Hoe beter recyclen als vakbedrijf?

5 min. 8 november 2024

In de lage landen zijn we kampioen in recycleren en ook de (ver)bouwsector speelt daarin een grote rol. Door minder grondstoffen te gebruiken, weinig afval te produceren en bouwmaterialen te hergebruiken, kan je ook als vakbedrijf je steentje bijdragen. Maar hoe zorg jij voor een efficiëntere recyclage en doordachter gebruik van jouw materialen en producten? 

 

5 tips voor een efficiëntere recyclage

Het gebruik van gerecycled bouwmateriaal biedt tal van voordelen voor zowel het milieu als voor jouw business. Maar kan je vanaf morgen beginnen met een beter hergebruik? En hoe kan je je onderscheiden van andere professionals? Hier zijn 5 groene tips: 

  1. Materialen hergebruiken: een eerste belangrijke stap is je huidige situatie proberen te verbeteren. Gebruik je al materialen en grondstoffen opnieuw of heb je een grote afvalberg? Misschien kan je oudere materialen voor een ander project hergebruiken of je kan ze opknappen en een nieuw leven geven. Door tweedehands bouwmateriaal te gebruiken, doe je ook een goede zaak voor het milieu.
  2. Recyclage mogelijkheden: vraag je aan je klanten om oude toestellen of materialen mee te geven? Zo kan je als elektricien bijvoorbeeld de oude groepenkast van je klant meenemen en op de juiste manier recycleren. Je kan bijvoorbeeld onderdelen opnieuw gebruiken of het afval op de juiste manier laten verwerken.
  3. Beter afvalbeheer: een goed afvalbeheer begint al bij de aankoopfase van je materialen. Probeer om altijd de juiste hoeveelheid materialen mee te nemen voor een project. Heb je veel bouwafval waar je niets meer mee kan? Kies ervoor om alle materialen goed te scheiden en naar de juiste inzamelpunten of recyclageparken te brengen.
  4. Onderhoud: een even belangrijk aandachtspunt is het onderhoud van je materialen, producten en toestellen. Met een regelmatig onderhoud blijven materialen langer goed en optimaliseer je de levensduur. Zo kan je voor je klant een aanspreekpunt zijn en bv. ook onderhoudscontracten aanbieden. Denk er ook altijd bewust over na om duurzame materialen en apparaten meer te promoten.
  5. Innovatieve oplossingen: circulaire bouwmaterialen zijn de toekomst voor een duurzame wereld. Denk aan nieuw ontworpen materialen die je makkelijk kan recyclen of producten die biologisch afbreekbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn bouwpanelen gemaakt van gerecycled plastic of biobased isolatiematerialen.

 

Waarom recycleren in de bouwsector zo belangrijk is

De bouwsector is een grootverbruiker van grondstoffen en heeft een grote impact op het milieu. Wanneer je materialen niet meer kan gebruiken, is het dus een goed idee om ze te laten recycleren. Door oude materialen opnieuw te gebruiken, besparen bouwbedrijven grondstoffen en verkleinen ze hun ecologische voetafdruk. Het hergebruik van bv. hout, beton en isolatie is een eerste stap naar circulair bouwen, met tal van voordelen:

  • Ecologische voordelen: door een slimmer gebruik van nieuwe en oude grondstoffen verbruik je als vakbedrijf minder energie en stoot je minder CO2 uit.
  • Besparing en efficiëntie: met een efficiënter gebruik van materialen bespaar je kosten en voer je je projecten op een efficiëntere manier uit.
  • Lokale economie: het hergebruik van materialen creëert lokale jobs en stimuleert een duurzame economische kringloop. Bedrijven halen zo hun grondstoffen uit de buurt en boosten de lokale recyclage.
  • Sterkere reputatie en concurrentievoordeel: ga jij al duurzaam te werk of wil je stappen zetten in die richting? Gebruik dat als een troef in je communicatie naar klanten toe en binnen je marketingactiviteiten. Dat levert je ongetwijfeld nieuwe kansen en extra klanten op.
  • Circulair verbouwen: materialen recyclen is slechts een eerste stap naar duurzaam bouwen en renoveren. In een circulaire economie streven we naar een maximaal waardebehoud van onze grondstoffen. Het loont zeker om als bedrijf een stap in de goede richting te zetten naar circulair (ver)bouwen!

 

Waarom kiezen voor Solvari?

Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op vlak van isolatie, warmtepompen, ramen en deuren, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:

Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt

100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt

Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector

Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje

Performante tools om jouw leads gericht op te volgen

Meld je gratis aan 

 

Eerder bekeken pagina's