1106

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Welke soort waterontharder je kiest, is afhankelijk van jouw wensen en jouw budget. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten waterontharders.

Waterontharder met behulp van een filter

Dit type waterontharder werkt aan de hand van een filter. Een waterfilter zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt. Het calcium en magnesium dat zich in het water bevinden worden eruit gehaald. De bekendste filters zijn de sedimentfilter, koolstoffilter en de reverse osmose filter.

Een sedimentfilter haalt vuile delen uit het water dat overgebleven is. Denk hierbij aan kleine stukjes zand of losgelaten stukjes metaal uit de leidingen. Een koolstoffilter haalt daarentegen de verschillende geur- en smaakstoffen uit het water. Ook haalt een koolstoffilter giftige stoffen uit het water. Tot slot haalt een reverse osmose filter alles uit het water, inclusief de mineralen. Met de installatie van een reverse osmose filter hou je puur water over.

Er zitten een aantal voordelen aan een waterfilter:

  • Praktische oplossing: een waterfilter kan je aansluiten op een waterkan. Deze waterkan is al te koop vanaf 30€.
  • Gemakkelijk mee te nemen: de waterfilter is draagbaar. Wanneer je op vakantie gaat kan je de waterfilter gemakkelijk aansluiten op andere leidingen.
  • Overal op aan te sluiten: Doordat je de filter overal op kan plaatsen kan je het op verschillende leidingen aansluiten.
Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Waterontharder met behulp van zout

Naast een waterontharder met behulp van filters kan je ervoor kiezen om je water te ontharden met behulp van een combi ontharder. Dit type waterontharder heeft een andere werking dan een waterontharder met behulp van filters. Dit systeem werkt namelijk op op twee cilinders. Een van deze cilinders bevat kunsthars korrels. Deze korrels halen het kalk uit het water. Hierna wordt natrium toegevoegd aan het water. 

Dit natrium komt het water in door middel van de tweede cilinder. Deze cilinder bevat regeneratiewater. Het regeneratiewater spoelt de kunsthars korrel. Hierdoor wat het water wat kalk bevat afgevoerd en komt er weer onthard binnen door de leidingen.

Waterontharder met behulp van zout

Er zitten een aantal voordelen aan een combi ontharder:

  • Overal zacht water: de combi ontharder kan je op iedere plekken in je huis plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er overal in de woning zacht water stroomt.
  • Instelbare ontharding: bij de meeste waterontharders met behulp van zout kan je zelf de mate van ontharding in. Dit zorgt ervoor dat je niet al het calcium en het magnesium eruit haalt maar wel de meest schadelijkste delen hiervan.
  • Makkelijk in onderhoud: door het regelmatig spoelen met zouttabletten werkt de waterontharder weer optimaal.

Mechanische- en elektrische waterontharders

Wanneer er een keuze gemaakt is op welke basis je gebruik wilt maken van je waterontharder, is er nog een keuze tussen twee verschillende soorten waterontharders. Namelijk een mechanische waterontharder en een elektrische waterontharder.

Een mechanische waterontharder werkt op tijd. Op momenten die je zelf instelt spoelt de mechanische waterontharder met zout. Omdat een mechanische waterontharder zo eenvoudig werkt, is deze zo’n 20% goedkoper dan een elektrische waterontharder.

Wanneer je kiest voor een elektrische waterontharder stel je ook zelf de spoeltijden in. Het voordeel van een elektrische waterontharder is dat je minder water en zout verbruikt. Ook vinden er geen onnodige spoelingen plaatst. 

Tip: het is belangrijk om waterontharders regelmatig te onderhouden, om voor een optimale werking te zorgen.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina