Plaatsing en werking van zonnepanelen

1046

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Hierdoor kun je gebruik maken van duurzame en zelf opgewekte energie. Maar hoe werken zonnepanelen nou precies?

Werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen oogt wellicht simpel: het zijn natuurlijk letterlijk panelen die (zon)licht opvangen. Toch ligt de werking iets gecompliceerder.

Zonnepanelen hebben zonnecellen die in de meeste gevallen gemaakt zijn van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen waar elektriciteit doorheen stroomt wanneer er zonlicht op de panelen valt. Hierdoor vindt er een fotovoltaïsche reactie plaats.

De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten en creëren zo een elektrisch circuit. De stroom loopt in dit circuit altijd dezelfde kant op, namelijk van plus naar min.

De omvormer

Een omvormer is essentieel bij het opwekken van zonnestroom. De geproduceerde elektriciteit gaat namelijk naar een omvormer die is aangesloten op een stopcontact. De omvormer zorgt ervoor dat de spanning die is opgedaan door de zonnecellen - de gelijkstroom (dc) - wordt omgezet in wisselstroom (ac). Wisselstroom is stroom die geschikt is voor huishoudelijke apparaten.

Werking zonnepanelen

Een omvormer gaat ongeveer 8 tot 12 jaar mee en wordt vaak zo dicht mogelijk bij de meterkast geplaatst.

Soorten omvormers

Er zijn twee soorten omvormers: de netgekoppelde en de stand-alone. Als je een meterkast hebt, betekent dit dat je een vaste aansluiting hebt. Hier hoort een netgekoppelde omvormer bij.

Bij een stand-alone-omvormer is er geen sprake van een vaste aansluiting. Bij deze variant wordt de extra stroom opgeslagen in batterijen of accu's. Het nadeel van dit systeem is dat er maximaal vijf zonnepanelen op aangesloten kunnen worden.

De werking van een omvormer

De werking van een omvormer kan in vijf simpele stappen worden samengevat.

1

De verbinding van zonnepanelen naar de omvormer werkt middels een kabel.

2

De gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, gaat met een kabel naar de omvormer.

3

De omvormer zet deze energie om in wisselstroom.

4

De wisselstroom gaat met een kabel naar de meterkast.

5

Vanuit de meterkast wordt de opgewekte stroom verspreid door de woning.



Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Het soort dak

Zonnepanelen kunnen zowel op een hellend als plat dak geïnstalleerd worden. Zonnepanelen plaatsen kan al op een hellend dak van ruim 5 m2. Een gemiddelde zonnepaneel is namelijk 99 centimeter breed en 165 cm lang. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak vergt een grotere dakoppervlakte.

Zonnepanelen installeren plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak begint bij de montage van de panelen op steunen. Vervolgens worden de panelen en steunen in een geheel op het dak geplaatst.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met de juiste hellingshoek en belasting van de wind. Daarom wordt er een ballast voorzien van 80 tot 100 kilogram per m2 zonnepanelen.

Houd er rekening mee dat dit een extra belasting is voor je dak: het is dus goed om van tevoren te kijken met een expert of je dak dit aankan.

Zonnepanelen installeren hellend dak

Het installeren van zonnepanelen op een hellend dak begint bij de montage van de panelen op de dakbedekking. Dit kan met een geschroefde montage of kliksysteem.

Bij de geschroefde techniek worden er dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie geschroefd. Vervolgens wordt de rails bevestigd. Een geschroefde montage is duurder dan een kliksysteem, omdat de installatie meer tijd in beslag neemt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen met een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd. Het nadeel is dat er spanning op de dakpannen en panlatten komt te staan: niet elk dak is hierop gebouwd. Het is belangrijk dat het kliksysteem op de juiste manier wordt gemonteerd door een ervaren specialist.

Let op: De windrichting is van belang voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat je hierover goed informeren door een specialist.

Zonnepanelen en schaduw

Het is logisch dat zonnepanelen het meest opleveren als er geen schaduw op de panelen valt. Houd rekening met bomen en andere objecten die het zonlicht kunnen tegenhouden.

Mocht een klein deel van een zonnepaneel in de schaduw liggen, zorgt een bypass systeem ervoor dat een slecht presterend paneel buiten spel wordt gezet.

Om tegenslagen te voorkomen, laat je de installatie van zonnepanelen uitvoeren door een specialist.

Tip: Zorg er met regelmaat voor dat je zonnepanelen goed blijft reinigen om optimaal te profiteren van de werking.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's