Offerte maken: waar op letten?

Een goede offerte is goud waard. Het is de eerste indruk van je bedrijf en dus hét moment om potentiële klanten over de streep te trekken. Wat moet je vermelden en wat vinden klanten het belangrijkste? Hieronder bespreken we de onderdelen van een goede offerte!

 

Waarom is een goede offerte zo belangrijk?

Met een nette, overtuigende offerte haal je veel meer klanten binnen. Hieronder de belangrijkste redenen!

 

Professionaliteit & geloofwaardigheid

Een mooi opgemaakte offerte met consistente branding straalt expertise uit en laat je bedrijf betrouwbaar overkomen.

Transparantie

Duidelijke en heldere communicatie vermindert de kans op misverstanden en zorgt ervoor dat klanten je product en/of service begrijpen.

Emotionele impact

Afbeeldingen van tevreden klanten en succesvol afgeronde projecten hebben een emotionele impact op potentiële klanten en versterken het vertrouwen.

Invloed op besluitvorming

Een duidelijke en overzichtelijke offerte zorgt ervoor dat klanten sneller een keuze zullen maken.

Hoe maak je een offerte? 7 factoren op een rij!

 

Potentiële klanten zullen je offerte sowieso vergelijken met die van andere vakbedrijven. Je voorstel kan dus maar beter tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Maar hoe maak je nu de ideale offerte? En hoe val je op? Hieronder 7 focuspunten:

 

1. Duidelijke beschrijving van je diensten & levertijden

Zorg dat je klanten na het lezen van de offerte precies weten waar ze aan toe zijn. Ben je bv. een zonnepanelen installateur? Vermeld dan het type zonnepanelen, de hoeveelheid panelen, het vermogen, de omvormer en bijbehorende montagematerialen. 

Geef ook aan wanneer je verwacht om het werk uit te voeren. Er is namelijk maar 1 ding vervelender dan een lange wachttijd; onzekerheid en slechte communicatie.

 

2. Transparante prijzen & betalingsvoorwaarden

Hoe exacter je kostprijs, hoe kleiner de kans is dat een klant op het laatste moment afziet van je voorstel. Vermeld de prijs voor het product, de arbeidskosten van je vakmensen én het btw-tarief. 

Zorg ook dat je betalingsvoorwaarden zijn vermeld. Hanteer je bv. betalingstermijnen? Zet deze dan concreet op een rij. Zo voorkom je misverstanden.

 

3. Garantie & retourbeleid

Vermeld de garantie op je producten én de installatiewerkzaamheden. Dit biedt zekerheid, met als gevolg dat potentiële klanten minder lang zullen twijfelen.

Een goed voorbeeld: "Onze panelen hebben een productgarantie van 25 jaar en een prestatiegarantie van 90% na 10 jaar. Voor de installatiewerkzaamheden hanteren we een garantie van 2 jaar."

 

4. Certificeringen en kwaliteitsgaranties

Certificeringen en kwaliteitsgaranties functioneren als bewijs van jouw professionaliteit en betrouwbaarheid als vakspecialist. Vermeld dit dus ook zo duidelijk mogelijk, idealiter met visuele elementen.

 

5. Aanpassen aan specifieke klantbehoeften

Klanten waarderen maatwerk en vakmensen die meedenken. Ben je dus bereid om je offertes aan te passen aan specifieke klantbehoeften? Vermeld dit dan concreet en niet alleen impliciet.

 

6. Duidelijke contactgegevens

Een klant moet je natuurlijk kunnen vinden als hij/zij een vraag voor je heeft. Hoe sneller je antwoordt, hoe groter de kans dat de klant voor jou kiest om het project uit te voeren. Doorgaans is een telefoonnummer en e-mailadres voldoende.

 

7. Professionele lay-out

Een mooie offerte met visuele elementen doet wonderen. Maar je komt natuurlijk ook niet onder tekst uit. Zorg daarom voor een professionele lay-out die rustig oogt, door af te wisselen tussen afbeeldingen en tekst. Andere goede voorbeelden zijn het gebruik van logo's, consistente kleuren en lettertypen, grafieken & diagrammen om belangrijke statistieken uit te lichten, ...

 

Wil je een concreet voorbeeld van hoe een goede offerte er uitziet? Download dan ons offerte template!  

Eerder bekeken pagina's