Vraag direct offertes aan
Vraag direct offertes aan
  • Vul het korte formulier in
  • De vakman belt voor een vrijblijvende (online) afspraak
  • Kies de beste vakman
  • Geniet van je vernieuwde woning
Offertes aanvragen
1046

Prosumententarief bij bezit zonnepanelen

Als je je eigen energie opwekt met een productie-installatie ben je een prosument. Als prosument dien je een prosumententarief te betalen. Dit is een aanvullend capaciteitstarief dat eigenaren van zonnepanelen moeten betalen sinds 1 juli 2015. Maar wat is het prosumententarief precies, waarom moet je prosumententarief als zonnepaneeleigenaar eigenlijk betalen en in welke gevallen hoef je geen tarief voor prosumenten te betalen? 

Over het prosumententarief

Het prosumententarief is een aanvullend capaciteitstarief. Dit betaalt iedereen met een geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA. Je geïnstalleerde vermogen staat gelijk aan wat je omvormer aan kan. Het aanvullend capaciteitstarief wordt op jaarbasis berekend afhankelijk van het maximaal vermogen en kan verschillen per netbeheerder. Maar waarom betaal je prosumententarief aan jouw netbeheerder voor je eigen opgewekte energie?

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Waarom betaal je het prosumententarief?

Alle netgebruikers op de wereld betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De hoogte van deze bedragen zijn afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die er is afgenomen. Als prosument wek je een deel van je energie zelf op, waarbij je beschikt over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. 

Deze elektriciteitsmeter brengt de geïnjecteerde stroom in mindering met de afgenomen stroom. Dit betekent dat je geen netvergoeding betaalt op basis van je werkelijke stroomafname. Om deze onrechtvaardigheid weg te werken betaal je het prosumententarief.

Tip: Lees hier meer over de intreding (sinds 1 juli 2019) van de nieuwe generatie meters, oftewel de slimme meter.

Hoe hoog is het prosumententarief?

prosumententarief

De hoogte van het te betalen tarief verschilt per huishouden. Het is een bedrag dat elk jaar wordt aangerekend per kVA geïnstalleerd vermogen van je omvormer. Tevens verschilt het tarief per netbeheerder. De te betalen netvergoeding per KW ligt gemiddeld tussen de 80 en 110 euro per jaar. Om een indicatie te geven van de hoogte van het prosumententarief is hieronder een voorbeeld som beschreven:

Voorbeeld: Om een indicatie te bereken, vermenigvuldig je het tarief van je netbeheerder met het aantal KW van je omvormer(s). Woon je bijvoorbeeld in de omgeving van Kempen, dan is je netbeheerder Iveka. Zij hanteren in 2020 een tarief van 80,79€. Heeft je omvormer een vermogen van bijvoorbeeld 3,0 kW, dan betaal je jaarlijks een totale netvergoeding van 242,37€.

Zijn zonnepanelen ondanks prosumententarief nog steeds rendabel?

Ondanks de invoering van het prosumententarief, is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds erg voordelig. Het blijft een mooie investering; elke kilowattuur die je zelf produceert hoef je immers niet te betalen. Zo bespaart een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de 700€ en 900€ per jaar. Hierbij is het bijbehorend gemiddelde prosumententarief er al vanaf gehaald.

De terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen ligt onder de 10 jaar, ook met het aanvullend capaciteitstarief dat betaald moet worden. Hierna kan je volop gaan besparen en tevens streven naar een duurzame wereld. Lees gerust meer informatie over de investering in zonnepanelen.

Wanneer betaal ik geen prosumententarief?

Als het vermogen van je zonnepanelen-installatie minder dan 10 kW bedraagt, of gelijk is aan 10 kW, moet je het prosumententarief betalen. Echter zal dit niet het geval zijn wanneer je in het bezit bent van de nieuwe generatie meters, oftewel de slimme meter

Met de nieuwe regeling die de Vlaamse regering heeft doorgezet omtrent de slimme meter, zou het prosumententarief ook wegvallen voor consumenten met een slimme meter die voor de nieuwe regeling en een betaling op basis van het verbruik van netstroom kiezen. 

Vind dé specialist voor zonnepanelen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Advies van Ari

Aanbevolen voor je woning

Met deze maatregelen kun je je woning mogelijk nog meer verbeteren

...