1072

Kosten en premies buitengevelisolatie

Het plaatsen van buitengevelisolatie is erg interessant om te streven naar een beter wooncomfort, en tevens een lagere energierekening. Toch kunnen de kosten van buitengevelisolatie enorm uiteenlopen. Dit komt door de verschillende factoren die invloed hebben op de kostprijs.

Prijzen voor buitengevelisolatie

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor buitengevelisolatie bepalen, zoals jouw specifieke situatie, wensen en het te isoleren oppervlak. Wat voor afwerking zou je bijvoorbeeld graag willen? Er zijn verschillende soorten buitengevelisolatie zoals: crepi, steenstrips en spuitkurk. Daarnaast bepaalt het uurloon van de specialist de uiteindelijke kosten.

De duurste methode zijn steenstrips. Dit komt voornamelijk doordat de afwerking erg arbeidsintensief is vanwege het op maat zagen van de stenen en de plaatsing hiervan.

In de prijs van crepi zijn de isolatie en het pleisterwerk inbegrepen. De prijs per vierkante meter is slechts een indicatie, de prijzen vallen mogelijk hoger of lager uit. 

Spuitkurk is gemiddeld gezien de meest voordelige methode.

Wat de uiteindelijke kostprijs is hangt af van het uurloon van de isolatiespecialist, de kwaliteit van het isolatiemateriaal en niet te vergeten de bereikbaarheid van de gevel. Ook de kleurkeuze kan meewegen in de prijs. Wij raden je aan altijd offertes te vergelijken om inzicht te krijgen in de prijzen die nu gelden.

Type isolatie

Richtprijs

Steenstrips

150€ per m2

Crepi

80€ - 120€ per m2

Spuitkurk

60€ - 80€ per m2

Premies voor buitengevelisolatie

De Vlaamse regering komt mensen tegemoet om te buitengevelisolatie te stimuleren. In 2019 krijg je 15€ premie voor buitengevelisolatie per geïsoleerde vierkante meter. Deze premie is beschikbaar gesteld door de overheid. Dit scheelt weer een hoop in de kosten voor buitengevelisolatie! Goed om te weten is dat de Rd-waarde moet minstens 3,0 m²K/W zijn. Dit bedrag is gebaseerd op de werkelijk geïsoleerde oppervlakte en niet op de hoeveelheid isolatiemateriaal.

Houdt er rekening mee dat premies voor energiebesparende investeringen tot 2020 worden afgebouwd en de kans dus groot is dat je minder premie bekomt als je langer wacht.

Vind dé beste buitengevelisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Voorwaarden premie voor buitengevelisolatie

Er is niet altijd de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een premie van je netbeheerder. Hieronder worden de algemene voorwaarden voor een premie voor buitengevelisolatie genoemd:

  • Geldt alleen voor een bestaande woning die voor 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet 
  • Geldt alleen voor een woning waarvoor de bouwaanvraag voor 2006 werd ingediend 
  • Gelden niet voor volledige herbouw van de woning
  • Isolatiewerkzaamheden moeten uitgevoerd worden door een aannemer 
  • Het kan alleen met na-isoleren van een bestaande spouw- of buitenmuur 
  • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan alle eisen van de netbeheerder 

Wanneer je een aanvraag doet om in aanmerking te komen voor een premie kan je controleren of je voldoet aan alle voorwaarden die hier boven benoemd zijn.

Eisen voor buitengevelisolatie

Checklist eisen buitengevelisolatie

Allereerst is het van belang om te weten of je in aanmerking komt om je buitengevel te laten isoleren. Het is daarom belangrijk dat je eerst een vergunningscheck doet. Het kan zo zijn dat jouw huis onderdeel is van een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Wanneer je vergunningcheck goed is verlopen en je in aanmerking komt om je buitengevel te laten isoleren is het aan jou om samen met een specialist te kiezen wat voor soort isolatiemateriaal je wilt gaan gebruiken. Wanneer dat gedaan is kan je een vergunningsaanvraag doen. De verschillende soorten materialen hebben verschillende diktes. Dit is van belang voor je vergunning. Je vergunning heb je meestal tussen de 8 en 14 weken ontvangen. 

Wanneer je een aanvraag doet voor een premie is deze alleen geldig wanneer je in het bezit bent van de juiste papieren. Deze papieren moeten een kopie van de facturen met vermelding van het merk, soort en type isolatiemateriaal bevatten. Ook moet de Rd-waarde, aantal vierkante meters, warmteweerstand, dikte en lambdawaarde erin vermeld staan. Dit moet ingevuld en ondertekend zijn door de aannemer.

Vind dé beste buitengevelisolatie specialist en ontvang gratis offertes.