1046

Investering en terugverdientijd van zonnepanelen

Als je informatie opzoekt over zonnepanelen kom je het begrip ‘terugverdientijd van zonnepanelen’ vaak tegen. Maar waar staat dit nou precies voor, wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen en hoe heb jij hier mee te maken? Daarnaast gaan we dieper in op de mogelijkheden om te investeren in zonnepanelen.

Wat houdt ‘terugverdientijd van zonnepanelen’ in?

Met terugverdientijd wordt de tijd bedoeld voordat je jouw investering in zonnepanelen hebt bespaart. Zonnepanelen aanschaffen is een duurzame investering en brengt kosten met zich mee. Echter bespaar je met zonnepanelen per jaar op je energierekening, waardoor je geld overhoudt aan het eind van het jaar. Doordat je elk jaar bespaart zal je in een aantal jaar de kosten van de aanschaf van je zonnepanelen terug hebben verdiend.

Terugverdientijd van zonnepanelen indicatie

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt bepaald door wat je jaarlijks bespaart op jouw energiefactuur en het vermogen en de levensduur van je zonnepanelen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 7 en 10 jaar. 

Een gezin bespaart namelijk met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de 700€ en 900€ per jaar. Hierbij is het bijbehorend gemiddelde prosumententarief er al vanaf gehaald. Nadat je de investering hebt terugverdiend kan je per jaar volop gaan besparen!

sparen

Factoren op terugverdientijd van zonnepanelen

Er zijn enkele factoren die invloed kunnen hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen. Zo speelt het aantal en de ligging van de zonnepanelen die je hebt aangeschaft, de verschillende soorten zonnepanelen maar ook de mate waarin je jouw zonnepanelen reinigt of laat reinigen een rol. 

Door je zonnepanelen te laten installeren door specialisten op het gebied van zonnepanelen haal je het meest rendement uit je zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen op jouw dak zal afnemen.

Investeren in zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is en blijft een duurzame investering. Investeren in zonnepanelen brengt natuurlijk verschillende kosten met zich mee. Om deze kosten te financieren zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Wij lichten de drie meest genoemde mogelijkheden toe, namelijk investeren met spaargeld, aan de hand van een lening of een leaseplan.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Investeren in zonnepanelen met spaargeld

Zonnepanelen aanschaffen is vergeleken met de rente op een spaarrekening flink aantrekkelijker voor de consument. Dit omdat het financiële rendement op zonnepanelen veel hoger ligt dan op een spaarrekening. Zo krijg je op je spaarrekening tegenwoordig een laag rentepercentage , terwijl het procentuele rendement met zonnepanelen veel hoger uitvalt. Als je het spaargeld hebt is het dus slimmer om hiermee panelen op het dak te laten leggen dan het te laten staan op je spaarrekening.

Investeren in zonnepanelen met een lening

Wil jij wel graag investeren in zonnepanelen en een beter milieu door middel van het plaatsen van zonnepanelen, maar heb je er simpelweg het geld niet voor of wil je je spaarrekening hier niet voor gebruiken? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om hiervoor een lening aan te vragen. 

Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat je maandelijkse uitgaven zijn en je een lage intrestvoet hebt. Daarnaast kan je genieten van fiscale voordelen. Zo bespaar je effectief op je energiefactuur. Hierdoor geef je veel minder geld uit en is soms zelfs de aflossing van de lening lager dan de maandelijkse tussenfactuur van jouw energieleverancier.

Tip: wist je dat de Vlaamse overheid een lening (voor 1% rente) aanbiedt voor de aanschaf van zonnepanelen? Er zitten wel enkele voorwaarden aan de energielening. Meer hierover lees je op de website van de Vlaamse Regering.

Investeren in zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen via een leaseplan

Toch niet vastzitten aan een lening of je spaargeld aanbreken? Dan blijft de laatste optie over, namelijk zonnepanelen leasen. Houdt hier wel altijd rekening met de looptijd van het leaseplan. Vaak zit je hier namelijk zo een 10 jaar aan vast. Het is vrij simpel: zonnepanelen aanschaffen via een leaseplan en de huur die je betaald verdien je terug met de stroom die je opwekt. 

Daarnaast zorgt het leasebedrijf dat de zonnepanelen goed verzekerd zijn tegen diefstal, schade, en meer uitgebreide garanties en services. Zo kun je de panelen gemakkelijk meeverhuizen overnemen of overdragen aan de nieuwe bewoners. Kijk dus wel altijd naar de voorwaarden die je opstelt met dit contract. Echter is het wel een hele gunstige oplossing om te investeren in zonnepanelen zonder in één keer een investering te doen. 

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina