Inbraakalarm in huis laten plaatsen

1057

Om je woning te beveiligen kan je kiezen voor een inbraakalarm. Je kan ervoor kiezen om dit alarm te koppelen aan een meldkamer, zodat je niet zelf oog in oog hoeft te staan met een inbreker. Maar wat is nou precies een inbraakalarm?

Wat is een inbraakalarm?

Een inbraakalarm is een elektronisch systeem dat een alarm afgeeft bij gevaarlijke situaties. Als een inbraakalarm detecteert dat iemand je woning binnenkomt, gaat er een sirene af of verschijnen er lichtflitsen.

Dit elektronisch systeem met meerdere mogelijkheden valt onder een (gekoppeld) alarmsysteem. Een inbraakalarm is dan ook maar een klein onderdeel van het alarmsysteem, maar vormt wel de basis. Met een inbraakalarm kan je  de kans op inbraak verkleinen

Als inbrekers een inbraakalarm vanaf buiten zien door bijvoorbeeld een sticker op je deur, gaan ze liever naar een naastgelegen pand dat niet beveiligd is. Komt de inbreker toch binnen, dan schrikt hij van het alarm en verdwijnt hij of zij zonder buit.

Hoe werkt een inbraakalarm?

Een inbraakalarm werkt met sensoren. Wanneer deze worden geactiveerd zal er een seintje worden afgegeven dat er iets mis is. 

Welke sensoren zijn aangesloten en de manier waarop het inbraakalarm alarm slaat hangt af van de verschillende aangesloten componenten. Meer over de werking van een alarmsysteem in zijn geheel lees je op de pagina over de ‘werking van alarmsystemen”.

Het doel van een alarmsysteem

Een woning beveiligen met een inbraakalarm zorgt voor een hoger veiligheidsgevoel. Zeker als je bedenkt dat er ruim zeven keer per uur een inbraak plaatsvindt, is een alarmsysteem voor je woning geen overbodige luxe. Hiermee schrik je inbrekers af en zorg je voor een beveiliging die 24 uur per dag werkzaam is. 

Investeren in een alarmsysteem is de beste beveiliging tegen de inbrekers. Om hierbij de pakkans te vergroten, wordt er aangeraden om een inbraakalarm (alarmsysteem) te combineren met een beveiligingscamera.

Inbraakalarm

Inbraakalarm thuis

Elke 10 minuten vindt er in België een inbraak plaats. Een inbreker kan binnen 30 seconden binnen zijn. Daarom nemen steeds meer mensen een inbraakalarm om hun woning goed te beveiligen. Tegenwoordig kan je met je smartphone op elk moment zien wat er thuis gebeurt, of krijg je een melding als er een potentiële inbreker op jouw terrein rondloopt. 

Een alarmsysteem werkt niet alleen als een inbraak daadwerkelijk plaatsvindt, maar ook preventief. Als een component zoals een camera van het alarmsysteem voor inbrekers zichtbaar is zal dit ze meestal afschrikken.

Vind dé beste alarmspecialist en ontvang gratis offertes.

Soorten inbraakalarmen

Er zijn drie verschillende soorten inbraakalarmen. De verschillende soorten inbraakalarmen hebben allemaal hun eigen manier van werken en voordelen. Om jou te helpen bij de te maken keuze tussen de verschillende soorten alarmsysteem, hebben we hieronder per soort inbraakalarm de details benoemd.

Draadloze inbraakalarmen

90% van alle inbraakalarmen zijn tegenwoordig draadloos omdat draadloze alarmsystemen het makkelijkst te installeren zijn. Doordat dit systeem geen bekabeling heeft is het, als u gaat verhuizen, makkelijk mee te nemen naar uw nieuwe woning. 

Een draadloos alarmsysteem werkt op batterijen die na een bepaalde tijd vervangen moeten worden, als je dit niet doet heb je niks aan je systeem. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van een draadloos inbraakalarm benoemd:

  • Relatief het goedkoopste systeem.
  • Makkelijk om achteraf extra componenten toe te voegen.
  • Geen bekabeling nodig.
  • Makkelijk te verplaatsen en verhuizen.
  • Meest gekozen soort inbraakalarm.

Bekabelde inbraakalarmen

Bij een bekabeld inbraakalarm gaat de communicatie tussen het systeem en de componenten via vaste bekabeling. Dit maakt het systeem minder vatbaar voor eventuele verstoringen. Ook scoort een bedraad alarmsysteem op het gebied van onderhoudsvriendelijkheid een stuk hoger. Zo hoef je nooit batterijen te vervangen en zal er over het algemeen niet veel mis kunnen gaan met dit soort inbraakalarmen. Als je een bekabeld alarmsysteem wilt laten installeren kun je dit het beste laten doen tijdens de renovatie of bouw van je woning. Er moeten namelijk gaten geboord worden waar de bekabeling doorheen kan lopen. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van een bekabeld inbraakalarm benoemd:

  • Voordelige componenten.
  • Geen batterijen benodigd.
  • Multifunctioneel, geschikt voor alle risicoklassen.
  • Uitermate betrouwbaar systeem.
  • Relatief weinig onderhoud.

Hybride inbraakalarmen

Een hybride alarmsysteem is een combinatie tussen sommige draadloze componenten en een aantal componenten die bedraad zijn. Vaak zegt men dan ook dat een hybride alarmsysteem het beste van allebei de andere systemen samenvoegt. Zo kan je op de plekken die al voorzien zijn van bedrading gebruik maken van componenten die bekabeld zijn en op plekken waar dit niet van toepassing is draadloze componenten installeren. 

Naast dit is een hybride inbraakalarm heel gebruiksvriendelijk. Als je jouw inbraakalarm wil uitbreiden, kan dit heel gemakkelijk met draadloze componenten. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van een hybride alarmsysteem benoemd:

  • Kan makkelijk worden uitgebreid.
  • Een combinatie van de beste eigenschappen van beide andere alarmsystemen.
  • Uitermate betrouwbaar.
  • Hoge gebruiksvriendelijkheid.
Vind dé beste alarmspecialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's