De maten die je huis nodig heeft om fijn te wonen!

Vanity
Vanity Lekkerkerker
Wednesday 07 March 2018, Geschatte leestijd 2min

Kleiner wonen; het lijkt een heuse trend! De woningprijzen nemen toe per vierkante meter en mensen gaan steeds kleiner bouwen. Maar hoeveel ruimte is er nu werkelijk nodig om lekker comfortabel te wonen? We hebben de ideale maten hieronder voor je op een rijtje!

Inkomzone

De inkomzone zou minstens 1,5 m² moeten zijn. In die 1,5 m² moet er genoeg ruimte zijn om je schoenen en jassen te bewaren in een mooie vestiaire en de laatste check te doen in de spiegel voor je de deur uit gaat!  

Leefruimte

Je leeft het meeste in je leefruimte. Daarom is dit de grootste ruimte in je woning. Heel groot hoeft deze echter niet te zijn. Om je na het werk of in het weekend lekker knus en warm terug te kunnen trekken, heb je aan minimaal 26 m² genoeg.

Je huis groter laten lijken? Met deze trucjes kan het!

Voldoen de ruimtes aan het minimale aantal vierkante meters, maar komen de muren toch nog af en toe op je af? Met deze trucs laat je je huis groter lijken!

  1. Verlichting doet wonderen! Een kamer met natuurlijk licht oogt en voelt ruimer dan dat het is. Het mooiste is als de kamer dan ook grote ramen bevat. Komt er weinig daglicht de kamer binnen dan kunt u met lampen werken.

  2. Transparantie, hoe meer je kan zien des te beter, transparante meubels geven de ruimte een “luchtige” look en zijn ook nog eens heel erg stijlvol!

  3. Kleurgebruik, lichte muren doen de kamer groter lijken. Ze reflecteren licht waardoor de kamer ruimtelijker voelt. Dat is misschien al wel bekend. Wat u misschien minder bekend is, is de plint-truc. Schilder je de plinten in een lichtere kleur dan de muur, dan lijkt het alsof de muren verder naar achteren staan.

Dit zijn even drie trucjes om je huis wat groter te laten lijken maar er komt nog meer!

Keuken

De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m²  zijn. Het is dan alsnog een kleine keuken maar zeker doenbaar om in te koken. Wil je echt groots koken in een kleine keuken?  Dat kan! 

Ouderslaapkamer

Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan. Je kan kiezen voor warme natuurlijke kleuren maar een tintje blauw zoals pastel- en lichtblauw zijn ook goede kleuren voor in een slaapkamer.  Wil je meer weten over rust creëren in je slaapkamer? Daar heeft Johan een mooie blog over geschreven.  

Kinderslaapkamer

Voor de slaapkamer van een kind zou 9m² groot genoeg moeten zijn. Een kind heeft weinig nodig in de slaapkamer: een bed, een kleine kast en een klein zithoekje met wat speelgoed past hierin perfect! Ikzelf zou in een kinderkamer een hoogslaper plaatsen. Hieronder kan namelijk een leuk bureautje of zithoekje. Dat scheelt al heel wat ruimte en het staat ook gewoon superleuk!

Badkamer met toilet

Een badkamer met daarin een douche of bad en een toilet moet minstens 6 m² zijn om voldoende bij te dragen aan je persoonlijke hygiëne en verzorging. Ook je badkamer kan groter lijken dan dat deze werkelijk is. Hoe dan? We hebben meerdere tips over hoe je je badkamer kan vergroten

Berging

Een berging kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn. Maar om er een wasmachine, droogkast en een paar rekken in kwijt te kunnen heb je in ieder geval zo’n 5 tot 7 m² nodig.

Heeft jouw woning niet de ideale maten? Laat je ruimte groter lijken!

Soms wil het niet lukken om de ideale maten in huis te krijgen, geen paniek! Bekijk de tips hoe je je huis groter kan laten lijken.