1044

De Kosten en premies voor ramen en deuren

Zijn je huidige ramen en deuren toe aan vervanging of wil je nieuwe ramen en deuren om te gaan besparen op je energierekening? Nieuwe ramen en deuren zijn een flinke investering, maar zeker de moeite waard. Maar wat zijn de kosten van ramen en deuren nou precies? Dit kan flink uiteenlopen omdat de verschillende materialen een verschillende prijs hebben. Hieronder lees je alles over de kosten die komen kijken bij het aanschaffen van nieuwe ramen en deuren.

Kosten ramen en deuren van pvc

pvc ramen en deuren hebben de meeste gunstige aanschafprijs van de verschillende materialen waaruit gekozen kan worden. De prijzen van pvc ramen en deuren verschillen sterk: als je bij een gemiddelde rijtjeswoning alle ramen en deuren laat vervangen zit je op een bedrag van €15.000 inclusief plaatsing. 

Om voor jou een duidelijke prijsindicatie te geven, geven wij een prijsindicatie per vierkante meter voor de verschillende materialen. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor ramen en deuren van pvc ligt tussen de 700 en 800 euro per m2. Dit is over het algemeen inclusief de montage van de pvc ramen en deuren, BTW en isolatieglas

Kosten ramen en deuren van aluminium

Aluminium ramen en deuren hebben een hogere prijs dan pvc schrijnwerk. Uitgaande aluminium ramen en deuren, dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs tussen de 850 en 950 euro per m2 ramen en deuren. Dit is tevens over het algemeen inclusief de montage van de aluminium ramen en deuren, BTW en bijbehorende isolatieglas.

Kosten ramen en deuren van hout

Tot slot hebben houten ramen en deuren een brede prijsindicatie. Het voornaamste verschil hierin zit in de keuze tussen zacht- en hardhout. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor ramen en deuren van hout ligt tussen de 750 en 900 euro per m2.

In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde prijzen overzichtelijk weergegeven. Daarbij moet gezegd worden dat het prijsindicaties blijven, en per situatie/klus lager of juist hoger kunnen uitvallen dan de aangegeven gemiddelde prijzen. Dit zal voornamelijk bij montages van speciale soorten ramen en deuren of op maat gemaakte ramen en deuren zijn.

Materiaal ramen Raamoppervlakte Gem. kosten ramen en deuren (inc. montage en HR++ glas)
Pvc 1 m² 700 € - 800 €
Hout 1 m² 750 € - 900 €
Aluminium 1 m² 600 € - 800 €
Vind dé beste specialist voor ramen en deuren en ontvang gratis offertes.
offerteadviseur

Extra factoren voor kosten ramen en deuren

Extra factoren die meespelen bij de prijzen van ramen en deuren zijn bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe ramen en deuren, oftewel montage uren, maar ook het soort ramen en deuren. Per materiaal verschilt het hoe lang de monteur bezig is met het plaatsen van een raam of deur, ook ligt het aan hoeveel ramen en deuren de monteur moet plaatsen. 

Zo heb je de keuze of je ramen en deuren aanschaft met of zonder vast glas. Daarnaast kunnen de kosten voor draai-/kiepramen of juist een valraam invloed hebben op het kosten plaatje. Tot slot kunnen er na de aanschaf extra kosten aan het licht komen, aangezien ramen en deuren moeten worden onderhouden.

Premies voor nieuwe ramen en deuren.

In Vlaanderen kan je premies ontvangen voor het renoveren van je huis. Nieuwe ramen en deuren vallen hieronder. Je kan voor 2 verschillende premies in aanmerking komen:

  • Als je nieuwe ramen en deuren laat zetten door een specialist, kan je een premie van de netbeheerder voor hoogrendementsglas krijgen van €10 per m².
  • Als je tenminste 3 energiebesparende maatregelen neemt, kan je een Totaalrenovatiebonus krijgen.

Om een Totaalrenovatiebonus te krijgen kan je nieuwe ramen en deuren combineren met verschillende soorten na-isolatie. Spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn hier een goed voorbeeld van.

Offertes vergelijken

Wat je exact betaalt voor nieuwe ramen en deuren hangt dus af van meerdere factoren, zoals het materiaal, aantal vierkante meter oppervlakte van de nieuwe ramen en deuren en onder andere de montage kosten etcetera. Specialisten op het gebied van ramen en deuren kunnen advies geven en helpen met beslissen mocht je twijfelen over bijvoorbeeld het soort materiaal. Om een goed beeld te krijgen van (de kosten voor) nieuwe pvc, aluminium of houten ramen en deuren naar jouw wensen, raden wij dan aan om offertes te vergelijken en in contact te komen met de juiste specialist.

Vind dé beste specialist voor ramen en deuren en ontvang gratis offertes.