5 tips voor een gezonde woning

Maud
Maud Timmers
dinsdag 03 maart 2020, Geschatte leestijd 2min

Steeds meer mensen hechten waarde aan een gezonde levensstijl, maar denken hierbij niet gelijk aan het leefklimaat van hun woning. In veel huizen zit de binnenlucht vol met schadelijke stoffen, zoals verbrandingsgassen, vluchtige organische stoffen en schimmel. Je gezondheid begint bij de binnenlucht die je elke dag inademt. 

1 | Voorkom te veel vocht

Te veel vocht in huis is een boosdoener als het gaat om een gezonde leefomgeving: een vochtig huis is namelijk een perfect klimaat voor schimmels. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid en laten sporen achter in de lucht die je vervolgens inademt. Schimmels zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ook zorgen ze voor plekken op de muur, loslatend voegwerk, scheuren en barsten.

Gelukkig kan een vochtbestrijder dit probleem verhelpen. Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht, wat wordt veroorzaakt door grond- en regenwater die het huis binnendringen. Zit er een vochtplek op het plafond van de bovenste verdieping? Dan is de kans groot dat het aan je dak ligt. Een dakspecialist kan de oplossing bieden. Een specialist geeft je dak een onderhoudsbeurt, verwijdert mos en kijkt naar de waterdichtheid van het dak. 

2 | Een gezond leefklimaat met isolatie

Er gaan veel geruchten dat het isoleren van een woning samengaat met vochtproblemen. Geen zorgen: dit is niet waar! Sterker nog: spouwmuurisolatie zorgt er juist voor dat vocht minder snel het huis binnenkomt. Je kunt dus met een gerust hart voor woningisolatie kiezen en profiteren van de voordelen.  

Planten en een gezond leefklimaat

3 | Verbeter het woonklimaat met planten

Wist je dat planten in huis een belangrijke rol spelen bij een gezond leefklimaat?

Planten produceren zuurstof en sommige plantsoorten zuiveren de lucht zelfs. Ook onfrisse geurtjes breken de planten voor je af. Daarnaast brengen luchtzuiverende kamerplanten waterdamp in de lucht, wat goed is voor de luchtvochtigheid. 

Benieuwd welke plantensoorten de beste zuiverende werking hebben? Hier lees je het.

4 | Een goed ventilatiesysteem

In de meeste woningen is de binnenlucht ongezonder dan de buitenlucht. Misschien herken je het: na een dag binnenzitten heb je de behoefte om buiten een frisse neus te halen. Als het zelfs zo erg is dat je binnen hoofdpijn krijgt, dan is de kans groot dat je huis niet goed genoeg geventileerd is. Andere problemen die zich voordoen zijn een vochtige of muffe lucht in huis en condens.

Het openzetten van een raam is een tijdelijke oplossing en bovendien wordt niemand blij van een open raam in hartje winter. Permanente ventilatie door een ventilatiesysteem is een beter idee. Hierdoor verbeter je het hele jaar door de luchtkwaliteit in huis en creëer je een fris en gezond woonklimaat. Meer weten over het ventileren van je woning? Hier lees je meer

5 | De ideale temperatuur

Een perfecte binnentemperatuur moet doorgaans aan twee voorwaarden voldoen: de temperatuur moet zo constant mogelijk zijn en ergens tussen de 19 en 22°C graden zitten. 

Nu is het ene vertrek in huis natuurlijk de andere niet. Zo mag het doorgaans in de slaapkamer wat koeler zijn: een te warme temperatuur heeft namelijk een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Echter kan een koude temperatuur in de badkamer nogal vervelend zijn. Wil je het instellen van radiatoren per kamer makkelijker maken? Dan is een slimme thermostaat een oplossing.