Plaatsing en werking van een waterontharder

1106

Een waterontharder zorgt ervoor dat het water dat binnenkomt zacht is. Dit is een natuurlijk proces dat afrekent met kalk en schadelijke stoffen in het water. Maar hoe werkt een waterontharder nou precies?

De plaatsing

De installatie van een waterontharder duurt gemiddeld tussen de één en drie uur. Een erkende specialist beschikt over de kwaliteit om de installatie van een waterontharder goed uit te voeren. Bovendien heeft een vakman hier de juiste middelen voor. Zo kan de waterhardheid met een speciaal apparaat gemeten worden.

De onderdelen

Een waterontharder beschikt over twee afvoeren. De eerste afvoer zorgt ervoor dat het zoute water, waarin de kalk zich bevindt, na het regenereren wordt afgevoerd. Tijdens het regenereren wordt het nieuwe zout in het zoutvat gepompt. Wanneer dit niet goed verloopt, vindt er een overstroming plaats. Dit kan voorkomen worden met een overloopaansluiting. Dit zorgt ervoor dat de toegang van het water naar het zoutvat geblokkeerd wordt.

Ook beschikt een waterontharder over een afvoerslang. Deze slang mag niet regelrecht aangesloten worden op het riool of de afvoerpijp. Wanneer dit wel gebeurt, wordt er vuil water toegevoegd aan het ontharde water. Dit kan voorkomen worden door er een adapter tussen te laten plaatsen.

Hoewel de meeste waterontharders over een bypass beschikken, is het handig om er één extra te laten installeren. Een bypass zorgt er namelijk voor dat het water langs de waterleiding omgeleid wordt.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

De werking

Er zijn verschillende soorten waterontharders met ieder een eigen werking. De meest voorkomende waterontharders werken op basis van het uitwisselen van ionen. De cilinder die in de waterontharder zit, zet de calcium- en magnesiumionen uit het water om in natriumionen. Het water wordt geheel ontkalkt door de harskorrels die zich in de waterontharder bevinden.

Wanneer de harskorrels het kalk hebben opgenomen, zorgt dit voor verminderde werking. Dit probleem kan worden opgelost door het schoonmaken van de korrels. Vaak wordt dit gedaan via het zoutreservoir.

Waterontharders kunnen ook werken door omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose zorgt ervoor dat leidingwater door verschillende filters wordt gestuurd. Bij omgekeerde osmose worden het kalk, zout, de mineralen en alle andere delen uit het water gefilterd. Bij waterontharders op basis van omgekeerde osmose is het belangrijk dat er volledig zuiver water wordt gebruikt.

Bereken de waterhardheid in je regio

Wil je weten hoe hard het water in je regio is en wat een waterontharder voor jou kan betekenen? Met onze Waterhardheid tool kom je hier eenvoudig en snel achter!

Bereken de waterhardheid

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's