1 op de 8 Belgen worden ziek door ongezonde woning

Michelle
Michelle Huynh
zondag 25 november 2018, Geschatte leestijd 2min

Wie had er nou gedacht dat je ziek kan worden van je eigen woning? Maar het gebeurd vaker dan je denkt. Eén op de acht Belgen geeft aan in een ‘ongezonde’ woning te leven. De oorzaak hiervan is dat mensen in een vochtig gebouw wonen met een tekort aan daglicht of met onaangepaste temperaturen. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan 12.000 Europeanen meededen. Wat voor gezondheidsproblemen krijg je door een ongezonde woning en wat kan je hiertegen doen? Je leest het hier in deze blogpost!

Vochtproblemen herkennen

Vocht kan verschillende oorzaken hebben zoals onvoldoende ventilatie, condensatie bij het douchen of koken, door lekkage als gevolg van een bouwfout of veroudering van de woning.

Een vochtprobleem kan je weer herkennen aan de volgende verschijnselen: een muffe en bedompte geur, de was droogt minder snel in huis, vocht- en schimmelplekken, condens op ramen en andere koudere oppervlakken, zilvervisjes en/of pissebedden.

Gezondheidsproblemen

Van de Vlamingen die in een te vochtige woning leven verklaart de meerderheid (65 procent) dat ze gezondheidsproblemen hebben, dan mensen in een gezond en goed geventileerde woning. Zij lijden ook aan de gevolgen van een tekort aan daglicht. Verder verklaren 79 procent van de Vlamingen dat ze in een slechte gezondheid verkeren door het tekort aan daglicht, dan mensen die in een flat of huis wonen met een overvloed aan natuurlijk licht.

Het tast niet alleen je woning aan, maar ook je gezondheid! Door onvoldoende natuurlijke ventilatie en licht kunnen klachten als hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, astma, chronische verkoudheid en vermoeidheid voorkomen. In een vochtige omgeving komen huisstofmijten sneller voor omdat het namelijk voor hen een ideaal klimaat is. Huisstofmijten kunnen ook allerlei allergische reacties veroorzaken.

Voorkom ziektes door vocht in huis

Een vochtig huis brengt risico met zich mee. Om ziektes door vocht in je woning te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:

  • Voldoende ventileren en verluchten. Door 24 uur per dag te ventileren, gaat het vocht van je woning naar buiten (dus vervuilde lucht) en stroomt frisse buitenlucht weer naar binnen.
  • Verwarm voldoende. Door condensatie van vocht te vermijden is het verstandig om de temperatuur hoog genoeg te houden. Niet te warm maar ook niet te koud.
  • Huisstofmijten houden niet van licht, dus zorg voor genoeg lichtinval.
  • Probeer de was niet binnen te drogen maar buiten en gebruik een afzuigkap tijdens het koken.
  • Lucht de woning goed door, door af en toe alle ramen en deuren open te zetten.
  • Voorkom lekkages door goed onderhoud te plegen, zoals het legen van de dakgoten en controleren van de afvoeren.

In de winter houden mensen het liefst hun ramen gesloten omdat het koud is buiten. Maar in elk huis is vocht aanwezig. Vermijd een ongezonde woning door simpel voldoende te ventileren en te luchten van je huis. Met deze tips zorg je voor een optimale gezondheid in je huis, want last hebben van gezondheidsklachten wil je ook niet!Gerelateerde artikelen

Solvari neemt Zonnepanelen.net over
dinsdag 06 april 2021

Solvari neemt Zonnepanelen.net over

Zomertips voor uw huis
woensdag 07 juni 2017

Zomertips voor uw huis