Waterontharder soorten

1106

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Welke waterontharder je kiest, is afhankelijk van persoonlijke wensen en het budget. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen twee soorten waterontharders.

Waterfilter

Dit type waterontharder werkt aan de hand van een filter. Bepaalde stoffen, waaronder calcium en magnesium, worden met een filter uit het water gehaald. De bekendste filters zijn de sedimentfilter, koolstoffilter en de reverse osmose filter.

Een sedimentfilter haalt de vuile delen uit het water. Denk hierbij aan kleine stukjes zand of losgelaten stukjes metaal uit de leidingen. Een koolstoffilter haalt daarentegen de verschillende geur- en smaakstoffen uit het water. Ook haalt een koolstoffilter giftige stoffen uit het water. Tot slot haalt een reverse osmose filter alles uit het water, inclusief de mineralen. Met de installatie van een reverse osmose filter houd je dus puur water over.

Een waterfilter biedt verschillende voordelen:

Praktische oplossing: een waterfilter kan aangesloten worden op een waterkan. Deze waterkan is al te koop vanaf €30.

Gemakkelijk mee te nemen: de waterfilter is draagbaar. Wanneer je op vakantie gaat, kun je de waterfilter dus gemakkelijk meenemen.

Overal op aan te sluiten: doordat de filter overal geplaatst kan worden, kun je het op verschillende leidingen aansluiten.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Cilinder waterontharder

Een cilinder waterontharder heeft een andere werking dan een waterfilter: dit systeem werkt namelijk op twee cilinders. Eén van deze cilinders bevat kunsthars korrels die het kalk uit het water halen.

Vervolgens wordt er natrium aan het water toegevoegd. Dit natrium komt in het water door middel van de tweede cilinder, die bovendien regeneratiewater bevat. Het regeneratiewater spoelt de kunsthars korrel, hierdoor wordt het water met kalk weggespoeld en komt het onthard terug.

Ook een cilinder waterontharder biedt voordelen:

Overal zacht water: de ontharder kun je op iedere plek in huis plaatsen.

Instelbare ontharding: bij de meeste ontharders kun je zelf de mate van ontharding instellen. Dit zorgt ervoor dat je niet al het calcium en het magnesium eruit haalt, maar wel de meest schadelijke delen hiervan.

Makkelijk in onderhoud: door het regelmatig spoelen met zouttabletten werkt de waterontharder optimaal.

Mechanische- en elektrische waterontharders

Wanneer de eerste keuze is gemaakt, is er nog een volgende keuze: een mechanische- of een elektrische waterontharder.

Een mechanische waterontharder werkt niet op basis van stroom, maar wordt aangestuurd door de waterdruk in de leidingen. Hierdoor verbruik je minder (lees: geen) energie dan bij een elektrische waterontharder. Daarnaast beschikt de mechanische waterontharder over duurzamere onderdelen die over het algemeen langer meegaan. Een nadeel van de mechanische waterontharder is dat er geen rekening wordt gehouden met het waterverbruik, waardoor er onnodig water en zout wordt verspild. Wat wel voordelig is, is dat de mechanische waterontharder gemiddeld 20% goedkoper is dan een elektrische waterontharder.

Bij een elektrische waterontharder heb je veel meer controle. Deze werkt namelijk op stroom en je stelt zelf de spoeltijden in. Zo spoelt de elektrische waterontharder op vaste tijdstippen (meestal ’s nachts). Het voordeel is dat je vaak minder water en zout verbruikt dan bij een mechanische waterontharder. Daarnaast geven sommige elektrische waterontharders via een app een melding af wanneer het zout bijgevuld dient te worden. Nadelig is dat er soms onnodige spoelingen plaatsvinden. De mechanische waterontharder spoelt namelijk op vaste tijdstippen, ook als het water al volledig ‘onthard’ is.

Let op: Om van een optimale werking te kunnen genieten, is het is belangrijk om een waterontharder regelmatig te onderhouden.

Waterontharder magneet

Bij een waterontharder magneet zouden de magnetische velden ervoor zorgen dat calcium en magnesium niet kristalliseren. Een magneet is een budget variant van een professionele waterontharder. De werking ervan is echter niet bewezen. Hier lees je meer over de magneet.

Vind dé specialist voor waterontharders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's