1106

​Wat een waterontharder kan betekenen voor jouw woning

  1. Geen last meer van kalkaanslag
  2. Bespaar op je energiefactuur
  3. Binnen één minuut gratis en gemakkelijk voorgesteld aan bedrijven

Ontvang gratis offertes

Ruim 3.219.694 mensen gingen je voor!

Waarom kiezen mensen voor een waterontharder?

Veel Vlamingen hebben last van hard water. Daarom stijgen waterontharders in populariteit. Een waterontharder zorgt voor water dat kalkvrij en zacht is, wat veel voordelen heeft voor je woning en gezondheid. Ontdek hier alle mogelijkheden, voordelen en de prijzen van waterontharders!


Bespaar veel geld

Huishoudelijke apparaten en verwarmingselementen hebben geen last van rendementsverlies door kalkaanslag en je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig.


Verleng de levensduur

Doordat er geen kalk meer in de apparaten komt, blijven deze langer en beter werken. Ook de badkamer en keuken blijven kalkvrij!


Goed voor je gezondheid

 Met name bij huidproblemen, zoals eczeem, biedt zacht water uitkomst. Zorg goed voor jezelf!

Ontvang gratis offertes voor waterontharders en vergelijk specialisten in uw regio!

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder maakt al het binnenkomende water zacht. Dit gebeurt met behulp van kunsthars bolletjes in de waterontharder. Met een natuurlijk proces maak je verleden tijd van kalk en verzacht je het water. Een waterontharder verwijdert automatisch de ongewenste stoffen die in dit proces vrijkomen, waardoor je er geen omkijken naar hebt! Hiernaast zie je hoe een waterontharder werkt.

Soorten waterverzachters

Er zijn twee soorten waterontharders, ook wel waterverzachters genoemd. We kennen de mechanische waterontharder en we kennen de elektronische waterontharder. Er zit wel prijsverschil tussen de mechanische en de elektronische waterverzachters. De elektronische variant is duurder. 

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterverzachter werkt met een tijdschakeling. Deze doet ongeacht het waterverbruik een spoeling met zout — en dat op vaste tijdstippen die je zelf instelt. Omdat de mechanische waterontharder zo eenvoudig werkt, is deze gemiddeld zo’n 20% goedkoper dan het elektronische model. Instapmodellen zijn al verkrijgbaar vanaf 700€ (exclusief installatie).

Elektronische waterontharder

Een elektronische waterverzachter werkt elektronisch. Hiermee stel je zelf de spoeltijden in. Het voordeel van deze slimme besturing is dat je minder zout en water verbruikt en er ook geen onnodige spoelingen plaatsvinden. Hiermee bespaar je jaarlijks tientallen euro’s! Je schaft een elektronische waterverzachter aan vanaf 900€ (exclusief installatie).

Wat betaal je voor een waterontharder?

De prijs van een waterontharder hangt af van meerdere factoren. Zo zijn waterontharders in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Daarnaast is de aanschaf van een waterontharder vaak goedkoper als je een onderhoudscontract aangaat bij het bedrijf. Het hangt dus sterk af van jouw eigen wensen. Globaal mag je er vanuit gaan dat je vanaf 850€ een waterontharder laat plaatsen. Deze prijs loopt - afhankelijk van die factoren - oplopen tot zo'n 1500€. Om erachter te komen wat een waterontharder kost die aan jouw wensen voldoet, laat je je simpel en snel voorstellen aan waterontharderspecialisten in jouw regio.

Wil je ook genieten van zacht water en ben je benieuwd wat de prijs is voor een waterontharder in jouw woning?

Alles wat je moet weten over waterontharders

Met een waterontharder bespaar je veel geld

Rendement van zacht water

Als je rekening houdt met de kosten en de besparingen die mogelijk zijn, moet je rekening houden met een terugverdientijd van tien tot vijftien jaar. In sommige gevallen is de terugverdientijd korter en in andere gevallen iets langer. Wil je de terugverdientijd van je waterverzachter berekenen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

Baten waterontharder

Prijs

Besparing anti-kalkmiddelen

gemiddeld 40-75€ per jaar

Besparing op reparaties en vervanging

binnen 15 jaar terugverdiend

De hardheid van het water

hoe harder het water, hoe korter de terugverdientijd

Kosten waterverzachter

Prijs

Aanschafwaarde

gemiddeld 1000€

Jaarlijkse onderhoudskosten

50-75€ per onderhoudsbeurt

Zoutkosten

jaarlijks 40-50€  

Wat is de beste waterhardheid?


Het is inmiddels wel duidelijk dat zacht water onwijs veel voordelen heeft. Maar wat is nu de allerbeste waterhardheid? De beste waterhardheid is simpelweg 0 dH. Dit komt omdat dit de enigste waterhardheid is waarbij géén kalk in het water zit. Alles boven de 0 dH heeft dit namelijk wel. 

Hard water heeft veel nadelen, zo slijten je huishoudelijke apparaten sneller en heb je veel last van kalkaanslag. Daarnaast heb je ook last van rendementsverlies bij het gebruik van apparatuur met warm water. Wanneer je water zachter is, heb je nog maar de helft van het vaatwas-, en wasmiddel nodig dat je nu gebruikt. Ook hoef je geen ontkalkingsmiddelen meer te gebruiken en is het allergoedkoopste was- en vaatwasmiddel al genoeg. In een gemiddeld huishouden van vier personen scheelt dit al snel een paar honderd euro per jaar! En daarnaast zorgt het zachte water ervoor dat de vaatwas- en wasmachine op een lagere temperatuur zijn werk goed doet. Hiermee bespaar je ook nog eens flink op je jaarlijkse energiekosten. Een echte win-winsituatie!

De waterhardheid in jouw gemeente

Omdat het leidingwater in België uit wel honderden verschillende bronnen komt, verschilt de waterhardheid sterk per gemeente en zelfs per woonplaats. De waterhardheid in Brugge is met 20.8 dH te vergelijken met de waterhardheid in Aarlen. De waterhardheid van Antwerpen is net geen 10 dH, in Brussel is het bijna 17 dH, maar in Luik is de waterhardheid maar liefst bijna 24 dH. Ook binnen dezelfde stad is er soms zelfs verschil in waterhardheid.

Een greep uit de bij Solvari aangesloten bedrijven die waterontharders plaatsen

Kom in contact met specialisten!