Kosten Zonnepanelen

De afgelopen jaren is de kostprijs van zonnepanelen enorm gedaald. Dankzij technologische verbeteringen en hogere mate van productie zijn zonnepanelen nu relatief goedkoop. Toch kunnen de prijzen van zonnepanelen erg uiteenlopen.

Kosten indicatie zonnepanelen

prijsindicatie zonnepanelen

Vlamingen schatten de kostprijzen van zonnepanelen in Vlaanderen gemiddeld 35% te hoog in. Het investeren in zonnepanelen is dus minder prijzig dan men over het algemeen denkt. Je kan ervan uitgaan dat een gemiddelde installatie tussen de 4.500€ en 8.000€ kost. De kosten voor zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden om een beter inzicht te krijgen in de te maken kosten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Onderverdeling kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden in vier segmenten. Per segment wordt de bijdrage aan de kosten toegelicht, om te beginnen met het type zonnepaneel.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken. De prijs voor de verschillende type zonnepanelen varieert enorm. Gemiddeld bedragen de kosten voor enkel en alleen de zonnepanelen de helft van de totale kostprijs. Per type zonnepaneel kan de volgende indicatie worden gegeven:Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

vanaf 200 € per paneel

Polykristallijn

vanaf 190 € per paneel

Amorf (dunne film)

goedkoopste optie

Meer informatie over de type zonnepanelen lees je op onze pagina over de soorten zonnepanelen.Omvormer

De tweede grootste kost van de totale kostprijs is de prijs die wordt betaald voor de omvormer. De kosten voor omvormers lopen enorm uiteen, maar bedragen gemiddeld 20 procent van de kosten van de totale kostprijs. Meer informatie over deze kostenpost lees je op onze pagina over de omvormer.

Werkuren montage

Andere kosten die bijdragen aan de prijs van zonnepanelen zijn die kosten die worden betaald voor de ‘werkuren en montage’, oftewel kosten voor het montagewerk, elektriciteitswerk en de keuring.

Voor montage- en elektriciteitswerk betaal je kosten voor de werkuren van de dakwerkers bij het plaatsen van de zonnepanelen, het aanbrengen van bekabeling en het koppelen van de zonnepanelen met bijvoorbeeld de omvormer. Daarnaast vallen de kosten voor de werkuren voor de keuring onder deze kostenpost. Bij elke installatie van zonnepanelen dient een (wettelijke) keuring plaats te vinden. Dit omvat ook het opmaken van een eendraadsschema.

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden zijn de montagematerialen die worden gebruikt om de zonnepanelen te plaatsen en te laten werken. Hieronder verstaan we de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigt, de dakhaken die worden aangebracht maar ook bijvoorbeeld bekabeling die wordt aangelegd. De laatste 10 procent van de totale kostprijs zal bestaan uit deze materialen.

Samen met de 50 procent kosten voor de zonnepanelen op zich en de 20 procent voor respectievelijk de omvormer en de werkuren montage, vormt dit totale kostprijs voor zonnepanelen. Echter zijn er meer factoren die meespelen bij de prijs van zonnepanelen.

Prijsfactoren van zonnepanelen

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor uw zonnepanelen valt lastig in te schatten. Het hangt sterk af van de ruimte die je op het dak heeft, uw energiebehoefte, het door jouw beoogde rendement en marktcondities. Daarom zijn de prijzen die wij hebben genoemd slechts indicatief en bedoeld om onderlinge vergelijking mogelijk te maken. Wat je exact betaalt voor zonnepanelen hangt van meerdere factoren af, zoals de genoemde ruimte en energiebehoefte. Specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen kijken welke soort zonnepaneel het meeste rendement oplevert voor jouw situatie en, in overleg met de klant, de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst zullen worden. Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor zonnepanelen naar jouw wensen, is het dus verstandig om offertes aan te vragen.

 Offertes ontvangen? Vul hier je gegevens in.

Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat. De bij Solvari aangesloten specialisten bellen je voor het maken van een afspraak. Na de inspectie door de zonnepanelen specialist ontvang je direct een offerte.

  • 1
  • 2
  • 3
+32
+32
Door verder te gaan ga je akkoord met onze algemene voorwaarden

Meer informatie

Deel deze pagina