Wat te doen bij vochtproblemen in jouw huurwoning?

Tanja
Tanja den Toom
vrijdag 06 juli 2018, Geschatte leestijd 2min

Vocht in je woning zorgt voor een onaangename leefomgeving en kan vervelende gezondheidsklachten te weeg brengen. In deze blogpost vertellen wij jou wie welke stappen moet ondernemen om de vochtproblemen in je huurwoning aan te pakken.   

Vochtproblemen bestaan uit optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Per categorie is er een andere aanpak nodig. Het is belangrijk dat je vochtproblemen zo snel mogelijk laat aanpakken. Het kan soms onduidelijk zijn wie er verantwoordelijk is voor vochtproblemen en of jij of je huisbaas actie moet ondernemen.

Optrekkend en doorslaand vocht

Bij optrekkend en doorslaand vocht ligt de oorzaak van het probleem bij de bouwkundige staat van de woning. In dit geval zijn de kosten voor het bestrijden van het probleem voor de huisbaas. Dit is ook in de wetgeving opgenomen: je huisbaas is verplicht jou van een woning te voorzien die in een goede staat van onderhoud is. Tevens moet de woning tijdens de duur van het contract in goede staat beheerd worden, zodat je een prettige leefomgeving behoudt. Let er wel op dat je hierover andere afspraken kan hebben met je huurbaas. Welke verantwoordelijkheden jij hebt, staat beschreven in je huurcontract. Hier lees je terug welke welke afspraken zijn gemaakt over onderhoud en herstelwerkzaamheden van de woning.

Je hebt geconstateerd dat het vochtprobleem afkomstig is van optrekkend of doorslaand vocht. Als huurder is het aan te raden om dan de volgende stappen te nemen.

Stap 1: licht je huisbaas in

Het is jouw plicht als huurder om de verhuurder schriftelijk op de hoogte te brengen. Mocht je huisbaas niet reageren dan verstuur je een aangetekende brief. Beschrijf zo grondig mogelijk wat het probleem is en indien mogelijk stuur je enkele foto’s mee. Staat er in je contract dat jij verantwoordelijk bent voor het herstel van vochtproblemen, vraag dan je huisbaas om toestemming om de klus uit te laten voeren. Staat er in je contract dat de huisbaas verantwoordelijk is, vraag hem dan de herstelwerkzaamheden uit te laten voeren.

Stap 2: blijf te allen tijde de huur betalen

Het is nooit in jouw macht om de keuze te maken om geen huur meer te betalen. De bewuste keuze om niet meer te betalen is beschouwd als een ernstige fout van de huurder, zelfs als de verhuurder weigert de vochtproblemen aan te pakken.

Condensatievocht

Condensatievocht

Is de oorzaak van het vochtprobleem condensatievocht, dan ben jij als huurder verantwoordelijk voor het herstellen hiervan. Je bent echter alleen aansprakelijk als de verhuurder bij ingang van het contract schriftelijk heeft vermeld hoe je de woning moet verwarmen en verluchten.

Je hebt je huisbaas op de hoogte gebracht van vochtproblemen in je woning, maar hij onderneemt geen actie?

Heb je alle juiste stappen ondernomen, maar wil de verhuurder geen actie ondernemen? Dan ben je genoodzaakt zelf tot actie over te gaan. Klop aan bij de afdeling ‘Huisvesting’ van je gemeente- of stadsbestuur. Zij kunnen als tussenpersoon de risico’s opvragen voor je gezondheid. Daarnaast stellen zij een woningonderzoek in waaruit een gedetailleerd verslag komt. De afdeling ‘Huisvesting’ stelt je huisbaas op de hoogte van ingebrekestelling, omdat hij wettelijk verplicht is de vochtproblemen aan te pakken.Gerelateerde artikelen

Bereid je tuin voor op het najaar
donderdag 20 september 2018

Bereid je tuin voor op het najaar

Mijn Solvari helpt je verder!
vrijdag 12 februari 2021

Mijn Solvari helpt je verder!