Ga je studeren en op kot? Gebruik deze tips om je studentenkot zo efficiënt mogelijk in te richten!

Priscilla
Priscilla de Boer
Wednesday 05 September 2018, Geschatte leestijd 5min

De vakantie is (helaas!) voorbij en het is tijd je voor te bereiden. Ga je dit jaar studeren en ga je op kot? Hier vind je de beste tips om je studentenkot efficiënt in te richten!

Jaaa, een studentenkot! Elke dag eten wat je zelf wil en Netflixen tot in de late uurtjes. De meeste studentenkamers zijn vrij klein en dan is het handig om het zo multifunctioneel mogelijk te maken. Mocht je geen zin hebben in je huisgenoten in de gezamenlijke woonkamer, dan trek je je lekker terug in je eigen kot. Hoe maak je van je kot een woon-, slaap-, eet- én studeerkamer in één? We helpen je! Met deze tips heb jij straks een studentenkot waar je van droomt.

Denk in hoogte

Heb je weinig ruimte in je kot, werk dan de hoogte in en maak zo veel mogelijk gebruik van alle centimeters die je hebt. Zo houd je de ruimte luchtig en ruimtelijk. Denk aan een hele hoge kledingkast. Tussen ons vrouwen:  je hebt dan ruimte voor ál je kleding!

Ik ben zelf niet zo lang en kocht een krukje om toch mijn spullen bovenin de kast te pakken. Tip: leg spullen die je niet vaak nodig hebt helemaal bovenin, dan hoef je niet elke dag halsbrekende toeren uit te halen. Ga voor een opklapbaar krukje en schuif het onder je bed of achter je kast. Opgeruimd staat netjes! Scheelt je ook weer minimaal de ruimte van één stoel voor als je familie of vrienden langskomen.

Wandkast-studentenkot

In deze kast passen al je spullen en deze scoor je al voor 119,95 euro.

Benut alle ruimte zo goed mogelijk

Heb je weinig ruimte, maar wil je wel al jouw spullen kwijt? Dit doe je door onder andere een bedbank te kopen. Met slapen een heerlijk bed en met visite klap je jouw bed weer in als bank.  Zo heb je in één handomdraai veel extra ruimte. Super multifunctioneel!

Er zijn bureaus met een dubbele laag, die je bijvoorbeeld met visite uitklapt. Hier zitten vaak wieltjes onder, zodat je gemakkelijk het bureau aanschuift bij je bedbank. Nu is het niet alleen een bureau, maar ook een bijzettafel.

Als je geen fan bent van een bankbed, denk dan aan een hoogslaper. Op deze manier heb je ruimte onder je bed en daaronder plaats je jouw bureau of kast. Een ‘normaal’ bed neemt best veel ruimte in beslag. Die ruimte houd je nu dus over als je voor een hoogslaper kiest! Het zal je verbazen hoeveel ruimte er is onder je bed. Wat plaats jij het liefst onder je bed? Je bureau, een kast, of liever een bank. Misschien past het wel allemaal?

Hoogslaper-studentenkot

Een bed, kast en bureau in één! Wat wil je nog meer? Deze scoor je al voor 188,75 euro.

Open kasten

Een open kast zorgt ervoor dat de ruimte nog groter lijkt. Zorg dan wel dat de kast niet tegen de muur aanstaat, maar overdwars in de kamer. Dat geeft een ruimtelijker gevoel dan een gesloten kast. Er passen ook nog eens heel veel spullen in deze kast. Al je boeken (tenzij je een e-reader hebt natuurlijk), kleding of decoratie.

roomdivider-studentenkot

De opties zijn eindeloos met deze roomdivider. Deze scoor je al voor  66,95 euro.

Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren zorgen ervoor dat je kamer heel klein en krap lijkt, dus ga voor lekker licht als je veel ruimte wil. Op onze website vraag je meerdere offertes aan voor schilders om te vergelijken. Zo geef je je kamer een nieuwe en frisse kleur.

Bekijk ook deze blogpost over colour blocking voor meer inspiratie.

Scoor goedkope spullen bij een tweedehands winkel

Lekker goedkoop zo een tweedehands winkel. Je verbaast je hoeveel leuke meubels en accessoires ze verkopen. De prijs van tweedehands spullen ligt vaak ver onder de nieuwprijs, dus hiermee bespaar je ook nog eens veel geld.

Als je toch liever nieuwe spullen wilt kopen, ga dan naar een outlet. Stuk goedkoper en toch alles nieuw. Het enige verschil is dat het een oude collectie is.

Heb je echt geen cent te besteden? Dan zijn er ook websites waar je gratis spullen scoort. Ja, echt waar, helemaal gratis!

Spiegeltje spiegeltje aan de wand   

Door spiegels lijkt je kamer nog groter. Zorg voor veel en grote spiegels. Deze nemen nauwelijks tot geen ruimte in beslag. In deze blogpost geven wij je nog meer tips hoe je je kamer groter laat lijken. Er bestaan ook spiegels met een opbergruimte. Hier stop je al jouw cosmetica in en niemand die het ziet!

Spiegelkast-studentenkot

Deze spiegel met opbergruimte is superhandig. Het is een spiegel en kastje in één. Spiegelkasten scoor je al vanaf 32,95 euro.

Vraag vrienden en familie

Je vrienden en familie zijn er altijd om je te helpen. Nodig daarom je creatieve zus uit, je moeder voor advies of je beste vriendin die een kei is in knutselen, voor het inrichten van je kamer is iedereen welkom. Het is ook nog eens supergezellig!


Het zonnetje in huis

Hoe meer verlichting in je kamer, hoe beter. Laat zo veel mogelijk daglicht naar binnen en plaats veel lampen. Denk aan een bureaulamp, een mooie tafellamp en lamp voor in de hoek. Met één lamp midden in de woonkamer lijkt het alleen maar kleiner.

Kies voor een warme kleur licht en zet er eventueel een dimmer op. Eten, studeren, ontspannen… Al deze momenten verdienen een andere lichtsfeer.

plafondlamp-studentenkot

Deze plafondlamp is perfect om ruimte te besparen en dat voor maar 21,99 euro.   

Zwevende meubels

Denk bijvoorbeeld aan een televisie die je niet op een kastje neerzet, maar aan je muur hangt. Nu creëer je meteen meer openheid en ruimte in de woning. Het ziet er meteen chique en strak uit!

Een boekenkast neemt veel ruimte in beslag. Deze vervang je door verschillende planken en zwevende boxen. Zo heb je meteen een origineel opbergsysteem. Hang deze wel op een logische plek, want je wilt niet je hoofd elke keer stoten (zoals ik altijd deed als student). De spullen die je niet zo vaak gebruikt, berg je op in een mandje, die je dan weer op de hoogste planken zet.

Als je je planken minder wilt laten opvallen, kies dan voor dezelfde kleur als de muur waar je ze aan ophangt. 

Wandplanken-studentenkot

 Deze wandplanken scoor je al voor 27,99 euro. Ze zijn super praktisch en je gebruikt ze voor al je kleding en boeken.

Do’s en dont’s

Hier zie je nog een kort overzicht wat de do’s en don'ts zijn bij het inrichten van jouw studentenkot!

Do's:

+ Ga voor ronde elementen in je woning

+ Ruim regelmatig op

+ Houd het gebruik van accessoires beperkt

+ Speel met verlichting op meerdere levels

+ Creëer diepte met verschillende lagen

+ Hou het geheel licht en luchtig

+ Zorg voor multifunctionele meubelstukken

+ Ga voor transparante elementen

Don'ts:

- Te grote meubels

- Je ruimte te vol zetten

- Te rechthoekige meubelstukken gebruiken

- Teveel onnodige accessoires

- Te donkere kleuren gebruiken voor vloeren en/of muren

- In plaats van in de hoogte, de breedte in gaan


Neem ook een kijkje op onze Pinterest voor meer inspiratie en leuke ideeën. 

We wensen je heel veel succes met het inrichten van jouw kot. Ook voor je collegejaar: heel veel geluk en succes. Met je studentenkot komt het in ieder geval al helemaal goed, dankzij de tips! Kan jij je verder helemaal op je cijfers richten.