Prosumententarief

Als je je eigen energie opwekt met een productie-installatie ben je een prosument. Als prosument dien je een prosumententarief te betalen. Een vergoeding die eigenaren van zonnepanelen moeten betalen sinds 1 juli 2015. Maar is het aanschaffen van zonnepanelen dan wel zo voordelig? En wat is het prosumententarief precies en waarom moet je dit als zonnepaneeleigenaar betalen?

Over het prosumententarief

Het prosumententarief is een aanvullend capaciteitstarief. Dit betaalt iedereen met geïnstalleerd vermogen van maximaal 10 kVA. Je geïnstalleerde vermogen staat gelijk aan wat je omvormer aan kan. Het tarief wordt op jaarbasis berekend afhankelijk van het maximaal vermogen en kan verschillen per netbeheerder. Maar waarom betaal je jouw netbeheerder een tarief voor je eigen opgewekte energie?

Waarom betaal je het prosumententarief?

Alle netgebruikers op de wereld betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De hoogte van deze bedragen zijn afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die er is afgenomen. Als prosument wek je een deel van je energie zelf op, waarbij je beschikt over een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Deze elektriciteitsmeter brengt de geïnjecteerde stroom in mindering met de afgenomen stroom. Dit betekent dat je geen netvergoeding betaalt op basis van je werkelijke stroomafname. Om deze onrechtvaardigheid weg te werken betaal je een prosumententarief.

Tip: Lees hier meer over de intreding van de slimme meter.

prosumententarief

Zijn zonnepanelen ondanks prosumententarief nog steeds rendabel?

Ondanks de invoering van het prosumententarief, is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds erg voordelig. Het blijft een mooie investering; elke kilowattuur die je zelf produceert hoef je immers niet te betalen. Zo bespaart een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de €700 en €900 per jaar. Hierbij is het bijbehorend gemiddelde prosumententarief er al vanaf gehaald.

De terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen ligt onder de 10 jaar. Hierna kan je volop gaan besparen en tevens streven naar een duurzame wereld. Lees gerust meer over de investering in zonnepanelen.

 Offertes ontvangen? Vul hier je gegevens in.

Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat. De bij Solvari aangesloten specialisten bellen je voor het maken van een afspraak. Na de inspectie door de zonnepanelen specialist ontvang je direct een offerte.

  • 1
  • 2
  • 3
+32
+32
Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden

Meer informatie

Deel deze pagina