1046

Reinigen en registreren van zonnepanelen

Zonnepanelen reinigen is sterk aan te raden voor het behalen van een hoog rendement. Als je wil dat je zonnepanelen zo veel mogelijk op blijven leveren, is zonnepanelen schoonmaken de oplossing. Als je hier zelf geen zin in hebt kan je het natuurlijk altijd laten doen door een specialist! Als je ervoor kiest om je zonnepanelen niet te reinigen, zal dit invloed hebben op de werking van je zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen reinigen, zonnepanelen kuisen of zonnepanelen schoonmaken; hoe je het ook wilt noemen, het is van groot belang. Je kan niet voorkomen dat zonnepanelen vies worden, maar gelukkig kan je ze wel schoon laten houden. Zonnepanelen zijn vatbaar voor invloeden zoals takken, bladeren, mos, vogelpoep etcetera. 

Natuurlijk is het zo dat regen kleine vuiltjes wegwast, maar grondige reiniging is toch zeker één keer per twee jaar nodig. Het vuil vormt een doffe laag op de panelen, waardoor je zonnepanelen minder zonlicht verwerken en minder zullen opleveren.

Meerwaarde van zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen (in ieder geval elke twee jaar) zorgt voor een maximale opbrengst. Als zonnepanelen niet goed gereinigd worden, zal dit effect hebben op jouw terugverdientijd. Daarnaast kunnen vieze plekken op je zonnepanelen invloed hebben op de hoeveelheid zonne-energie die de zonnepanelen kunnen opvangen. Tot slot zien je zonnepanelen er verzorgd uit, wat een verzorgde uitstraling van je woning uitstraalt. 

zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen door een specialist

Zonnepanelen reinigen kan je zelf, als je dak goed bereikbaar is en je het aandurft. Toch raden we je aan je zonnepanelen door een specialist te laten reinigen, omdat de specialist precies weet welke middelen gebruikt moeten worden. 

Zonnepanelen schoonmaken door een specialist zorgt ervoor dat je zeker weet dat panelen niet beschadigt worden (en daarmee opbrengst verliest), dat ze goed gereinigd worden en dat je geen risico loopt van het dak te vallen. 

Wanneer je een van de verschillende soorten zonnepanelen aanschaft, ben je echter eerst verplicht om je installatie te registreren bij je netbeheerder. Maar hoe gaat zonnepanelen registreren in zijn werking en waarom moet je een zonnepaneel installatie eigenlijk registreren?

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Waarom zonnepanelen registreren?

Wanneer zonnepanelen zijn verbonden met het net, ook al is het niet permanent, moet je jouw zonnepanelen registreren bij je netwerkbeheerder. Zonnepanelen registreren zorgt voor een stabiel elektriciteitsnetwerk in de toekomst. Het registreren van zonnepanelen geeft netbeheerders namelijk een duidelijk beeld over hoeveel en op welke plaatsen er zonnepanelen zijn aangesloten op het net. 

Met deze informatie kunnen netbeheerders en veilig en betrouwbaar net garanderen. Deze gegevens worden bijgehouden in het Productie Installatie Register (PIR). Met de gegevens in het register kan de netbeheer bijhouden waar eventuele uitbreidingen of onderhoud noodzakelijk is. Zonnepanelen registreren is om deze reden belangrijk.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen registreren?

Zonnepanelen registreren is relatief eenvoudig. Op de website van je eigen netbeheerder lees je exact hoe je jouw installatie moet inschrijven. Het duurt maximaal twee maanden om jouw dossier te verwerken. 

Je ontvangt een brief of een e-mail als jouw aanmelding in orde is. Zonnepanelen registreren kan echter niet zomaar. Voor het registreren van zonnepanelen heb je namelijk over het algemeen de volgende documenten nodig:

-een document waarin je PVZ nummer wordt vermeld. Dit kan je opvragen bij de VREG.

-een document met een elektrisch eendraadsschema van je installatie, wat wordt opgesteld bij de installatie van je zonnepanelen.

-een document met de specificaties van je omvormer.

-een AREI-keuringsverslag. Dit document wordt opgesteld tijdens de keuring van je zonnepanelen, welke zit inbegrepen bij de kosten die je betaald voor de werkuren van de montage.

zonnepanelen registreren

Wat gebeurt er als ik mijn zonnepanelen niet registreer?

Door het niet registreren van zonnepanelen, loop je mogelijk tegen een boete aan. De boetes variëren van 150 euro tot wel 20.000 euro. Hierbij moet gezegd worden dat de hoge boetes gelden voor grote spelers op de markt, en niet voor een gemiddeld huishouden met zonnepanelen. 

Echter kan je boete hoger oplopen dan gewenst en kan je in sommige gevallen afgesloten worden van het net. Aangezien je dit wilt vermijden, raden wij het aan om altijd je zonnepanelen te laten registreren.

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina