Ramen en deuren plaatsen en onderhouden

1044

Als je ramen en deuren hebt aangeschaft, moeten de ramen en deuren geplaatst en onderhouden worden. Hieronder lees je hoe de plaatsing van ramen en deuren wordt uitgevoerd en wat er na de plaatsing moet gebeuren aan onderhoud.

Ramen en deuren plaatsen

Een van de verschillende soorten ramen en deuren kunnen al binnen één dag geplaatst worden, mits je het laat plaatsen door een specialist. Een specialist kan snel en precies te werk gaan. Het is vooral belangrijk dat een specialist nauwkeurig te werk gaat. Als dit niet gebeurd kan er lekkage ontstaan en andere vochtproblemen.

Voorbereiding van ramen en deuren plaatsen

Voordat een nieuw raam geplaatst kan worden, gaan de specialisten, eerst de oude houten ramen verwijderen. De specialisten beginnen met het glas, meestal door middel van de glaslatten los te halen. Mocht dat niet lukken zullen ze het glas moeten breken. 

Als het glas zorgvuldig is verwijderd gaan ze de tussendorpels en tussenstijlen doorzagen en verwijderen. Vervolgens zagen zij de raamstijlen links, rechts, boven en onder door zodat ze het houten raam in stukken met een koevoet kunnen verwijderen. De raamankers worden afgeslepen met een slijptol of met een hamer plat geslagen. Na het afvoeren van het oude raam kunnen zij het gaan schoonmaken voordat ze het nieuwe raam gaan plaatsen.

Ramen en deuren plaatsen

Nu het oude raam verwijderd is gaan ze het nieuwe raam plaatsen. Ramen plaatsen gaat als volgt: om het raam te plaatsen moeten er eerst het stelraam geplaatst worden. Zie het als inhammen in de muur waar het nieuwe raam aan vastgemaakt wordt. 

Zodra het stelraam geplaatst is, plaatsen ze het raam waar het moet komen en zorgen ze dat het raam goed recht hangt door middel van stelblokjes. Als dit het geval is schroeven ze het kozijn vast aan het stelraam vanuit de binnenzijde van het raam. Het schrijnwerk zit nu op zijn plek. 

Als alles netjes schoon is gemaakt kan het glas plaatsen beginnen. Mocht je als optie een ventilatierooster, zonwering, of opengaand raam hebben gekozen wordt dit eerst geplaatst. Voordat ze het glas zelf plaatsen komen er eerst tochtstrips tussen het glas en het raam, vervolgens plaatsen ze het glas en de glaslat om het glas op zijn plek te houden. Ramen en deuren plaatsen is over het algemeen binnen één dag afgerond.

Belang van specialisme bij ramen en deuren plaatsen

kozijnen plaatsen

Het is belangrijk dat de algemene werkzaamheden die hierboven zijn beschreven met precisie worden uitgevoerd. Als dit niet gebeurd, kunnen de ramen en deuren in de loop der tijd problemen opleveren. Wij raden om deze reden aan om de nieuwe ramen deuren altijd te laten plaatsen door specialisten. Het onderhouden van ramen en deuren is een stuk eenvoudiger.

Vind dé beste specialist voor ramen en deuren en ontvang gratis offertes.

Ramen en deuren onderhouden

Om optimaal van ramen en deuren te profiteren, dien je regelmatig je ramen en deuren te onderhouden. Door ramen en deuren te onderhouden nadat ze geplaatst zijn, verleng je de levensduur en zorg je voor een frisse uitstraling. Maar hoe kan je jouw ramen en deuren onderhouden? We beschrijven dit bondig per materiaal.

Pvc ramen en deuren onderhouden

Het onderhoud bij pvc ramen en deuren is erg minimaal. Het enige wat je moet doen is ze goed schoon houden! Wanneer je dit niet doet kan het vuil permanent in je ramen en deuren blijven zitten. Het schoonmaken van je ramen en deuren kan je meepakken wanneer je de ramen van je woning gaat zemen. Houdt er wel rekening mee dat je nooit schuurmiddelen gebruikt om je pvc ramen en deuren schoon te maken, dit kan krassen veroorzaken.

Aluminium ramen en deuren onderhouden

Bij aluminium ramen en deuren hoef je nooit bang te zijn dat vuil zich op gaat hopen in spleten of schilfers. Wel is het aanbevolen om 2 keer in het jaar de ramen en deuren schoon te maken met een niet-agressief (ph-neutraal) schoonmaakmiddel.

Houten ramen en deuren onderhouden

Houten ramen en deuren moet je vaker onderhouden. Eens in de 10 tot 15 jaar moeten houten ramen en deuren worden geschilderd. Het voordeel hiervan is dat je elke gewenste kleur aan kan brengen. Als je ze ieder jaar mooi schoon houdt kan je er tijdig bij zijn als je zwakke plekken tegenkomt. 

Daarnaast moet je af en toe even het hang en sluitwerk invetten zodat het soepel blijft lopen. Houten ramen en deuren plaatsen brengt om deze reden meer onderhoud met zich mee dan de andere materialen.

Vind dé beste specialist voor ramen en deuren en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's