1719

Brandalarm 
informatie, advies en offertes

Ontvang vrijblijvend brandalarm offertes
Ontdek wat een brandalarm voor jou kan betekenen
Waarschuwt op tijd bij brand
Kan in connectie staan met hulpdiensten
Kan veel schade voorkomen

Je huis beveiligen met een brandalarm

Een brandveilige woning is hartstikke belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat er in ons land elk jaar wel tienduizend branden plaatsvinden die zorgen voor veel doden, brandwonden en materiële schade? Zorg daarom dat je een brandalarm in jouw woning of kantoor hebt om je veiligheid te verhogen. Ben je op zoek naar een goed brandalarm? Dan ben je hier op de juiste plek, want onze alarmspecialisten helpen je graag verder.

Wat doet een brandalarm

Een brandalarm waarschuwt je op tijd bij brandgevaar. Het brandalarm kan alarm slaan bij een hoge temperatuur of bij een rookmelding. Dit maakt jouw huis dus een stuk veiliger. Een brandalarm kan op meerdere manieren alarm slaan. Zo kan een brandalarm geluid maken als hij een brand detecteert, maar je kan ook voor een systeem kiezen dat een contactpersoon of de hulpdiensten inschakelt.

Kosten van een brandalarm

De kosten van een brandalarm kunnen sterk uiteen lopen. Als je een bestaand alarmsysteem hebt dan kunnen daar losse componenten op worden aangesloten. Voor 100-150 euro is jouw huis dan brandveilig. Als er in je huis nog geen alarm aanwezig is, dan is het handig om een specialist langs te laten komen, om je een prijsindicatie te geven.

Soorten brandalarm

Tegenwoordig zijn er twee soorten brandalarmen die het meest gebruikt worden. Beide hebben zijn eigen voordelen en zijn in andere gevallen de beste keuze. Wanneer welk type brandalarm de beste keuze is lees je hieronder.

Optische rookmelder

Een optische rookmelder is het type brandalarm dat tegenwoordig het meest wordt gebruikt. Binnenin de optische rookmelder wordt een kleine lichtbundel uitgezonden, die wordt opgevangen door een lichtgevoelige cel. Als er rook is in een ruimte wordt de lichtbundel onderbroken waardoor de cel geen licht meer detecteert. Als dit het geval is dan slaat de melder alarm. Een optische rookmelder werkt snel en is betrouwbaar. Om deze reden is het in nieuwbouwwoningen tegenwoordig zelfs verplicht om een optische rookmelder te plaatsen.

Thermische brandmelder

Een thermische brandmelder, oftewel een hittemelder, slaat geen alarm bij rook maar bij een hoge temperatuur of bij een opmerkelijke temperatuurstijging. Dit type brandalarm reageert later dan een optische melder, maar heeft minder last van loos alarm. Thermische brandmelders zijn in bepaalde ruimtes betrouwbaarder dan optische rookmelders, zoals in de keuken, de badkamer of in stoffige ruimtes. De meeste thermische brandmelders slaan alarm bij een temperatuur van 58 graden, maar er zijn ook melders die alarm slaan bij een groot temperatuurverschil. 

Vergelijk brandalarm offertes

Wil jij je huis veiliger maken? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via Solvari. Zo vergelijk je eenvoudig meerdere specialisten op prijs/kwaliteit en bespaar je tot 40% op je factuur.

Veelgestelde vragen over brandalarmen

Een brandalarm reageert bij brandgevaar. Als een brandalarm rook detecteert slaat hij alarm. Hierdoor wordt een brand ontdekt in een vroeg stadium.
Er zijn verschillende soorten brandalarmen, maar de basis is hetzelfde. Een brandalarm zendt continu een signaal uit. Als het alarm een verandering in het signaal detecteert, dan slaat hij alarm. Dit kan zijn bij rook, maar ook bij een verschil in warmte. Dit is afhankelijk van het type alarmsysteem.
Een brandalarm kan alarm slaan op verschillende manieren. Zo kan een alarm een geluidssignaal zoals een sirene uitzenden, maar kan hij ook automatisch een contactpersoon of de hulpdiensten inschakelen.
Wij raden aan dat je sowieso op elke verdieping van je woning een melder plaatst. De belangrijkste plekken zijn de hal en de woonkamer. In de badkamer en de keuken is het niet nodig om een melder te plaatsen, omdat deze ruimtes zouden kunnen zorgen voor vals alarm.
Een rookmelder gaat 10 jaar mee. Hierna moet hij volledig vervangen worden. De batterij van een rookmelder gaat ongeveer een jaar mee. Zorg dat je deze dus op tijd vervangt!

Eerder bekeken pagina's