6 tips om schimmel te voorkomen

Solvari
Solvari Blog
Wednesday 15 February 2017, Geschatte leestijd 2min

Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: schimmels. Deze kleine soort paddenstoeltjes mogen dan wel belangrijk zijn voor het afbreken van plantaardig materiaal, in uw woning kunnen ze erg vervelend zijn. Maar waar komen deze schimmels zo opeens vandaan en nog belangrijker, wat kunt u er tegen doen?

Het ontstaan van schimmelvorming

In België is er bij zo’n 18% van de woningen sprake van vochtproblemen. Veel woningen daarvan hebben ook zichtbare schimmel in huis. Die verspreiden zich makkelijk door middel van sporen die in de lucht rondzweven. Elke woning heeft honderden van deze schimmelsporen, maar voordat een schimmel zich kan gaan nestelen heeft deze een goede ondergrond, de juiste temperatuur en jawel: vocht nodig. Schimmels groeien daarom over het algemeen ook het meest in vochtige en warme ruimtes. Wanneer u een muffe geur in uw woning heeft, is de kans groot dat er schimmels aanwezig zijn. U kunt ze herkennen aan de bruine of zwarte vlekjes op de grond, uw muren of het plafond.

Voorkom schimmel

Voorkomen is beter dan genezen

Om gezondheidsrisico’s te vermijden, is het belangrijk om schimmels te voorkomen of in ieder geval tijdig aan te pakken. Vooral kleine kinderen en mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem zijn extra gevoelig voor schimmels en kunnen hier veel last van hebben. Wanneer u rekening houdt met een aantal zaken in huis kunt u schimmels gemakkelijk voorkomen:

  1. Vermijd extra vocht in uw woning. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld het wasgoed niet binnen te laten drogen, het badkamer raam open te zetten tijdens of na het douchen en uw ramen open te zetten tijdens het koken of het openen van de oven.

  2. Zorg voor de juiste temperatuur in huis. Bij een lagere temperatuur, onder de vijftien graden, zal vocht sneller condenseren dan bij hogere temperaturen.

  3. Ventileer en lucht regelmatig. Houd alle roosters open en zet bijvoorbeeld het raam zo nu en dan op een kier.

  4. Check of er problemen zijn waardoor schimmels kunnen ontstaan. Hierbij kunt u denken aan lekken, opstijgend grondvocht of koudebruggen.

  5. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid. Dit verschilt per seizoen, in de winter is het beter om een luchtvochtigheid tussen de 30 en 55 procent te hebben. In de zomermaanden ligt dit tussen de 30 en 80 procent.

  6. Ga goede voedingsbodems voor schimmels tegen. Bewaar uw afval van groenten en fruit buiten de deur. Ook wanneer u uw huis goed schoon houdt zullen schimmels zich minder snel gaan nestelen.

Schakel de hulp in van een vochtbestrijder

Woon gezonder, reken af met schimmels

Heeft u al schimmels in huis? Dan is het belangrijk deze te verwijderen. In eerste instantie zult u de oorzaak van het vochtprobleem moeten achterhalen en aanpakken. Wanneer u dat niet doet, dan zullen de schimmels gewoon weer terug komen nadat u ze verwijderd heeft. Het is verstandig de hulp van een vochtbestrijder in te schakelen. Die kan u adviseren om het vochtprobleem effectief voor u te verhelpen.

Sommige schimmels kunt u zelf eenvoudig verwijderen. Daar komen wel enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen bij kijken. Zo moet u uw handen en mond goed beschermen en is het belangrijk dat u geen bleekwater of chloor gebruikt bij het verwijderen van schimmels. Wanneer die gemengd worden met andere producten, kunnen er zeer giftige dampen ontstaan. Dit is erg slecht voor uw gezondheid. Ook wanneer u ademhalingsklachten heeft, allergisch bent voor schimmels of zwanger bent, is het verstandiger om de klus door iemand anders te laten uitvoeren.

Heeft u last van vochtproblemen in uw huis en wilt u definitief afrekenen met schimmels? Dan raad ik u aan gratis offertes van vochtbestrijders te vergelijken. Zij kunnen op een snelle, deskundige en veilige manier uw vochtproblemen en schimmels verhelpen.

Vraag gratis offertes aan voor vochtbestrijding »