Zorg dat je ketel je niet in de steek laat

Lisanne
Lisanne van Schaik
maandag 08 januari 2018, Geschatte leestijd 4min

Stel je eens voor, je komt na een lange werkdag thuis en je zet de verwarming aan om het in huis warm, gezellig en knus te maken. Maar precies op dat moment laat je ketel het afweten... Maar liefst 1 op de 3 cv-ketels valt in de winter in storing én dat precies op het moment wanneer je een warm huis het hardst nodig hebt.

Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. In de meeste gevallen werkt de ketel nog wel na die tijd maar maak je wél met onnodige kosten, zo kost dit per maand makkelijk 20 € extra omdat je oude ketel meer moet stoken om dezelfde energie te leveren. Daarnaast zijn oudere ketels ook nog eens veel gevoeliger voor storingen.

Welke ketel past bij jou?

De keuze voor een nieuwe verwarmingsketel hangt af van meerdere factoren. Houdt hierbij dus rekening met je gezinssituatie, je levensstijl en je woonbehoeften want dit is nodig om te weten welke ketel het beste bij je past. Onderstaand kun je zien wat de verschillende soorten ketels inhouden.

Condensatieketel

Deze ketel staat bekend om zijn hoge rendement. Een condensatieketel kan de waterdamp in de verbrandingsgassen condenseren en op deze manier warmte vrijmaken. Bij traditionele ketels verdwijnen de dampen door de schoorsteen, terwijl de condensatieketel de dampen gebruikt om je warmte te geven. Hierdoor is een condensatieketel ongeveer 20 procent zuiniger dan een gewone cv-ketel.

De voordelen van een condensatieketel

 • Kan werken op aardgas en mazout
 • Kan ook gebruikt worden voor productie van warm water
 • Makkelijk te bedienen en onderhouden
 • Zuiniger dan een gewone cv-ketel
 • Beter voor het milieu dankzij lagere uitstoot CO2
 • Lagere energiefactuur
 • Snelle terugverdientijd
 • Premie condensatieketel

Voor ‘beschermde afnemers’ is een premie beschikbaar vanuit de netbeheerder. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Hier zitten voorwaarden aan verbonden die u kunt navragen bij uw netbeheerder. De nieuwe condensatieketel moet in ieder geval geplaatst worden door een specialist. Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u aanspraak maken op een premie van 800 euro voor een condensatieketel.

Ben je benieuwd naar de kosten van een condensatieketel? Door je gegevens achter te laten, kom je in contact met maximaal vijf bij ons aangesloten specialisten. Zij brengen graag een offerte op maat uit.

cv-ketel specialist voor onderhoud

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel (hr-ketel) maakt efficiënt gebruik van de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van gas. Een gewone cv-ketel voert deze damp af maar de hr-ketel benut deze warmte juist om water opnieuw te verwarmen. Zo is je hr-ketel energiezuiniger en beter voor het milieu dan een gewone cv-ketel.

 • Eenvoudig in bediening en onderhoud
 • Lagere energiefactuur
 • Snelle terugverdientijd
 • Zuiniger dan een gewone cv-ketel
 • Beter voor het milieu dankzij lagere CO2-uitstoot

We raden je aan altijd offertes te vergelijken als je besluit te investeren in een hr-ketel. Niet alleen om te vergelijken op prijs, maar ook op advies en service. Welke hr-ketel wordt aangeraden en waarom? Wat voor service wordt geleverd? Hoe zit het met garantie en moet er een onderhoudscontract afgesloten worden?

Mazoutketel

Je wil je woning natuurlijk warm houden, maar wat nu als er geen aardgas beschikbaar is voor je woning? Dan biedt de mazoutketel uitkomst. Een mazoutketel gebruikt olie, ook wel mazout genoemd, om je woning te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt door de verbranding overgebracht wordt naar het water. Bij een cv-ketel mazout wordt de olie opgeslagen in een aparte mazouttank. Hierdoor is de prijs van de cv-ketel mazout hoger dan bij de andere soorten cv-ketels. 

Een mazoutketel gebruikt olie om je woning te verwarmen

Voordelen

 • Je kan zelf de prijs van mazout in de gaten houden om zo op het meest interessante moment mazout aan te schaffen.
 • Je bent niet afhankelijk van een netwerk, waardoor je geen last hebt van bijkomende kosten.
 • Het is een veilige brandstof.

Wil je een nieuwe mazoutketel laten installeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via Solvari en kom in contact met de beste vakmannen uit jouw regio. De bij ons aangesloten vakmannen helpen je graag verder en voorzien je graag van een nieuwe cv-ketel mazout.

Waarom een cv-ketel vervangen?

Er zijn meer redenen om je cv-ketel te vervangen dan alleen de leeftijd van je ketel. Zo is in de meeste gevallen je cv-ketel vervangen voordeliger dan het uitvoeren van meerdere reparaties. Maar er zijn nog meer voordelen:

 • Je huis krijgt een lagere EPC-waarde omdat je energiezuinig bent, dit kan interessant zijn als je in de toekomst je huis wilt verhuren of verkopen!
 • Je verhoogt het wooncomfort, op deze manier kun je genieten van de knusse, warme en gezellige avonden thuis!
 • Je vermindert de CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu!

CV-ketel onderhouden

Veel ketels moeten in Vlaanderen verplicht ieder jaar onderhouden worden. Dat is niet zo gek, want als je de cv-ketel slecht onderhoud kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, denk aan een koolmonoxidevergiftiging. Ook op gebied van brandveiligheid scoort een goed onderhouden cv-ketel stukken beter.

Cv-ketel repareren

Heb je een kapotte cv-ketel of geeft je cv-ketel telkens een storing aan? Dan kun je de ketel laten repareren. Zorg ervoor dat je kiest voor een specialist die deskundig is en een oplossing biedt die bij je past. Soms blijken bij het repareren van de cv-ketel de kosten zo hoog, dat je beter een nieuwe cv-ketel kan plaatsen. Een nieuwe cv-ketel is dan namelijk zuiniger en veiliger en je verdient de investering dan relatief snel terug.

Ben je op zoek naar een specialist die uw cv-ketel kan onderhouden of repareren? Kom in contact met maximaal vijf specialisten door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. De bij ons aangesloten cv-specialisten helpen u graag.

Ontvang meer dan 1000 euro premie!

Het vervangen van een cv-ketel is niet goedkoop maar met onderstaande besparingen wordt het zo een stuk goedkoper!

 1. Je bespaart tot wel 300 € op je energierekening omdat er geen warmte verloren gaat.
 2. Komt je woning uit 1992 of eerder? Dan ontvang je bij een installatie van een centrale verwarming of vervanging van bestaande cv-ketel door condensatieketel de Vlaamse verbeteringspremie, deze kan oplopen tot wel €1000.
 3. Daarnaast kun je bij woningen ouder dan 30 jaar gebruik maken van de renovatiepremie waarbij je 20% tot 30% van de factuur terugbetaald kan krijgen.

Wacht niet langer met de aankoop van een nieuwe cv-ketel want het moet vroeg, of laat, toch gebeuren. Voorkom een verrassing en start zo snel mogelijk met besparen! 

Meer tips om er warm bij te blijven zitten lees je in het blog over de blunders die je kan voorkomen als je je verwarmingsketel gaat vervangen. Ook deelde Johan 6 tips om je woning te verwarmen én energie te besparen. Maar vergeet ook zeker niet die heerlijke warmte binnen te houden. Dat kan door je huis te isoleren en het mooie daaraan is: er zijn isolatiepremies