Prosumententarief

1046

Als je je eigen energie opwekt met zonnepanelen ben je een prosument. Als prosument dien je een prosumententarief te betalen. Dit is een aanvullend capaciteitstarief dat eigenaren van zonnepanelen moeten betalen sinds 1 juli 2015. Maar wat houdt dit precies in?

Over het prosumententarief

Het prosumententarief is een aanvullend capaciteitstarief. Dit betaalt iedereen met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA. Je geïnstalleerde vermogen staat gelijk aan wat je omvormer aan kan. Het aanvullend capaciteitstarief wordt op jaarbasis berekend, afhankelijk van het maximaal vermogen en de netbeheerder.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Waarom betaal je het prosumententarief?

Alle netgebruikers op de wereld betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De hoogte van deze bedragen zijn afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die er wordt afgenomen. Als prosument wek je een deel van je energie zelf op, waarbij je beschikt over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. 

Deze elektriciteitsmeter brengt de geïnjecteerde stroom in mindering met de afgenomen stroom. Dit betekent dat je geen netvergoeding betaalt op basis van je werkelijke stroomafname. Om deze onrechtvaardigheid weg te werken, betaal je het prosumententarief.

Meer informatie over de terugdraaiende meter

Hoe hoog is het prosumententarief?

De hoogte van het te betalen tarief verschilt per huishouden. Het is een bedrag dat elk jaar wordt aangerekend per kVA geïnstalleerd vermogen van de omvormer. Bovendien verschilt het tarief per netbeheerder. De te betalen netvergoeding per KW ligt gemiddeld tussen de 80€ en 110€ per jaar.

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel?

Ondanks de invoering van het prosumententarief, is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds voordelig. Het blijft een goede investering: elke kilowattuur die je zelf produceert, hoef je immers niet te betalen. Zo bespaart een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de 700€ en 900€ per jaar. Hierbij is het gemiddelde prosumententarief er al afgehaald.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's