Totaalrenovatie woning  
informatie, advies en offertes

Totaalrenovatie
Stappenplan, kosten & tips
2163

 

Totaalrenovatie

Bij een totaalrenovatie van je woning komt heel wat kijken: bouwvergunning, EPB-aangifte, materiaalkeuzes, de renovatiewerken zelf… In dit artikel lees je alles over de kosten, begeleiding, adviezen... voor een goede coördinatie en opvolging bij dit verbouwproces.

 

Stappenplan totaalrenovatie

De ene totaalrenovatie is de andere niet. De uit te voeren werken (centrale verwarming, ventilatie, gevel, dak…), de gewenste afwerkingsgraad, de oppervlakte van de woning… het verschilt allemaal van project tot project. De volgende stappen vormen de rode draad door de meeste totaalrenovaties:

 

STAP 1: analyse van je woning

Een grondige bouwkundige check van je woning is het startpunt van je totaalrenovatie. Om achteraf onaangename verrassingen te vermijden, is het essentieel om eerst na te gaan waar de mogelijke pijnpunten zitten. Een totaalrenovatie aannemer of een architect kunnen je bijstaan tijdens deze analyse.

 

STAP 2: ontwerp van je totaalrenovatie

Is het duidelijk welke werken je wil laten uitvoeren (energetische renovatie, nieuwe indeling van de ruimtes, materiaalkeuzes…)? Dan kan je een ontwerp laten opmaken op maat van jouw wensen én de wetgeving (bv. beschermd gebouw of niet, EPB-eisen, verkavelingsvoorschriften…).

 

STAP 3: planning van je totaalrenovatie

Op basis van je ontwerp maakt de totaalaannemer, architect of jijzelf een minutieuze planning op van de werkzaamheden. Dat is belangrijk om zeker te zijn dat de werken elkaar vlot opvolgen. Je begint best bij de basisbehoeften (stabiliteitswerken, centrale verwarming…), gevolgd door de minder noodzakelijke ingrepen.

 

STAP 4: administratieve voorbereiding

Een totale renovatie van je woning gaat ook gepaard met de nodige administratie. Je mag niet vergeten om de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, de EPB-aangifte in orde te brengen als het gaat om een energetische renovatie, de nodige offertes aan te vragen, …

 

STAP 5: budget voor je totaalrenovatie

Op basis van de vorige stappen kan je al een inschatting maken van het kostenplaatje voor je totaalrenovatie. Wil je zeker zijn dat de kosten niet verder oplopen? Maak dan duidelijke afspraken rond de prijs met je aannemer of architect en leg die vast in een overeenkomst. 

 

STAP 6: uitvoering van de renovatiewerken

Uiteindelijk is het moment aangebroken om de verschillende renovatiewerken uit te voeren. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de aannemer(s) over onvoorziene tegenvallers tijdens de werkzaamheden, eventuele werken die je zelf wil doen om de prijs te drukken…

 

Vind dé beste specialist voor isolatie en ontvang gratis offertes.

 

 

 

Totaalrenovatie prijs

De kosten voor een totaalrenovatie hangen vooral af van de oppervlakte van je woning, welke werken nodig zijn, de afwerkingsgraad... Bij een klein gebouw zonder grote structurele wijzigingen mag je rekenen op een totaalrenovatie prijs tussen 40.000 en 75.000 euro, incl. btw en arbeidskosten. Gaat het om een grotere woning? Dan kom je al snel uit op een kostenplaatje van 75.000 à 200.000 euro, incl. btw en arbeidskosten. We zetten ook nog de kosten voor enkele vaak voorkomende werken tijdens een totale renovatie op een rij: 

Type werk Gemiddelde kosten (incl. plaatsing, excl. btw)
Totaalrenovatie badkamer 3.500 à 25.000 euro
Totaalrenovatie keuken 2.000 à 30.000 euro
Totaalrenovatie zolderkamer 10.000 à 15.000 euro
Nieuwe vloer 30 à 200 euro per m²
Pleisterwerken 5 à 80 euro per m²
Trap op maat vanaf 1.250 à 4.000 euro
Ventilatiesysteem 3.000 à 7.000 euro

 

Vind dé beste specialist voor isolatie en ontvang gratis offertes.

 

Tips totaalrenovatie

Een goede samenwerking met een totaalaannemer en/of een (interieur)architect, dat is het fundament voor een totaalrenovatie zonder zorgen. Je brengt daarom best de volgende tips in de praktijk voor een geslaagd renovatieproject:

Vergelijk offertes van verschillende aannemers/(interieur)architecten.

Bepaal zorgvuldig je budget en stem de renovatiewerken hierop af.

Maak duidelijke afspraken over de timing en prijs met je gekozen renovatiepartner.

Stel geen belangrijke ingrepen uit: pak onverwachte gebreken of extra werken ook meteen aan.

Denk op lange termijn en hou bij de totaalrenovatie van je woning rekening met toekomstige evoluties.

 

Veelgestelde vragen totaalrenovatie

Neem zeker eens een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen over totaalrenovaties hieronder:

 

Een totale renovatie van je woning is uiteraard een enorme investering. Gelukkig kan je de kosten van je totaalrenovatie drukken met tal van premies en financiële voordelen. Zo kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor:

 • Totaalrenovatiebonus: je hebt recht op deze bonus als je op 5 jaar tijd investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen (nieuwe beglazing, isolatiewerken, warmtepomp, …). Je zit in dit traject als je de 1e maatregel liet uitvoeren tussen 2017 en 2020.
 • EPC-labelpremie: liet je de 1e energiebesparende maatregel uitvoeren in 2021 of later? Dan moet je kiezen voor de EPC-labelpremie in plaats van de Totaalrenovatiebonus.
 • Provinciale en gemeentelijke premies: ook je provincie en gemeente kunnen premies uitreiken voor verschillende renovatiewerken. Doe dus zeker navraag hiernaar.
 • Verlaagd btw-tarief: als de woning ouder is dan 10 jaar kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor materialen als arbeidskosten.

Naast de voorbereiding en coördinatie van je project kan een totaalrenovatie aannemer ook de werken zelf uitvoeren. Hij coördineert dan de verschillende onderaannemers en houdt ook de planning strikt in het oog. Wil je eventueel zelf bepaalde werken uitvoeren (bv. afbraakwerken)? Dan kan je dat met de aannemer eerst bespreken. Je bent dus zeker van een correcte en snelle uitvoering van de renovatiewerken en een duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de renovatiewerken.

Bij de uitvoering van de totaalrenovatie van je huis, loft, appartement, … kan je ook kiezen voor de combinatie van een (interieur)architect en een aannemer. Die laatste voert dan de renovatiewerken uit en de eerste waakt over de planning, het budget en de kwaliteit van het geleverde werk. Het voordeel hiervan is dat je geniet van een combinatie van technische kennis (aannemer) en creatief interieuradvies op maat (architect).


   

   

  Hoe vind ik een totaalaannemer? 

  Om een geschikte totaalaannemer te vinden voor jouw totaalrenovatie is het vooral belangrijk om meerdere offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare kosten en kan je een doordachte keuze maken:

   

   

  Meer inspiratie nodig? 

   

   

   

  Op zoek naar totaalaannemers in de buurt?

  Ontvang offertes van bedrijven uit jouw regio.

   

  Badkamerrenovatie

  • De badkamer wanden stucen
   De aan- en afvoeren leggen
   Betegelen van de kamer
  • ...

   

  Keukenrenovatie

  • Oude keuken uitbreken
  • Nieuwe keukenindeling bepalen
  • Nieuwe keukenapparatuur plaatsen
  • ...

   

  Vloer renoveren

  • Vloer uitbreken
  • Vloer schilderen, oliën, beitsen
  • Nieuwe vloer plaatsen
  • ...

   

  Deel deze pagina

  Eerder bekeken pagina's