Jongeren in de bouwsector: hoe trek je ze aan en hoe zorg je dat ze blijven?
5 min. 28 mei 2025
Hoe trek je jongeren aan om te werken in de bouwsector? Dat is een vraag waar veel vakbedrijven mee worstelen. We kampen landelijk al geruime tijd met personeelstekorten in allerlei sectoren, waaronder ook in de bouw. Daarnaast heeft de bouw tegenwoordig een vrij stoffig imago en vinden veel mensen een baan in die sector absoluut niet aantrekkelijk. Hoe trek je jongeren dan aan om toch in de bouwsector te werken? In deze blog lees je welke mogelijkheden er zijn en welke stappen je kan nemen om ook jouw bedrijf aantrekkelijk te maken en houden voor jongeren.
Waarom kiezen jongeren niet voor de bouw?
Voor veel jongeren is de bouw geen aantrekkelijke sector om in te werken. Het werk is vaak fysiek zwaar en hierdoor ligt de pensioenleeftijd meestal lager. Dat houdt in dat je minder jaren werkt en dus uiteindelijk minder vermogen opbouwt dan mensen die op latere leeftijd met pensioen gaan. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen.
- Vergrijzing: de komende jaren gaat een groot deel van de huidige werknemers in de bouwsector met pensioen. Hierdoor is er straks sprake van een groot arbeidstekort, terwijl het aantal klussen gelijk blijft of zelfs stijgt. En de werkdruk voor jongeren ook.
- Hoge werkdruk: als gevolg van de vergrijzing wordt de werkdruk alleen maar hoger voor de jonge werknemers die nog niet met pensioen mogen. Hierdoor is er ook meer kans op uitval, ziekte en andere problemen.
Op welke manier trek je jongeren aan?
Er zijn verschillende mogelijkheden om jongeren aan te trekken in de bouw. Zo zijn ze vaak online te vinden, waardoor vacatures online en op sociale media delen zeker de moeite waard is. Daarnaast helpt het om langs te gaan op scholen, om jongeren daar alvast te motiveren voor werk in de bouw. Ook de volgende stappen dragen bij aan het aanwerven van jongeren: deelnemen aan banenmarkten, stages en meeloopdagen aanbieden, open avonden organiseren, ...
Daarnaast is inspelen op digitalisering ook erg belangrijk voor jongeren. Er is al jarenlang een digitale revolutie gaande, die ook plaatsvindt in de bouwsector. Deze digitalisering trekt meer jongeren aan omdat het een interessante toevoeging is. Deze jongeren zijn bovendien nu eenmaal opgegroeid in de digitale wereld, waardoor ze ook nieuwe ontwikkelingen sneller oppakken. Door nu alvast jongeren aan te nemen, anticipeer jij straks sneller op deze digitale ontwikkelingen.
Hoe behoud je jonge werknemers?
Jonge werknemers werven is een hele uitdaging. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook dat een werknemer jarenlang voor je blijft werken. Hierbij zijn een aantal punten van belang.
- Duidelijke communicatie: hedendaagse jongeren gaan problemen meestal niet uit de weg en bespreken het als ze het ergens niet mee eens zijn. Daarnaast hebben ze vaak duidelijke eisen. Als het werk niet is zoals verwacht en als jij daar als vakbedrijf ook niet soepel in bent, is de kans groot dat de werknemer gewoon op zoek gaat naar een andere baan. Er zijn tenslotte banen genoeg in de bouwsector.
- Zorg voor goede kansen: een jonge werknemer staat open voor scholing en ontwikkeling. Het is dan ook belangrijk dat jij als vakbedrijf deze kansen biedt. Zo kan een jong talent zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot leidinggevende. Maar ook is een jongere vaak gewoon op zoek naar een fijne baan met een vast contract. Hierdoor heeft hij zekerheid en kan hij bijvoorbeeld een huis kopen of een gezin starten.
- Fijne werkomstandigheden: ook de werkomstandigheden spelen een belangrijke rol voor jongeren. Natuurlijk ontvangen ze graag een passend salaris en willen ze een vast contract. Maar ook goede gereedschappen en een professionele werkplek zijn van groot belang. Zo voelen ze zich serieus genomen en laten ze zich vaker van hun beste kant zien.
- Laat zien dat je een goede werkgever bent: goed werkgeverschap zorgt voor een fijne werkcultuur waarin een jongere echt onderdeel kan uitmaken van een team. Door interesse te tonen in je werknemers, te investeren in hun ontwikkeling, een goede werksfeer te creëren en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, behoud je jonge werknemers een stuk eenvoudiger.
Conclusie: personeelstekort is en blijft een groot probleem in de bouwsector. Maar door goed werkgeverschap, open communicatie en doorgroeimogelijkheden zorg jij ervoor dat jonge werknemers voor jou komen werken en je jarenlang trouw blijven. Werknemers aantrekken en behouden is nu eenmaal de sleutel tot groei van ieder bedrijf!
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, ramen en deuren, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen