De ene totaalrenovatie is de andere niet. De uit te voeren werken (centrale verwarming, ventilatie, gevel, dak…), de gewenste afwerkingsgraad, de oppervlakte van de woning… het verschilt allemaal van project tot project. De volgende stappen vormen de rode draad door de meeste totaalrenovaties:
STAP 1: analyse van je woning
Een grondige bouwkundige check van je woning is het startpunt van je totaalrenovatie. Om achteraf onaangename verrassingen te vermijden, is het essentieel om eerst na te gaan waar de mogelijke pijnpunten zitten. Een totaalrenovatie aannemer of een architect kunnen je bijstaan tijdens deze analyse.
STAP 2: ontwerp van je totaalrenovatie
Is het duidelijk welke werken je wil laten uitvoeren (energetische renovatie, nieuwe indeling van de ruimtes, materiaalkeuzes…)? Dan kan je een ontwerp laten opmaken op maat van jouw wensen én de wetgeving (bv. beschermd gebouw of niet, EPB-eisen, verkavelingsvoorschriften…).
STAP 3: planning van je totaalrenovatie
Op basis van je ontwerp maakt de totaalaannemer, architect of jijzelf een minutieuze planning op van de werkzaamheden. Dat is belangrijk om zeker te zijn dat de werken elkaar vlot opvolgen. Je begint best bij de basisbehoeften (stabiliteitswerken, centrale verwarming…), gevolgd door de minder noodzakelijke ingrepen.
STAP 4: administratieve voorbereiding
Een totale renovatie van je woning gaat ook gepaard met de nodige administratie. Je mag niet vergeten om de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, de EPB-aangifte in orde te brengen als het gaat om een energetische renovatie, de nodige offertes aan te vragen, …
STAP 5: budget voor je totaalrenovatie
Op basis van de vorige stappen kan je al een inschatting maken van het kostenplaatje voor je totaalrenovatie. Wil je zeker zijn dat de kosten niet verder oplopen? Maak dan duidelijke afspraken rond de prijs met je aannemer of architect en leg die vast in een overeenkomst.
STAP 6: uitvoering van de renovatiewerken
Uiteindelijk is het moment aangebroken om de verschillende renovatiewerken uit te voeren. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de aannemer(s) over onvoorziene tegenvallers tijdens de werkzaamheden, eventuele werken die je zelf wil doen om de prijs te drukken…