Totaalrenovatie

Een totaalrenovatie van je woning gaat van nieuwe elektriciteit en leidingen tot frisse vloeren en muren. Je maakt je woning weer helemaal bijgewerkt, comfortabeler en energiezuiniger. Hiernaast zal het ook nog eens de waarde van je huis flink verhogen.

Vergelijk offertes

2163

Wat zijn de voordelen van een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie heeft heel wat voordelen. Wat zijn nu de belangrijkste redenen om voor een totaalrenovatie te kiezen?

Verbeterde energie-efficiëntie

Een totaalrenovatie geeft je de mogelijkheid om energiezuinige systemen en isolatie te installeren. Dit resulteert in lagere energiekosten en een duurzamer huis.

Hogere waarde van je woning

Dankzij een volledige renovatie wordt je huis energiezuiniger, fucntioneler en doorgaans ruimer. Verkoop je jouw woning? Dan kan je een hogere prijs vragen!

Modernisering huis

Een totaalrenovatie creëert een modernere, comfortabelere en functionelere leefomgeving die beter aansluit bij je behoeften en wensen. Het vervangen van verouderde systemen verhoogt de veiligheid en verbetert het gebruiksgemak.

Kostenbesparing op de lange termijn

Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, kunnen totale renovaties op de lange termijn kostenbesparend zijn door minder frequente reparaties en onderhoud en door efficiënt gebruik van materialen en arbeid.

Zo vind je de beste offertes via Solvari:

Stap 1

Offertes aanvragen

Solvari brengt je in contact met betrouwbare vakspecialisten. Beschrijf je project en dien je aanvraag in. Het is volledig gratis en vrijblijvend.

Stap 2

Prijzen vergelijken

Wij matchen je aanvraag vervolgens aan de meest geschikte vakspecialisten. Zij bezorgen je een offerte op maat zodat je goed kan vergelijken.

Stap 3

Kies en bespaar

Jij beslist of je al dan niet ingaat op een van de voorstellen. Kies het bedrijf dat jouw project realiseert zoals jij wil, tegen de beste prijs en voorwaarden.

Top pro
Top pro
Premium partner

Ervaringen van échte mensen

Hoe hebben anderen de uitvoering van hun projecten ervaren?

Top bedrijf

Vriendelijke mensen met correcte prijzen en informatie op maat en top werk opgeleverd

Haval uit Zwijndrecht zocht naar Totaalrenovatie woning en koos voor Tomi bv

Betrouwbare vakman

Alles was in orde en tot in de details afgewerkt. Een aanrader.

Svea uit Essen zocht naar Totaalrenovatie woning en koos voor JP Projects

Totaalrenovatie kosten

De kosten voor een totaalrenovatie hangen vooral af van de oppervlakte van je woning, welke werken nodig zijn, de afwerkingsgraad... 

Bij een klein gebouw zonder grote structurele wijzigingen mag je rekenen op een totaalrenovatie prijs tussen 40.000 en 75.000 euro, incl. btw en arbeidskosten.
Gaat het om een grotere woning? Dan kom je al snel uit op een kostenplaatje van 75.000 à 200.000 euro, incl. btw en arbeidskosten

We zetten ook nog de kosten voor enkele vaak voorkomende werken tijdens een totale renovatie op een rij: 

Type werk Gemiddelde kosten (incl. plaatsing, excl. btw)
Totaalrenovatie badkamer 3.500 à 25.000 euro
Totaalrenovatie keuken 2.000 à 30.000 euro
Totaalrenovatie zolderkamer 10.000 à 15.000 euro
Nieuwe vloer 30 à 200 euro per m²
Pleisterwerken 5 à 80 euro per m²
Trap op maat vanaf 1.250 à 4.000 euro
Ventilatiesysteem 3.000 à 7.000 euro

Veelgestelde vragen over totaalrenovaties

Een totale renovatie van je woning is uiteraard een flinke investering. Gelukkig kan je de kosten van je totaalrenovatie drukken met tal van financiële voordelen. Zo kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de volgende premies:

  • Mijn VerbouwPremie: deze premie is er voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals dakwerken, isolatiewerkzaamheden,... Zaken die een belangrijk onderdeel vormen van je totaalrenovatie.
  • EPC-labelpremie: kocht je een woning met een slecht EPC-label (D of lager)? Dan moet je je woning binnen de 5 jaar tijd minimaal naar label C renoveren.
  • Provinciale en gemeentelijke premies: ook je provincie en gemeente kunnen premies uitreiken voor verschillende renovatiewerken. Doe dus zeker navraag hiernaar.
  • Verlaagd btw-tarief: als de woning ouder is dan 10 jaar kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor materialen als arbeidskosten.

Naast de voorbereiding en coördinatie van je project kan een aannemer ook de werken zelf uitvoeren. Hij coördineert dan de verschillende onderaannemers en houdt ook de planning strikt in het oog. Wil je eventueel zelf bepaalde werken uitvoeren (bv. afbraakwerken)? Dan kan je dat met de aannemer eerst bespreken. Je bent dus zeker van een correcte en snelle uitvoering van de renovatiewerken en een duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de renovatiewerken.

De ene totaalrenovatie is de andere niet. De uit te voeren werken (centrale verwarming, ventilatie, gevel, dak…), de gewenste afwerkingsgraad, de oppervlakte van de woning… het verschilt allemaal van project tot project. De volgende stappen vormen de rode draad door de meeste totaalrenovaties:

STAP 1: analyse van je woning

Een grondige bouwkundige check van je woning is het startpunt van je totaalrenovatie. Om achteraf onaangename verrassingen te vermijden, is het essentieel om eerst na te gaan waar de mogelijke pijnpunten zitten. Een totaalrenovatie aannemer of een architect kunnen je bijstaan tijdens deze analyse.

STAP 2: ontwerp van je totaalrenovatie

Is het duidelijk welke werken je wil laten uitvoeren (energetische renovatie, nieuwe indeling van de ruimtes, materiaalkeuzes…)? Dan kan je een ontwerp laten opmaken op maat van jouw wensen én de wetgeving (bv. beschermd gebouw of niet, EPB-eisen, verkavelingsvoorschriften…).

STAP 3: planning van je totaalrenovatie

Op basis van je ontwerp maakt de totaalaannemer, architect of jijzelf een minutieuze planning op van de werkzaamheden. Dat is belangrijk om zeker te zijn dat de werken elkaar vlot opvolgen. Je begint best bij de basisbehoeften (stabiliteitswerken, centrale verwarming…), gevolgd door de minder noodzakelijke ingrepen.

STAP 4: administratieve voorbereiding

Een totale renovatie van je woning gaat ook gepaard met de nodige administratie. Je mag niet vergeten om de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, de EPB-aangifte in orde te brengen als het gaat om een energetische renovatie, de nodige offertes aan te vragen, …

STAP 5: budget voor je totaalrenovatie

Op basis van de vorige stappen kan je al een inschatting maken van het kostenplaatje voor je totaalrenovatie. Wil je zeker zijn dat de kosten niet verder oplopen? Maak dan duidelijke afspraken rond de prijs met je aannemer of architect en leg die vast in een overeenkomst. 

STAP 6: uitvoering van de renovatiewerken

Uiteindelijk is het moment aangebroken om de verschillende renovatiewerken uit te voeren. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de aannemer(s) over onvoorziene tegenvallers tijdens de werkzaamheden, eventuele werken die je zelf wil doen om de prijs te drukken…

Waarom kiezen voor Solvari?

6.000+ vakspecialisten
100.000+ uitgevoerde projecten
15 jaar marktleider in de Benelux

Ontvang offertes voor totaalrenovaties