte!

Ontvang een gratis offerte voor een spanplafond »Gerelateerde artikelen

Hoe slim woon jij?
donderdag 24 mei 2018

Hoe slim woon jij?