De juiste volgorde van het verduurzamen van je woning

Joey Frankhuisen
Tuesday 09 June 2020, Geschatte leestijd 2min

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om hun woning te verduurzamen. Dit is niet zonder reden, want de opwarming van het klimaat is een urgente kwestie. Er zijn een aantal maatregelen waarmee je je woning verduurzaamt. Hieronder lees je op welke volgorde je het best je woning kunt verduurzamen.

1. Isolatie

De meest duurzame energie is de energie die je niet verbruikt. Dit is waarom isolatie de eerste stap zou moeten zijn bij het verduurzamen van je woning. Isolatie houdt namelijk de warmte in je woning, waardoor de verwarming een aantal graden lager kan en minder lang aan hoeft. Op deze manier verbruik je minder energie en verlaag je dus de uitstoot van CO2. Dit is zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.

Meer informatie over isolatie

Bij het isoleren van woningen zijn er een aantal mogelijkheden, namelijk spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. De meeste warmte gaat verloren via de muren van je woning. Vandaar is het het beste om eerst je spouwmuren of je buitengevel te laten isoleren, gevolgd door het dak en als laatste de vloer.

Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning

2. Zonnepanelen

De volgende stap bij het verduurzamen van je woning is het laten plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je energie op vanuit een onuitputtelijke en natuurlijke energiebron. Bij zonnepanelen komt, in tegenstelling tot bij fossiele brandstoffen, geen CO2 vrij. Dit is erg goed voor het milieu. Ook met zonnepanelen is het mogelijk om flink te besparen op je energiefactuur. Gemiddeld bespaar je al gauw 500€ per jaar.

Meer informatie over zonnepanelen

3. Pvc ramen en deuren met HR++ glas

Niet alleen via de muren van je woning, maar ook via je ramen en deuren gaat er veel warmte verloren. Hierom is de derde stap bij het verduurzamen van je woning het laten plaatsen van pvc ramen en deuren met HR++ glas. Pvc ramen en deuren hebben namelijk de beste isolatiewaarde van alle soorten ramen en deuren. HR++ glas is dubbelglas met tussen de glasplaten een isolerende stof. Als je deze combineert zorg je voor een lagere CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld tussen de 350€ en de 500€ per jaar.

Meer informatie over kunststof kozijnen

4. Een zonneboiler/ warmtepomp

De laatste ingrepen waarmee je je woning kunt verduurzamen zijn de zonneboiler of de warmtepomp. Beide zorgen op een duurzame manier voor warm water. Een warmtepomp verwarmt water met warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een zonneboiler warmt het water in je woning op met de energie van de zon. Hiermee halveer je het energieverbruik in de keuken en de badkamer. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, wat erg goed is voor het milieu.

Tip: Doe de woningscan

Wil je beginnen met isoleren (of aan een renovatieproject) en wil je weten waar je aan toe bent? Door gebruik te maken van een woningscan kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent. Meer informatie over deze scan lees je op onze pagina over de woningscan.

Ben jij van plan je woning te verduurzamen, en wil je beginnen met de eerste stap? Hieronder kun je offertes aanvragen voor alle vormen van isolatie. Zo vergelijk je gratis offertes en vind je de specialist die bij je past.

Meer informatie over isolatie