De voordelen van zonnepanelen in de winter

Solvari
Solvari Blog
woensdag 26 oktober 2016, Geschatte leestijd 2min

Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen energie opwekken wanneer de zon schijnt. Gelukkig kan ik u vertellen dat dit niet het geval is. Zonnepanelen leveren ook energie wanneer het minder mooi weer is. Nu de winter voor de deur staat is het dan ook juist het moment om zonnepanelen aan te schaffen.

Het lijkt voor velen niet interessant om zonnepanelen in de winter aan te schaffen. Dit komt vooral doordat de opbrengst per maand lager ligt dan in de zomermaanden. Toch leveren zonnepanelen op mindere dagen ongeveer 20% energie ten opzichte van een dag met volop zon. De exacte opbrengsten blijven sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie, het weer in uw omgeving, de ligging op het dak van de zonnepanelen en het soort paneel. Daarom is het lastig om juiste getallen te noemen die voor iedereen gelden.

Wat levert een zonnepaneel u op?

Er is een duidelijk terugkerend patroon te zien in de opbrengst van zonnepanelen. Zoals u hieronder ziet is de opbrengst in de wintermaanden wel lager dan die in de zomerperiode. Omdat dit patroon zich jaarlijks herhaalt zult u altijd goede en slechte perioden houden waarin uw zonnepanelen de ene keer meer energie opwekken dan de andere keer.


Zonnepanelen heeft u niet alleen in de zomer maar het hele jaar door op uw dak liggen. Dus waarom zou u wachten tot de zomer met het aanschaffen van zonnepanelen? Een bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen die nu verkocht worden van hoge kwaliteit zijn. De techniek is nog nooit zo goed geweest als nu. Uiteraard zullen de zonnepanelen steeds meer verbeterd worden maar op het moment zijn ze erg efficiënt en in staat om voor uw volledige woning eigen stroom op te wekken.

Schaf uw zonnepanelen aan in de winter

Dat zonnepanelen dus helemaal geen energie opwekken in de winter is een fabel. Theoretisch gezien wekt een zonnepaneel namelijk energie op uit licht, dus ook wanneer de zon niet schijnt en zich achter de wolken schuilhoudt. 

De wintermaanden leveren zo’n 30% op van de jaaropbrengst, de rest wordt opgewekt in de zonnigere maanden april tot september.

Waarom u zonnepanelen ook goed in de winter kunt aanschaffen is omdat de energieopwekking veel efficiënter is in de wintermaanden. Dit komt omdat de zonnepanelen in de zomer wat verlies lijden doordat het systeem ook verhit raakt. In de winter houdt de koude lucht de panelen koel waardoor er een hogere efficiëntie haalbaar is.
Als u de maximale opbrengst wilt halen uit uw zonnepanelen in de winter kunt u er het beste voor zorgen dat bij het plaatsen van de panelen rekening wordt gehouden met de stand van de zon. In de wintermaanden is er vaak een laaghangende zon aanwezig waardoor er al gauw een schaduw ontstaat over de daken. Wanneer u een plat dak heeft kan zelfs de schaduw van uw eigen zonnepanelen de opbrengst al ietwat tegen werken. Daarom is het verstandig om de volledige installatie van zonnepanelen over te laat aan een expert.

Er zijn nog twee andere belangrijke voordelen voor als u zonnepanelen in de winter aanschaft: de panelen zijn gebruiksklaar wanneer de zonnigere maanden weer aanbreken en de zonnepanelen installateurs zijn in de winter snel beschikbaar. Zo is het plaatsen van zonnepanelen zo geregeld en kunt u gelijk profiteren van uw energiebesparing!

Wilt u graag in contact komen met specialisten voor zonnepanelen bij u uit de regio? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen! »
Gerelateerde artikelen