Wat is circulair (ver)bouwen en hoe begin ik eraan?
5 min. 20 september 2024
Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda in tal van sectoren. Ook circulair bouwen en renoveren is duidelijk aan een opmars bezig. Maar wat houdt dit concept in en hoe spring je als vakbedrijf op de kar?
Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen of renoveren. Het concept ‘Circulair’ houdt in dat je bij de bouw/renovatie van woningen, bedrijfspanden, … ecologische en recycleerbare materialen gebruikt. Zo hebben deze gebouwen een lage milieu-impact tijdens hun volledige levensduur.
Hoe kan ik zelf circulair bouwen?
Om zelf circulair te bouwen of te renoveren, zijn er een aantal stappen die je kan volgen. Zo is jouw vakbedrijf straks helemaal duurzaam bezig. Er zijn een aantal punten om over na te denken:
- Duurzame reputatie: wat wil je bereiken als bedrijf? Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda. Veel consumenten contacteren vakspecialisten die een steentje bijdragen aan de verduurzaming van de wereld. Als je inzet op circulair (ver)bouwen, kan je hier dus zeker klanten mee aantrekken!
- Vraag oplossingen: leveranciers denken mogelijk graag met je mee. Vertel ze wat je wil bereiken en bespreek de mogelijkheden. Wie weet, komen jullie samen tot iets heel moois.
- Inspireer anderen: er zijn altijd meer mensen en bedrijven die hetzelfde willen doen als jij. Alleen durven ze dat misschien nog niet. Breng mensen bij elkaar door bijvoorbeeld een bijeenkomst te organiseren of online contact te leggen rond circulair (ver)bouwen.
- Omarm innovaties: de nieuwe ontwikkelingen rond ecologisch bouwen en renoveren zijn er niet voor niks. Probeer het uit en wie weet wat het je gaat opleveren. De wereld is continu in beweging om duurzamer te worden.
- Blijf doorleren: je bent nooit te oud om te leren. Het is een groot cliché, maar in dit geval wel helemaal waar. Blijf je inlezen en laat je informeren over circulair (ver)bouwen. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen die jouw vakbedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen.
Wat kost circulair (ver)bouwen?
Circulair bouwen en renoveren klinkt als een dure methode en het zal je in het begin ook zeker wat geld kosten. De materialen zijn vaak iets duurder dan in de reguliere bouw. Maar op de lange termijn verdien je deze investering zeker terug. Bovendien hebben circulaire bouwprojecten een veel langere levensduur. En je draagt ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.
Is circulair bouwen en renoveren de toekomst?
Circulair bouwen is nog in volle ontwikkeling, maar deze trend is duidelijk in opmars. Om te zorgen dat we straks leven in een circulaire economie, zullen steeds meer bedrijven deze methode gaan hanteren. Uiteindelijk moet er iemand de eerste zijn om hier volop mee aan de slag te gaan. Het loont zeker om er nu al in te stappen en mee te denken over een duurzame toekomst in de bouw- en renovatiesector.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, ramen en deuren, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen