Slimme meter voor zonnepanelen

1046

In de toekomst worden alle klassieke aardgas- en elektriciteitsmeters vervangen voor een nieuwe digitale meter, oftewel een slimme meter. Aangezien de Vlaamse regering de komende tijd verschillende afwegingen moet overwegen en communiceren loopt de installatie van de nieuwe digitale meter steeds meer uit. Maar wat is nou precies een slimme meter?

Wat houdt een slimme meter in?

De slimme meter, oftewel de digitale meter, gaat de terugdraaiende meter die we normaal kennen vervangen. De nieuwe generatie meters zijn digitale meters en hebben meer mogelijkheden. Zo kan je meterstand automatisch worden doorgestuurd naar je netwerkbeheerder. Daarnaast kan het afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk van afstand geregeld worden, wat de hoge kosten van nu kan doen wegvallen. Tot slot kan je bij het plaatsen van een digitale meter kiezen tussen enkel of tweevoudig tarief. Gedetailleerde informatie over de slimme meter is te lezen op de pagina van de Vlaamse Regering

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Geschiedenis slimme meter

Sinds het proefproject in 2016 van de Vlaamse regering was het wachten op een officiële aankondiging. Zo heeft de regering besloten om vanaf 2019/2020 de slimme meter in Vlaanderen door te voeren. Desondanks werd de doorvoering uitgesteld, aangezien de levering van de nieuwe digitale meter vertraging heeft opgelopen. 

Daarnaast spelen er enkele afwegingen en vraagstukken over de slimme meter waarover de Vlaamse regering nog uitspraak kon doen. Zo bestond een belangrijk vraagstuk uit de regelingen met betrekking tot het behoud van de huidige terugdraaiende meter. Daarnaast moesten er verschillende voorstellen worden besproken met verschillende betrokken partijen.

Slimme meter

Voortgang van de nieuwe digitale meter

De verwachting was zoals gezegd dat de nieuwe digitale meter vanaf 2019/2020 worden doorgevoerd. De Vlaamse regering heeft de verschillende benodigde voorstellen en regelingen in het voorjaar van 2019 goedgekeurd, waardoor de verwachting waargemaakt wordt. 

De digitale meter zal uitgerold worden vanaf 1 juli met een bijbehorende regeling voor het eventuele gewenste behoud van de terugdraaiende meter. Het rendement van zonnepanelen gaat niet verloren, wat erg gunstig is voor zonnepaneel-eigenaren.

Wat betekent dit voor mij?

Huiseigenaren met (interesse in) zonnepanelen kunnen door deze regeling 100 procent zeker zijn dat ze gedurende vijftien jaar na aanschaf minstens hetzelfde rendement hebben als bij een terugdraaiende teller. Huiseigenaren die namelijk voor 31 december 2020 zonnepanelen hebben geïnstalleerd, hebben voor de daaropvolgende 15 jaar nog recht op de terugdraaiende meter in combinatie met het prosumententarief.

Ondanks dat de Vlaamse regering heeft besloten om de slimme meter in te voeren vanaf 1 juli 2019, en jij als consument na deze datum bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaft, zal je niet automatisch gebruik maken van een slimme meter. In dit geval heb je nog steeds de keuze tussen de twee verschillende meters. 

De VREG berekende dat een gezin met een gemiddeld verbruik jaarlijks 16,36 euro meer zal betalen voor elektriciteit en 11,59 euro meer voor aardgas met het gebruik van een slimme meter ten opzichte van de terugdraaiende meter. Deze extra kosten worden volgens de VREG gecompenseerd door de extra inzichten die de slimme meter geeft in je energieverbruik. 

Zo kan je met een slimme meter verstandiger omgaan met aardgas en elektriciteit , kan je minder energie verbruiken, energie verbruiken wanneer stroom op het moment het goedkoopst is en kan je meer gaan besparen op je energiefactuur.

Vanaf 2021 maakt Vlaanderen bovendien een ‘terugleververgoeding’ mogelijk voor gebruikers van een slimme meter. Prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Zodra hier meer bekend over is tegen die tijd, zullen wij deze pagina updaten. 

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's