Hoe maak je duurzame en ethische leverancierskeuzes?
5 min. 3 april 2025
Waarom duurzame en ethische keuzes maken in de bouwsector?
Duurzaam en ethisch bouwen biedt duidelijke voordelen. Je verlaagt de CO₂-uitstoot en vermindert afval door milieuvriendelijke en eerlijke materialen te gebruiken. Dit versterkt je reputatie en toont aan dat je verantwoordelijkheid neemt voor zowel het milieu als de maatschappij. Duurzame materialen gaan langer mee en vergen minder onderhoud, waardoor je op lange termijn kosten bespaart. De overheid biedt subsidies en belastingvoordelen voor milieuvriendelijke projecten. Door nu te investeren in duurzaamheid en ethiek blijf je competitief en bouw je aan een toekomstbestendig bedrijf.
Wat maakt een leverancier duurzaam en ethisch?
Een duurzame leverancier werkt op een manier die goed is voor zowel het milieu als de samenleving. Dit betekent:
- Gebruik van milieuvriendelijke materialen: de leverancier kiest voor circulaire of biobased materialen, zoals gerecycled beton of FSC-gecertificeerd hout. Dit verlaagt de milieu-impact van bouwprojecten en helpt grondstoffen te behouden.
- Beperken van afval en energieverbruik: productieprocessen zijn geoptimaliseerd om verspilling te minimaliseren en zo min mogelijk energie te verbruiken. Denk aan het hergebruik van restmaterialen en het inzetten van duurzame energiebronnen.
- Respecteren van arbeidsnormen: de leverancier waarborgt eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en verbiedt uitbuiting. Dit geldt voor zowel eigen medewerkers als betrokken toeleveranciers wereldwijd.
- Transparantie in de bedrijfsvoering: duurzame leveranciers delen openlijk informatie over hun productieproces, herkomst van materialen en ecologische voetafdruk. Dit helpt jou als vakspecialist om bewuste en verantwoorde keuzes te maken.
4 tips voor het maken van verantwoorde leverancierskeuzes
Wil je ethisch en duurzaam werken als vakbedrijf? Hier zijn 4 manieren om verantwoorde keuzes te maken:
1. Kies voor circulaire en biobased materialen
Kies een leverancier die circulaire en biobased materialen aanbiedt. Deze materialen zijn herbruikbaar of afkomstig van hernieuwbare grondstoffen. Dit helpt om de ecologische voetafdruk van je projecten te verkleinen. Door samen te werken met leveranciers die deze materialen leveren, draag je actief bij aan de circulaire economie en ondersteun je een duurzamere toekomst.
2. Kies een leverancier met focus op milieuvriendelijke productie
Let op de totale impact van materialen. Hoeveel CO₂ stoot de productie uit? Hoeveel energie kost de verwerking en het transport? Werk samen met een leverancier die duurzame materialen aanbiedt met een minimale milieu-impact over de hele levensduur. Zo bouw je bewuster en toekomstbestendig.
3. Vraag om certificaten en volledige transparantie
Werk samen met leveranciers die hun duurzaamheidsclaims kunnen onderbouwen. Vraag naar certificeringen zoals FSC (duurzaam hout), Cradle to Cradle (circulaire materialen) of het EU Ecolabel (milieuvriendelijke productie). Controleer ook hoe transparant de leverancier is over de herkomst van materialen, productieprocessen en CO₂-uitstoot. Betrouwbare leveranciers delen deze informatie graag en helpen je om bewuste keuzes te maken. Zo weet je zeker dat je investeert in écht duurzame materialen en niet in greenwashing.
4. Ondersteun lokale en sociale ondernemingen
Kies leveranciers die lokaal produceren en sociale impact creëren. Door lokaal in te kopen verminder je transport-emissies en steun je de regionale economie. Daarnaast kan je kiezen voor leveranciers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen bieden. Zo bouw je niet alleen duurzaam, maar draag je ook bij aan een inclusievere samenleving.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op vlak van isolatie, warmtepompen, ramen en deuren, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen