1046

Slimme meter voor zonnepanelen

In de toekomst worden alle klassieke aardgas- en elektriciteitsmeters vervangen door een nieuwe digitale meter, oftewel een slimme meter. Aangezien de Vlaamse regering de komende tijd verschillende veranderingen in overweging neemt loopt de installatie van de nieuwe digitale meter steeds meer uit. Maar wat is nu juist een slimme meter?

Wat houdt de slimme meter in?

De slimme of digitale meter, is de vervanger van de terugdraaiende meter die we nu kennen. De nieuwe generatie meters zijn digitale meters, die meer mogelijkheden bieden. Zo kan je meterstand bijvoorbeeld automatisch doorgestuurd worden naar je netwerkbeheerder. En ook afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk kan vanop afstand geregeld worden, wat de hoge kosten die hiervoor nu aangerekend worden kan doen wegvallen. Tot slot kun je bij het plaatsen van een digitale meter kiezen tussen enkelvoudig of tweevoudig tarief. Gedetailleerde informatie over de slimme meter vind je op de pagina van de Vlaamse Regering

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Historiek van de slimme meter

We wachten al op een officiële aankondiging sinds het proefproject van de Vlaamse regering in 2016. De regering heeft nu besloten om de slimme meter te implementeren in Vlaanderen vanaf 2019/2020. Dit werd echter uitgesteld omdat de levering van de nieuwe digitale meter vertraging heeft opgelopen.

Bovendien spelen er ook enkele afwegingen en vraagstukken over de slimme meter mee waarover de Vlaamse regering zich nog moest uitspreken. Een van de belangrijke vraagstukken bestond uit het behoud van de regeling met betrekking tot de bestaande terugdraaiende meter. Er moesten bovendien ook verschillende voorstellen besproken worden met verschillende betrokken partijen.

Slimme meter

Uitrol van de nieuwe digitale meter

Zoals gezegd verwachtte men de nieuwe digitale meter te kunnen uitrollen vanaf 2019/2020. In het voorjaar van 2019 werden de nodige voorstellen en regelingen goedgekeurd door de Vlaamse regering. De verwachting kan dus nu waargemaakt worden.

De digitale meter wordt uitgerold vanaf 1 juli. Er werd een bijbehorende regeling uitgewerkt voor wie de terugdraaiende meter wenst te behouden. Het rendement van zonnepanelen gaat niet verloren, een groot voordeel voor eigenaars van zonnepanelen.

Wat betekent dit voor mij?

Huiseigenaars met (interesse in) zonnepanelen kunnen door deze regeling 100 procent zeker zijn dat ze gedurende vijftien jaar na aankoop nog minstens over hetzelfde rendement beschikken als bij een terugdraaiende teller. Huiseigenaars die voor 31 december 2020 zonnepanelen geïnstalleerd hebben, hebben namelijk nog gedurende de volgende 15 jaar recht op de terugdraaiende meter in combinatie met het prosumententarief.

De Vlaamse regering heeft dan wel besloten om de slimme meter in te voeren vanaf 1 juli 2019, toch betekent dit niet dat jij als consument automatisch een slimme meter zal krijgen als je bijvoorbeeld na deze datum nog zonnepanelen aanschaft. Je krijgt in dit geval nog altijd de keuze tussen de twee verschillende meters.

De VREG berekende dat een gezin met een gemiddeld verbruik ten opzichte van de terugdraaiende meter jaarlijks 16,36 euro meer zal betalen voor elektriciteit en 11,59 euro meer voor aardgas door het gebruik van de slimme meter. Deze extra kosten worden volgens de VREG gecompenseerd door de extra inzichten die de slimme meter geeft in je energieverbruik.

Zo kan je met een slimme meter verstandiger omgaan met aardgas en elektriciteit , kan je minder energie verbruiken, energie verbruiken wanneer de stroom het goedkoopst is en kan je meer besparen op je energiefactuur.

Vanaf 2021 maakt Vlaanderen bovendien een ‘terugleververgoeding’ mogelijk voor gebruikers van een slimme meter. Prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, kunnen daar dan een vergoeding voor krijgen. Zodra hier meer over bekend is, zullen we deze pagina updaten. 

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina