Als je naar buiten kijkt, zie je steeds meer soorten zonnepanelen op de daken liggen. Echter, deze zonnepanelen zien er niet overal hetzelfde uit. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen waarin je kan investeren. Welke soorten zonnepanelen je moet nemen hangt af van je eigen wensen en behoeften. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen drie soorten zonnepanelen.
Welke van de soorten zonnepanelen je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak (en daktype). Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kwaliteit van de panelen, de prijs van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen.
Monokristallijn
Zonnepanelen van monokristallijn, beter bekend als zwarte panelen, krijgen tot op de dag van vandaag door veel Vlamingen de voorkeur. Monokristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 280 tot 360 wp, met een zwarte afwerking. Van de verschillende soorten zonnepanelen heeft dit type het meeste vermogen.
De zonnecellen van een monokristallijnpaneel bestaan uit één kristal. Daarmee zijn ze de beste keus als je maximaal rendement uit je investering wilt halen. Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen, zo’n 10%.
De aanschafprijs van monokristallijn panelen is het hoogst, maar als je, naast het streven naar maximaal rendement, een beperkte ruimte op het dak hebt, dan is het aan te raden om deze variant te overwegen.
Polykristallijn
In tegenstelling tot monokristallijn bestaan de zonnecellen van polykristallijn zonnepanelen uit meerdere kristallen. Polykristallijn zonnepanelen worden uit dezelfde grond gemaakt als monokristallijn zonnepanelen. Het uiteindelijke verschil zit hem in het stollingsproces. Waar kristallijne cellen bij poly gewoonweg stollen, worden deze kristallijne cellen bij monokristallijn zonnepanelen rechtgetrokken in dezelfde richting, waardoor alle cellen dezelfde richting op liggen.
Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 310 wp, met een blauw tot donkerblauwe afwerking. Als je genoeg dakruimte hebt, kan je snel een redelijk hoog rendement behalen, doordat de panelen over het algemeen gunstig geprijsd zijn.
Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.
Amorf (dunne film)
Amorfe zonnecellen bevatten geen kristallen, waardoor de platen buigbaar zijn. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Amorf zonnepanelen hebben een vermogen van 120 wp tot 150 wp, en hebben een donkergrijze tot zwarte afwerking.
Van de verschillende zonnepanelen renderen amorf zonnepanelen het minst, maar als je dakruimte in overvloed hebt, dan kunt je het rendement verhogen tot de opbrengst van polykristallijn. Dit kan, afhankelijk van jouw omstandigheden en energiebehoefte, een aantrekkelijke optie zijn, omdat amorfe zonnepanelen het goedkoopste soort zonnepaneel zijn. Daarnaast werken amorf zonnepanelen beter bij hoge temperaturen dan mono- en polykristallijn zonnepanelen.
Kleur van jouw zonnepaneel
Je hebt de keuze tussen drie kleuren voor jouw zonnepanelen. Dit zijn de kleuren blauw, donkergrijs en zwart. De kleur is afhankelijk van de eigenschappen van de antireflectielaag op de zonnecellen van het zonnepaneel. Zonnepanelen in andere kleuren, zoals rood of groen, zijn ook mogelijk. Net zoals (deels) transparante zonnepanelen.
Echter hebben deze kleuren vooralsnog een groot nadeel: het gaan ten koste van de opbrengst. Zodra de efficiëntie omhoog gaat van zonnepanelen, zal het mogelijk en niet onverstandig zijn, om zonnepanelen in andere kleuren aan te schaffen.
Kosten soorten zonnepanelen
Voor de verschillende soorten zonnepanelen gelden verschillende prijzen. De kosten voor monokristallijn zonnepanelen liggen het hoogst, terwijl de kosten voor amorf zonnepanelen het laagst uitvallen.
Aangezien de verschillende soorten zonnepanelen op zich de helft van de totale kostprijs bedraagt, is het belangrijk om je te verdiepen waar jij geld voor betaald. Meer hierover lees je op onze pagina over de kosten van zonnepanelen.