Komt er binnenkort een kleine ‘thuiswindmolen’ op de markt?
5 min. 27 september 2024
Door de schommelende energieprijzen investeren meer en meer huishoudens in duurzame energie om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Laten ze naast zonnepanelen, thuisbatterijen, … straks ook kleine windmolens plaatsen in hun tuin? Dat zou zomaar eens kunnen!
De Nederlandse start-up Cell Technologies is alvast bezig met het ontwerpen van een windturbine die ongeveer 1,40 m hoog is. Deze ‘thuiswindmolen’ heet The Blade en volgens Cell Technologies haalt die makkelijk het rendement van minstens 3 zonnepanelen!
Veelbelovende testresultaten
Er zijn al wat testen uitgevoerd op het prototype van The Blade en die stelden niet teleur. Bij een windkracht van 2,4 Beaufort zou de thuiswindmolen 802 Watt opleveren. Dit betekent dat zo’n windmolen je ongeveer 10 tot 20 kWh per dag kan opleveren. Dit komt neer op ongeveer 3.600 tot 7.200 kWh per jaar. Die opbrengst aan groene stroom kan je vergelijken met die van een gemiddelde zonnepanelen-installatie. Natuurlijk moeten we die resultaten met een korrel zout nemen. Het waait namelijk niet elke dag even hard.
Waarom is een kleine windturbine zo interessant?
Een hoge windmolen zetten kan je als particulier niet zonder vergunning. Het is ook geen onbekend fenomeen dat buurten massaal protesteren tegen windmolens in de buurt. Of particulieren een vergunning krijgen, hangt af van factoren zoals de hoeveelheid slagschaduw, de hoeveelheid geluidsoverlast en het eventuele gevaar voor mensen en dieren in de buurt.
Bij een verticale windmolen die maar 1,40m hoog is, gelden deze nadelen veel minder. The Blade heeft geen wieken en ziet eruit als een soort roterende verticale cilinder. Het is een stil model dat door de beperkte hoogte amper schaduw en overlast creëert. Deze eigenschappen zouden het veel makkelijker maken voor particulieren om een vergunning te krijgen.
Is particuliere windenergie de toekomst?
En welke kansen bieden particuliere windmolens jou als vakbedrijf? Op korte termijn is het nog even afwachten. Deze particuliere windmolen is nog niet NEN gecertificeerd en kan dus nog niet op de Nederlandse markt komen. Er is ook nog geen sprake van om The Blade op de Belgische markt te brengen, maar dit zou in de toekomst wel kunnen. Al zijn er enkele vragen rond de gemiddelde windsnelheid in België versus Nederland. Door de korte kustlijn in België zou zo’n windmolen iets minder rendabel zijn omdat windsnelheden afnemen als je meer richting het binnenland gaat.
Het is alleszins een erg interessante innovatie om in de toekomst naar uit te kijken. Een kleine en onopvallende windmolen kan een nieuw alternatief zijn voor zonnepanelen om particuliere woningen zelfvoorzienender en groener te maken. Voor installateurs van groene energie-technologieën is het sowieso een evolutie om nauw in de gaten te houden!
*Solvari wordt niet gesponsord door Cell Technologies. Dit artikel dient enkel ter illustratie van de recente ontwikkelingen in windenergie voor particulieren.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen of andere gebieden? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen